Възможно е обвинението да е сгрешило по делото "САПАРД"

Оправдателната присъда обаче е протестирана пред ВКС
Обновена: 28 сеп 2012 17:19 | 28 сеп 2012 17:15,
34
Възможно е обвинението да е сгрешило по делото "САПАРД"
Цветан Цветанов и Диана Ковачева на семинар в Правец. Снимка: БТА

Заместник-главният прокурор Галина Тонева допусна възможността прокуратурата да е допуснала грешка по делото срещу Марио Николов и Людмил Стойков, по което двамата бяха оправдани преди дни от Софийския апелативен съд.

Със същата степен на вероятност обаче е възможно според нея оправдателната присъда да е следствие на нови доказателства, които съдът е събрал, каза още Тонева пред журналисти.

Междувременно обаче обвинението е протестирало оправдателната присъда пред Върховния касационен съд. Допълнителното становище към него ще е готово, след като съдът обяви мотивите си, каза Тонева.

До десет дни ще е готов анализ, който прокуратурата прави по другото дело срещу Марио Николов, което беше върнато на прокуратурата за доразследване. Разследващи от ОЛАФ също ще се включат в анализа по това дело.

Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че "не знаем какво се случва". Не е нормално в една институция доказателства да са приети от една инстанция за достатъчни, а на друга - не, допълни вътрешният министър. 

"Как да обясним на студентите по право коя инстанция е права - първа или втора?", попита Цветанов по време на форум за борба с корупцията. Отговор той получи от председателя на ВКС Лазар Груев с думите: "третата".

Цветанов допълни също, че се чувствал дефицит на справедливост в съдебния процес. И допусна възможността понякога оправдателните присъди да се дължат на слаб професионализъм. Въпреки това министърът отбеляза, че може би част от критиките към съда били необосновани.

Още по темата
Галина Тонева коментира пред журналисти, че България вече е получила положителна отговор от Испания на молбата за правна помощ по случая със заловения с кокаин кораб "Св. Николай".

Направени са постъпки да бъде създаден съвместен екип от разследващи от двете страни да се работи по случая, Само така български прокурор ще могат да разпитат моряците ни, а тези показания да се ползват по разследването, което се води в България. За срокове обаче все още не може да се говори.

Попитана дали ще приеме да се кандидатира за главен прокурор, Тонева заяви, че "все още е рано за това". По време на антикорупционен форум в Правец бившият правосъден министърът на Бавария Манфред Вайс заяви, че проблемите в Румъния са пречка за членството на страната ни в Шенген.

За борбата с корупцията е важна промяна в нагласата на обществото и всички институции, посочи на свой ред правосъдният министър Диана Ковачева, цитирана от БТА. Според нея новият състав на ВСС е поел много сериозни ангажименти за конкретни мерки, а хората сега очаквали да видят обещаното.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
Шофьора на Цв.Цв. преди 11 години
Преди да "коментирате" съда погледнете по кое обвинение е оправдателната присъда. Оправдани са по обвинението за пране на пари. В Германия обвинението, доколкото има информация, е за друга престъпна дейност, май за за измама, не и за пране на пари. Тъй че не е същото. А в БГ стана постоянна практика да се внасят в съда обвинения за пране на пари без да е установено с влязла в сила присъда има ли престъпна дейност, извършено ли е престъпление. ОЛАФ са на нивото на ББ и нашто МВР, май.
24
0
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Тази зам.гл.прокурорка ако беше проявила малко повече разум и ако не беше толкова жадна за медийни изяви първо щеше да провери какво са направили наблюдаващите прокурори, каква са я свършили, коректни ли са техните доказателства и тогава да се изказва, но не в пресата, а на заседание на ВКП. Така наля, дай боже да не е умишлено, вода във воденицата на съдиите и те опериха гребена. Второ , при Темида изрази като "вероятно", възможно е, "може би", "сигурно, ама надали" не е за предпочитане да се употребяват, там се борави с "да" или "не", защото се решават съдбите на хора. Предполагам, че г-жа прокуроршата се натиска да стане гл.прокурор и с изказването си иска да си осигури подкрепата на съдиите от ВСС. Много гаден номер извъртя на прокурорите....
23
0
 
4
 
! Отговори
а преди 11 години
Цецо, защо се правиш на юрист,а си физкултурник?
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жалки, много жалки и дребни...Срам ме е .
21
0
 
4
 
! Отговори
e преди 11 години
До: prb***prb.bg, mvr***mvr.bgОтносно: otnosno yvyavaneto na Cvetanov v rolyata si na MVR shev -pak.Дата: Петък, 2012, Септември 28 18:36:01 EESTДелата в в моделирания си вид се "обработват"в досъдебно производство",доизпичат" се в прокуратура и ето ви цветанови новини или казано на бойков език:"Преди да е станало престъплението,ние вече сме там".Реално в ъБлгария текат чалги,т.сериали и манипулации на МВР и премиерско ниво.
20
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Но Обвинението не греши,когато си взима заплатата и Бонусите и от Държавата и от Другата страна
19
0
 
6
 
! Отговори
Коце Мастиката преди 11 години
" Със същата степен на вероятност обаче е възможно според нея оправдателната присъда да е следствие на нови доказателства, които съдът е събрал, каза още Тонева пред журналисти "Доказателствата не ги събира съда, а прокуратурата и следствието г-да неграмотни, клозетни драскачи :)
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БългаринЕдиният съдия е новоизбран за ВСС-Калпакчиев. Видно, че е от квотата на Гоце.Пълни палячовци.
17
0
 
13
 
! Отговори
Българин преди 11 години
СМЯХ, СМЯХ и пак СМЯХ !!! Цялата съдебна система ...На запад си ги осъдиха, а ние тук разделяме дела, разделяме доказателства по делата (!!!), подсъдими се поболяват и се оправдават за явни злоупотреби. Кажете имената на съдиите издали тази "присъда", кой е водил разследването, кой е разделил делата и т.н.И няма ли да се оправи закона, за да няма вече вратички за измъкване на хората с пари..
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гледай ти ! С какво се занимава висшата прокурорка ! С догадки и вероятности ! Дааааа, интересни предположения изказва ! Най-вероятно са невинни, няма как да са виновни !
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Повече от двадесетгодини след Десетиноември се явихакакви ли не версии,сред които доритакава, че самият Тато е поръчал акростиха.Старият добър ШерлокХолмс учеше, че когатовсички версииотпаднат, последната,колкото и невероятно да звучи, е истинската.Ще вдигнем завесата стая последна версия че поръчителят наакростиха е ДимитърСтоянов, министър на вътрешните работи вонези времена. Товастава в началото нанеговата лична война сТодор Живков. Самияттой инициира Възродителнияпроцес, за да може дабъде компрометиранТодор Живков и вочите на българите, и вочите на международнатаобщественост както наИзток, така и на Запад.Предвидил всеки ходкато опитеншахматист, Димитър Стоянов знае, че раноили късно ще се стигнедо извращения и оттамдо компрометиране наЖивков и кликатаоколо него. Тогава, в най-тежкия заБългария момент, щесе яви той спасителятс цялата мощ, коятому дава поста, и щевъзстанови доброто име на страната. Втечение на заговора ебил само ЮрийАндропов, дошъл навласт по сходен път.Един акростих в такъв момент, идващ отсредите наинтелигенцията, ощеповече с младите,играе ролята намаслото в огъня. Никога няма даразберем далидиректно илииндиректно ГеоргиТахов еполучилпоръчкатаот Димитър Стоянов.Ако си послужим с метода на Джон Грийв,бивш инспектор отСкотланд Ярд, създалтеорията на Картата насъзнанието, ще смесигурни, че между двамата се еосъществилоджентълменскоспоразумение. Замълчание, което така иникой не наруши. Георги Тахов еразпитван седем дни вШесто. Българскитепишманпрофайлъри саму правили 11експертизи лингвистични и незнам още какви, за дазаключат впсихологическия мупортрет, че лицето неможе да бъде автор на такава постъпка. Да,ама не, както саказвали индианците,документирано отнеотразимия О`Хенри!И така до смъртта си, години след Десетиноември, Таховупорито отрича да еавтор на акростиха.Казват, че преди да сераздели с живота, признал авторството.Без обаче да направи инамек за поръчителя.Това е историята,която всъщност е самоедин епизод от големия заговор наДимитър Стояновсрещу Тодор Живков.Друг е въпросът, че тяповтаря старатапритча за доктор Франкенщайн.Възродителниятпроцес, замислен самоза компрометиране наТодор Живков, излизаизвън контрола на автора си. А Първиятвпоследствие наистинае свален през есента,както пророкуваакростихът в Есен, но4 години по-късно.
14
1
 
3
 
! Отговори
e преди 11 години
Делата в в моделирания си вид се "обработват"в досъдебно производство",доизпичат се в прокуратура и ето ви цветанови новини или казано на бойков език:"Преди да е станало престъплението,ние вече сме там".реално в българия текат чалги,т.сериали и манипулации на МВР и премиерско ниво.
13
0
 
3
 
! Отговори
e преди 11 години
До: prb***prb.bgОтносно: полицията оказва Натиск върху прокуратурата ! България в режим на "Хунта" ли се намира ??????????Дата: Петък, 2012, Септември 28 12:58:39 ЕЕЩЗдравейте ПРБ.Преразгледайте внимателно осъдтиелната присъда наложена от АС Благоевград и потвърдена на по-висша инстанция на момчетата относно "аферата Евророма" в Сандански.Невинни са и това е нагласено по причини ,които няма да разберете.Просто е дело на българските служби .Невинни са.
12
0
 
4
 
! Отговори
Мария Петкова преди 11 години
Обществото очаква- Ако има грешка допусната от прокуратурата- Виновните да си го отнесат! И да стане това Обществено достояние!
11
2
 
5
 
! Отговори
akud преди 11 години
Лазар Груев НАГРУХТЯЛ СИ СЕ, ама иде нова година и тогава прасетата се колат за седжутци и висменка. а от теб ще излезне много,
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИМАШ ПАРИ ПЛАЩАШ СИ! Кво толкова? ВИЕ МАЙ НЕ СТЕ ЧУВАЛИ ЧЕ КОЙТО ПЛАЩА ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА?Ами плащайте си и вие и си поръчвайте. Пурковците седнали да ми коментират игрите на големите. Алооо вас пък кой ви бръсне панелни плъхове. Добре че парите не са у прошляците дето нямат грам въображение какво да правят с тях. Затова господ дава парите на едните а галошите на други. Щот нямате акъл за толкова пари е! Инъче щяхте ли сега да кензате тука кой какво БМВ потрошил? Ами имаш $$$ трошиш е!
9
2
 
7
 
! Отговори
До 8-и: преди 11 години
Абсолютно никой не ти отнема правото да си АБСОЛЮТНО ***/а!!! А по-голямо доказателство за простотия от това да си привърженик на ГЕРБ НЯМА!
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 2 ""Грешка"... едни и същи доказателства, в Германия немците са осъдени, в България българите - оправдани. После плюйте Цветанов и крякайте за независимост на съда и прокуратурата... Сигнализирахте за неуместен коментар"В Германия прокурора ги е ползвал на цяло. Нашият прокурор ги е разделил в две дела и такане стават за нищо.Ако скъсаш 50лв. на две и ги дадеш на двама, може ли някой да ги порзва!?
7
1
 
9
 
! Отговори
Филип преди 11 години
До Анонимен ( 8 ) :Ти ***/а ли си ? За кво ? Защото пак трябваше от някъде да кажат , вие не сте си свършили работата щото пак някой ваш човек си е платил ? Какво точно постигна това управление което да е по-добре от 3-ката , НДСВ или СДС/ДСБ и т.н. ? НИЩО НЕ СА НАПРАВИЛИ. Едни магистрали дето няма да можем да ги ползваме защото сме най-бедните из цяла Европа. *** *** хора има ....
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другарят капиталист нехае работническа класаОсъдил капиталиста бедността като грехопадение на мързеливци слабоумци и презрени съществаЛюзър е народа щом позволява капиталът да руши държаватаУм робува ум патки пасе и ум царуваБандити дебнатобщите париОбират старци идецаЙон с отрицателензаряд оформя съзнанието нанародаКрадцибезмилостно елитсъздаватОбществото наранено своят часочаква Бандата от партиячервена краде занатрупване накапиталОлигархия ще бъдеа народа роб Разбойници спартийци серазбиратИ народът нямамира нивгаСвободата никога не идва прибедняка робОрис за поукаВълците даизловим