Доживотният затвор не давал шанс, какъвто всеки заслужавал

Лазар Груев настоява за сериозна дискусия за отмяната му
6 дек 2012 15:47,
153
Доживотният затвор не давал шанс, какъвто всеки заслужавал
Лазар Груев. Снимка: архив Булфото

Дискусията за доживотния затвор без право на замяна е също толкова тежка, колкото тази за смъртното наказание, обясни председателят на Върховният касационен съд Лазар Груев. Той призова за широка дискусия, при която да се чуят всички аргументи.

Темата за отмяната на това наказание стана особено актуална през последните седмици, след като вицепрезидентът Маргарита Попова се обяви против тази присъда. От Брюксел също се чуват призиви за отмяна на това наказание.

Още по темата

Доживотният затвор без право на замяна е абсолютно наказание, което предполага абсолютна вина, каквато всъщност не може да има, категоричен бе Груев.

По негови думи това наказание не дава шанс на осъдения, какъвто заслужава всяко човешко същество. Председателят на ВКС обясни още, че най-тежкото наказание реално дори не може да спре затворника да извърши ново престъпление.

По какъв начин би могъл да бъде спрян един човек да извърши и следващо престъпление, дори и на мястото, където изтърпява наказанието лишаването от свобода, попита Груев.

На фона на дискусията за отмяната на доживотния затвор вчера двама независими депутати - Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, внесоха в парламента проект за промяна на Наказателния кодекс, която предвижда връщането на смъртното наказание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
възмутена преди 11 години
Най- големия "шанс" трябва да имат убийците.,а на обикновеният честен човек в България не му се дава никакъв шанс.
139
0
 
0
 
! Отговори
Шенген преди 11 години
До В.ПетровБългарското правораздаване е несправедливо,изобилства от лоши практики и Лазар Груев ,Пенгезов,Ченалова,Калпакчиев го олицетворяват с "професионализма си"
138
0
 
0
 
! Отговори
точица преди 11 години
Я да видим разбрала ли съм правилно. Престъпникът не може да бъде превъзпитан и възпрян да извършва престъпления, дори на мястото за изтърпяване на наказанието. Следователно е безсмислено извергите да киснат в затворите и да си безчинстват там в една изолирана среда. Редно е цялото общество да се наслаждава на постъпките им. И ни се предоставя уникалния шанс да живеем сред пасмина ***, които сме отлъчили именно поради тяхната непоправимост. Мерси, ***!
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По този въпрос трябва референдум, тогава ще видите какво мислят по въпроса тези които са убивани, изнасилвани, бити и ограбвани. Но първо е необходимо да се промени Конституцията и решението на референдума да е задължително за изпълнение. Това сега не е така и решението от референдума има пожелателен характер.
136
2
 
0
 
! Отговори
В. Петров преди 11 години
До АнонименЕй, Анонимни господине, "Грую" е проф. д-р Лазар Груев, един от най-добрите, ерудирани и авторитетни юристи в държавата. Не се изказвай така за човек, когото не познаваш. Питай някой юрист - всички сме се учили от него на знания и морал.Освен това - защо в сайта се допускат обидни и анонимни коментари???
135
0
 
0
 
! Отговори
В. Петров преди 11 години
До СОЦАПравораздаването и сега е публично - ако искаш, може да влезеш в съда и да гледаш и сега делата.
134
0
 
3
 
! Отговори
марга преди 11 години
искам връщане на смъртното наказание никакъв шанс на никого ще убиватбабите на село за 5 лв и следва да получат шанс стрелба при опит за бягствоинституцията вицепрезидент е излишна членовете на всс и кс да се избират от гилдията това с квотите да изчезне завинагиот конституцията справка сегашния цирк в държавата
133
0
 
1
 
! Отговори
да се върне преди 11 години
смъртното наказание.
132
0
 
2
 
! Отговори
пешо преди 11 години
българското правосъдие е на пазарна икономика
131
0
 
5
 
! Отговори
аноннимен преди 11 години
от убития подкуп не цакай от убиеца винаги
130
0
 
5
 
! Отговори
до "демократите преди 11 години
Извратена справедливост! Значи убития- убит -неговия щанс изобщо не е съществувал, но ***-убиец трява да има шанс да убива отново, така ли?! А бе вие нормални ли сте? Как така ви се промиха мозъците, че не различавате добро от зло и наказвате доброто, а давате шанс на злото?!
129
0
 
0
 
! Отговори
fancy.conceptions преди 11 години
Комплект Тениски за Влюбени - 19, 90 лв. conceptions.prodavalnik
128
0
 
6
 
! Отговори
Dysphoria преди 11 години
Какъв е смисълът от такава дискусия, когато нашите съдии налагат присъди от по 1-2 години условно за убийство на пътя в пияно състояние?!? Да не коментирам други подобни присъди! Всеки има глава и трябва да си носи последствията от действията си! Затова има закони - за да бъдат еднакви за всички! Аман от защитници на онеправдани!!!
127
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може да е заради синчето на СДС лидера във Варна - дето закла Радостина. Той е с доживотна, а сега е предизборно време - време за сватби и погребения.
126
2
 
4
 
! Отговори
Филип 31 преди 11 години
Вие май не разбирате!..Целта на Европа е да се увеличи престъпноста, а това става само чрез премахването на тежките присъди..много е близо до ума!...За убийство дават само три години ако си чист. Дали някой ще се замисли да тегли на някой куршума ако му има зъб, а как мисли те?..Колкото повече престъпност толкова повече пари, това е политиката на съвременните западни вашисти, която малцина от нас могат да разберат!...Много хора ,трябва по някакъв начин да се очистят.
125
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес беше второто заседани по делото на серийния убиец от Надежда. Заради тази "новина" по горе ли изченаха коментарите по делото от всички сайтове? Прекрасна демокрация. Защо да мъчат момченцето в затвора - да го пуснат, че сигурно вече му липсват баровете. А на близките препоръчвам, когато излезе от затвора, да обявят награда за главата му. Сега е криза и ще се намерят мераклии.
124
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я публикувайте списъка на затворниците с доживотна без право на замяна, че да разберем за кого точно и по чия поръчка се извършва тази кампания? Или го правим превантивно, че като изпаднем от властта да има вратички за спасяване?
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво
122
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NA TOIA IAVNO POLOVITE PARTNIORI SA MU OT KONTINGENTA I SA GLEDA DA GI OTARVE TA DA IMA KOI DA GO BRODIRA.
121
0
 
12
 
! Отговори
platecbezumen преди 11 години
Да премахнат доживонтия затвор, но да приемат смъртното наказание! То ще има много по голям възпиращ ефект! И крайно време е да се въведе сумиране на наказанията за няколко престъпления, че сега България е рай за рецидивистите!!