Връщат за разследване делото за смъртта на Чакъра

Той беше убит при акция, ръководена от Бойко Борисов
Обновена: 25 мар 2013 11:25 | 25 мар 2013 11:25,
137
Връщат за разследване делото за смъртта на Чакъра
Майката на Чакъра - Мара, държи негова снимка. Снимка: Impact press group

Прокуратурата връща за допълнително разследване делото за смъртта на Тодор Димов - Чакъра, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

През ноември Европейският съд по правата на човека осъди България за отнемане на правото на живот на Чакъра. Той беше убит при спецакция през 2003 година под ръководството на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Решението на магистратите излезе още докато Борисов беше премиер.

Съдът в Страсбург постанови страната ни да плати обезщетение в размер на 50 000 евро заради отнемането на право на живот на Тодор Димов Тодоров.

Още по темата
Името на премиера се упоменава изрично в решението на магистратите като ръководител на операцията.Тогава Борисов коментира, че не се чувства виновен за смъртта на Чакъра.

След продължилата часове наред обсада полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

По-късно следствието установи, че Тодоров се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от Военния съд.

Съдът в Страсбург обаче единодушно приема за основателни жалбите, свързани със смъртта на Тодоров. Магистратите в ЕСЧП се съгласяват напълно, че "правото на живот" на Тодоров е било нарушено.

По отношение на задължението на държавата да проведе ефективно разследване на обстоятелствата, при които Тодоров е загубил живота си, съдът приема, че е имало нарушение в тази област на член втори на Конвенцията, който определя като противозаконно отнемането на човешки живот при употребата на сила освен когато е абсолютно необходимо.

Възможността за възобновяване на разследването на смъртта на Чакъра беше една от най-обсъжданите теми по време на изслушването за главен прокурор. Представителите на ВСС зададоха този въпрос и на избрания за поста на обвинител №1 Сотир Цацаров. Тогава той обаче отговори доста уклончиво и обясни, че трябва да се запознае подробно с папките по делото и тогава ще може да отговори.

Днес стана ясно, че главният прокурор е отправил искане до Върховния касационен съд за възобновяване на частното наказателно дело на Военен съд Пловдив и за отмяна на постановеното по това дело, с което е потвърдено постановлението на Военноокръжна прокуратура Пловдив за прекратяване на наказателното производство. Така делото ще се върне за допълнително разследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
7
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
Хампарцумян: Дянков направи големи бели на икономиката25 Март 2013; 10:47 Видяна 325 пъти, 2 коментараСимеон Дянков напарви големи бели на българската икономика, погрешните му стъпки бяха още от 2009 година, когато спря плащанията на държавата към фирмите за свършена работа. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян преди БТВ тази сутрин. Според него, не толкова Европейския съюз е бил пречка за икономическия ни растеж от 2009 година досега, а лошата ни администрация, репресиите на държавната машина, изразяващи се в постоянни данъчни проверки, които държат определни фирми в подчинение и
49
2
 
2
 
! Отговори
Обаче,,, преди 11 години
"Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от Военния съд."Обаче съдът в Страсбург пак се намеси,,,това е като "Трябва да интегрирате ***,а вие нищо не правите по въпроса."Когато *** заляха Франция и Германия,казаха да си ги прибираме,защото не могли да бъдат интегрирани.Аман от Европа и диктатура,,,Все нещо не им изнася,,
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ВВВ Ае приятел я ми кажи 50% от младежите дали стават за нещо и ти би ли взел такива на работа ,ако си работодател.
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
черверастите ще виснат на въжето за.престъпления срещу човечеството
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По случая с Тодор Димов се е произнесъл не български съд, а Европейският съд по правата на човека. Ако от решението и на този съд не сте доволни, значи демокрацията не ви изнася и продължавате да живеете във времето на дивия социализъм.
45
3
 
5
 
! Отговори
zz преди 11 години
До Анонимен- 34ОТРЕПКА СИ ТИ , ГНУСЕН ГЕРБЕР !НЯМА ДА ВИ СЕ РАЗМИНАТ УБИЙСТВАТА !!!
44
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
след 12 май всичките черверасти ще.последват съдбата на Чакъра
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно е време за политически игри.
42
7
 
13
 
! Отговори
факт преди 11 години
Европа в прав текст ни казва че имахме за министър-председател убиец.Да Бойко Борисов-тиквата е убиец на собственият си народ.Факт е нали ?
41
3
 
7
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
0% безработица сред младитеРеалната безработица сред младите хора е над 40%, заяви Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара, предаде репортер на БГНЕС. ГАРАНТИРАНО ОТ ГРОБАРСКАТА ***
40
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам да попитам нещо. Ако убиеш един човек с гранатомет и той е на парчета и искаш да го изкараш самоубийство...аджеба с какво ще кажеш, че се самоубил? Просто си мисля.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DARJAVATA I VSE O6TE KOMANDVANATA OT KOMUNISTITE REPRESIVNA MA6INA NARI4A6TA SE POLOICIA NO NE ZABRAVILA I NE IZHVARLIA STARITE KOMUNISTI4ESKI METODI SI E KARA OT VREME ONO VSE TAKA . POKAZNOST ZA KOKO6KARSKI PRESTAPLENIA I ZAMAZVANE NA GOLEMITE DALAVERI . ZABRAVIHTE LI PRODUKCIITE NA " MEVERE - FILMS " V SLU4AQ S 4AKARA O6TE VEDNAJ POKAZVA PALNATA NEKADARNOST NA MUTROMILICIONERITE ILI PO SKORO UMI6LENATA POKAZNOST . IMALO E PONE 999 HILQDI NA4INA 4AKARA DA BADE ARESTUVAN , TIHO I BEZ 6UM .
38
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак къорфишеци по време на предизборната кампания.С това няма да свалят рейтинга на Тиквата , а напротив 90% от българите одобряват саморазправата с бандюгите.А ако някой се заблуждава ,че Боко ще бъде осъден си е за негова сметка.
37
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко ли още му тежат на съвестта на Борисов? Той си знае.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 34 Кои *** уточни се,защото до вчера едни *** бяха на власт и пак имаше престъпност и корупция до гуша.
35
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам изобщо защо обръщаме внимание на разни *** от Страсбург и на майната си -било му нарушено правото на живот на бандита стрелял срещу полицаи с автомат -а тяхното право да живеят явно за магистратите не важи !И какво са 50000 евро срещу живота на няколко души ?
34
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ АГЕНТ ГАНДИ ПРЕМИЕР
33
9
 
18
 
! Отговори
7 преди 11 години
А *** тогава ТИКВУН бе ГЛ секретар на МВР
32
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП ПАБЕДА
31
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако от Позитано поне веднъж застанат на страната на хората, а не на престъпниците ще гласувам за тях. Но вероятността това да се случи е НУЛА.