Прокуратурата крила нарушения на ЕРП-тата 3 години?

Семерджиев сигнализирал Борис Велчев през 2010 година
Обновена: 10 апр 2013 20:05 | 10 апр 2013 20:01,
129
Прокуратурата крила нарушения на ЕРП-тата 3 години?
Протестите започнаха именно заради тока. Снимка: архив Булфото

Още през 2010 година бившият вече шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев е сигнализирал до тогавашния главен прокурор Борис Велчев за нарушения на енергоразпределителните длужества, предаде bTV.

Документът от юли 2010 година, който всъщност е резюмето на първия регулаторен одит, който комисията е направила в трите компании ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН (сегашната Енерго Про) за периода 2005-2009 г.

Семерджиев сигнализира Велчев за разкрити от ДКЕВР нарушения и в трите компании. В документа се разкрива с факти и документи как енергодружествата, без знанието и санкцията на държавата, са прехвърлили почти всички свои дейности на свързани фирми и така са надули разходите си.

В този документ се описва подробно как енергодружествата заобикалят Закона за обществените поръчки и чрез външни услуги точат печалби от десетки милиони към фирмите майки. Разкрива се дори схема как ЧЕЗ е работила като банка. Отпускала на свързани фирми кредити на лихви по-ниски от пазарните.

„Общо за трите дружества е констатирано, че заложените условия по лицензиите не са изпълнени, както и не е съблюдавано становището на ДКЕВР, че стойността на изнесените услуги не следва да надвишава разходите за тяхното извършване преди изнасянето им”, пише още в сигнала си регулаторът, с който bTV разполага.

Тогавашният главен прокурор Борис Велчев предава сигнала на ДКЕВР на Върховната касационна прокуратура, а тя го възлага на прокурор от Софийската градска прокуратура. Обвинител Снежана Копчева, която сега е в болнични, започва проверка, но отказва да образува досъдебно производство поради липса на данни за престъпление. Прокурорът обаче така и не изследва по същество нарушили ли са трите ЕРП-та своите лицензи, както твърди регулаторът.

Протестите, който доведоха до оставката на правителството на Бойко Борисов запонаха точно поради високите сметки за ток за зимните месеци. Хората масово излязоха по уличите в знак на протест, срещу високите цени на електроенергията и политиката на ЕРП-тата. Те се обявиха за отнемането на лицензите им.

През март  главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че започва процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ. Още при началната проверка на Върховната административна прокуратура в ДКЕВР били установени масови нарушения на периода на отчитане на електроенергия, обясни Цацаров. В началота на април пък стана ясно, че прокурорската проверка е открила фрапиращи наруения в дейността на ЕРП-тата и ДКЕВР, както и БЕХ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
12
 
! Отговори
попа преди 11 години
Нали не смятате, че отнякъде изниква ей-така хвърчащ документ, който свежда цялата немотия на народа до решение на някаква пионка в градска прокуратура и оневинява ДКЕВР и управлявалите правителства за източените стотици милиони през годините? Само едни са виновни за тея далавери: комунистите 2005-2009г., и техните отрочета от герб, след това. Просто е. Поне гласувайте на 12ти, за да не могат купените *** гласове пак да ги изберат.
28
1
 
13
 
! Отговори
коце преди 11 години
До Анонимен 26Оправданията са като задниците всеки си носи по 1 а ти цели 3, вечно друг е виновен последните 3 години кой управляваше Костов ли Симоен ли Станишев ли какво се направи тези три години за хората за стандарта на живот за бизнес ли , май за нищо от изброените неща не се направи нищо хубаво!
27
0
 
20
 
! Отговори
По скапана преди 11 години
Държава едва ли има, заедно с това по мухъл народ едва ли има. Те го лъжат , крадат, послушват, лъжат, убиват го него и децата му и пак е овчедушен и търпелив. Егати достойнството, егати тъпотата.
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Договорът за строежа на АЕЦ Белене се подписва от НДСВ през 2004 г., когато Бойко Борисов беше главен секретар на МВР от НДСВ и не аресутва Сакскобурготски заради АЕЦ Белене.
25
0
 
31
 
! Отговори
коце преди 11 години
А ДКЕВР къде спа тея 3 години и колко разходи за заплати и други реализира.тези *** са за ЗАТВОР!
24
6
 
6
 
! Отговори
bamz3 преди 11 години
do 26 моля те не говори така защото *** много се дразнят като някои им казва истината еи сега ще ти драснат 10 минуса ...
23
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много добре го казаха по телевизията:1.Костов подписва загробващи договори за България с Мариците.2.Тройната кражба безумен закон за фотоволтаици в абсолютен ущърб на народа3.Тройната коалицията харчи милиарди за гъола на Белене които сега плащаме в сметките сиОт това няма по ясно как да ви кажат кои са получили пари под маста и са довели хората до просешка тояга.
22
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Семерджиев търси прокуратурата, прокуратурата търси народното събрание за закон, народното събрание търси ДКЕВР за експертно мнение, после Семерджиев пак търси прокуратурата, прокуратурата пак търси народното събрание за закон, народното събрание пак търси ДКЕВР за експертно мнение и т.н. и т.н. и всички получават все по-тлъсти заплати за оборота и накрая ДКЕВР трябва да вдигнат цените за да има пак за заплати.
21
7
 
6
 
! Отговори
bamz3 преди 11 години
хаха погледнете анкетата за кого ще гласувате и се гръмнете от кога ви разправям че едни и същи хора от бсп пишат коментари и си отговарят на тях ....
20
0
 
17
 
! Отговори
Дедо поп до детелина преди 11 години
Чадо мое, то прокурорите и съдийте отдавана са цифровизация
19
0
 
27
 
! Отговори
detelina преди 11 години
От ден на ден,става все по-голям тюрлюгювеч?!И, к'ва излезе тя-прокуратурата и тя забъркана,а ние чакаме -правосъдие?!ВСИЧКИ НА ОПАКИ-САМО НИЕ В БЪЛГАРИЯ-НА ТЕРСЕНЕ!Найстина сме уникална -държава,просто,нямаме аналог!
18
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прокуратурата нищо не може да направи, защото ГЕРБ и СДС приемат лобистки закони в полза на ЕРП. Няма престъпление и до ден днешен, защото няма как прокурор да арестува Борисов и депутатите и министрите на ГЕРБ защитени от имунитет и законите на ГЕРБ.
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички пак на улицата и докато не се ОПРАВИ ВСИЧКО,НЯМА ДА СПРЕМ!
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълно отвращение! И какво ли правя още тук? Безсмислено е да се очакват каквито и да е промени.
15
0
 
8
 
! Отговори
Дедо поп до 14 преди 11 години
То е вече е започнало чадом, щом е в болнични
14
0
 
25
 
! Отговори
Red преди 11 години
Добре де, дайте да обесим един публично та да започнат всички да си вършат работата.
13
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Престъпленията са навсякъде по веригата - ЕРП-та, държава, прокуратура. Държавата тотално абдикира от своята регулираща роля. И съвсем естествено цялата тежест на това поехме ние гражданите - монополите просто ни изядоха. Прокуратурата пък си е една спяща "красавица", която никой не знае кога ще се събуди
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съд за тези престъпници в тоги няма да има, но възмездие отгоре-сигурно!
11
0
 
5
 
! Отговори
boza преди 11 години
Obzalagam se che nikoy na nikogo nisto njama da napravi . V Bulgaria e taka , kolkoto sa po-goljami narushenijata , tolkova v suda lipsvat dokazatelstva.
10
0
 
6
 
! Отговори
Язе преди 11 години
До 9Ама па за сметка на това виж колко сме компетентни под новината за другаря КИМ :D