Прокуратурата крила нарушения на ЕРП-тата 3 години?

Семерджиев сигнализирал Борис Велчев през 2010 година
Обновена: 10 апр 2013 20:05 | 10 апр 2013 20:01,
129
Прокуратурата крила нарушения на ЕРП-тата 3 години?
Протестите започнаха именно заради тока. Снимка: архив Булфото

Още през 2010 година бившият вече шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев е сигнализирал до тогавашния главен прокурор Борис Велчев за нарушения на енергоразпределителните длужества, предаде bTV.

Документът от юли 2010 година, който всъщност е резюмето на първия регулаторен одит, който комисията е направила в трите компании ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН (сегашната Енерго Про) за периода 2005-2009 г.

Семерджиев сигнализира Велчев за разкрити от ДКЕВР нарушения и в трите компании. В документа се разкрива с факти и документи как енергодружествата, без знанието и санкцията на държавата, са прехвърлили почти всички свои дейности на свързани фирми и така са надули разходите си.

В този документ се описва подробно как енергодружествата заобикалят Закона за обществените поръчки и чрез външни услуги точат печалби от десетки милиони към фирмите майки. Разкрива се дори схема как ЧЕЗ е работила като банка. Отпускала на свързани фирми кредити на лихви по-ниски от пазарните.

„Общо за трите дружества е констатирано, че заложените условия по лицензиите не са изпълнени, както и не е съблюдавано становището на ДКЕВР, че стойността на изнесените услуги не следва да надвишава разходите за тяхното извършване преди изнасянето им”, пише още в сигнала си регулаторът, с който bTV разполага.

Тогавашният главен прокурор Борис Велчев предава сигнала на ДКЕВР на Върховната касационна прокуратура, а тя го възлага на прокурор от Софийската градска прокуратура. Обвинител Снежана Копчева, която сега е в болнични, започва проверка, но отказва да образува досъдебно производство поради липса на данни за престъпление. Прокурорът обаче така и не изследва по същество нарушили ли са трите ЕРП-та своите лицензи, както твърди регулаторът.

Протестите, който доведоха до оставката на правителството на Бойко Борисов запонаха точно поради високите сметки за ток за зимните месеци. Хората масово излязоха по уличите в знак на протест, срещу високите цени на електроенергията и политиката на ЕРП-тата. Те се обявиха за отнемането на лицензите им.

През март  главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че започва процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ. Още при началната проверка на Върховната административна прокуратура в ДКЕВР били установени масови нарушения на периода на отчитане на електроенергия, обясни Цацаров. В началота на април пък стана ясно, че прокурорската проверка е открила фрапиращи наруения в дейността на ЕРП-тата и ДКЕВР, както и БЕХ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Прокуратура или *** на Монополите
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква стана пак тя пак,прокуратурата защитавала ЕРП от лошия български непослушен народ,май,дето не иска да си плаща тока определен му от същите тия бедни ЕРП,дето инкасаторите им получават 500-600 лева пенсии,да не говорим за другите им служители ,а лошите български майки около 200 лева пенсия.Непослушен народ и туй то,ама нали сега щели да строят още мостове над Дунав, за да има от къде да се хвърля същия тоя българин.
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вън скапани ерп-та!
46
10
 
9
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Гл.прокурор на левицата здраво е стискал всички сигнали до изборите и сега неговите хора в прокуратурата започнаха да вадят едно по едно - Найденов,ЕРП-та.... И това няма да им помогне на БСП
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За милиони няма закони за кокошка няма прошка кошкарят няма как ще лежи в затвора пак ....
44
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народе сляп ли си?Цицеров действа по поръчка,хвърля обвинения където не е истинския проблем за да не се види истината в ямата,наречена Енергетика!!!!!!
43
1
 
16
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Побъркаха ни тези дни. За съжаление не са само ЕРП-тата, а всички по веригата от производството на ел. енергия до министър-председателя! Защото ако е имало кадърни и отговорни хора, не би могъл да се случи целия този хаос.Невероятна ситуация - такива огромни кражби, толкова нахални престъпления и милиарди откраднати суми! И всичко това е правено съзнателно пред очите на управляващите, а и с тяхното участие.Енергетиката ни е пред колапс, а милионерите ни нарастват с всеки месец, познайте откъде
42
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко още и какви по-сериозни доказателства са необходими, за да се осъдят тези чужди компании? Що за законодателство е нашето? И в най-дивата държава досега щяха да се намерят и закони и съдии, и прокурори, които да защитят интересите на обществото. Има ли пилот в самолета, наречен България?
41
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха така.Пък после,защо Цветанов говорел така и онака за съдебната система.
40
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Госпожата, която сега е в болнични / стар трик/ да бъде освободена от работа в съдебната система завинаги и да се лекува с парите от дружествата, на които е осигурявала закрила и комфорт.
39
0
 
7
 
! Отговори
Лесна работа! преди 11 години
Не мога да разбера какво толкова ревете??? Тока бил скъп, сметките били високи.........еврейте отдавна са прозрели универсалната истина "око за око, зъб за зъб"! В конкретния случай, що монополите крадат от мен, и аз ще крада от тях! Необходими са само елементарни познания по електротехника и малко работа по таблото и сметката ми никога не надхвърля 20-30 лева. Зимата топло, лятото прохладно и така! А които е будала нека си робува на монополите и да се оставя да го стрижат като овца!
38
2
 
10
 
! Отговори
Бай Хреновити! преди 11 години
Веднага внучетата на Столетницата да започнат да искат Белене (скъпо им е там - нали имаше концлагер за несъгласни)Ако успеят - голема далавера ще има, а баба Вуна ще иска евтин ток, ама ще плаща мноооого пари! Какво ли да пука на внучетата на Столетницата (сега олигарси) Нали са си взели и ще си вземат тяхното.Ако трябва да се дават примери - да давам, а лумпенягите да цъкат минусчета!
37
0
 
30
 
! Отговори
чукча преди 11 години
Защо се караме и се псуваме в коментарите а не им покажем черврвен картон Едвали повече от 1% от коментиращите са облагодетелствани от партиите на преходаЗащо е необходимо да се караме за хора които едва ли подозират че съществуваме или ако случайно ни срещнат не ги е еня как съществуваме
36
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чуждите ЕРП кой ги доведе в България? Нали такива бяха нарежданията от Брюксел, Вашингтон, МВФ и Световната банка - ПРИВАТИЗИРАЙТЕ ВСИЧКО И НА ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ.
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-добре го е казал 25. А ние сме и*иоти!
34
0
 
11
 
! Отговори
гламава работа!!! преди 11 години
И чив беше цялата метерба като протести викове охкания,като същите *** се канят да влезнат и в новият парламент?Много шум за нищо!
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чешките мошеници, чешкият посланик в ЕС Мартин Повейсил, нещо няма ли да кажат нещо по въпроса или са се скрили в миши дупки нищожествата?
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какво са ни избори, само пари се харчат. Едно и също се върти вече 23 години. Какво ново можем да видим? Ние ще ходим, ще гласуваме, те ще трупат милионите, ще се разхождат по света със самолети и ще ни се присмиват. Сега са решили и панелките да ни"санират" така, че да ги загубим, като не можем да платим.
31
0
 
13
 
! Отговори
- преди 11 години
Добре де, защо до сега не са арестували Костов? Нали той спря с голи гърди Белчев да не преследва ЕРП-тата? Нали попържа княза? Нали онзи ден се държеше лошо пред Сашо Диков? Костов е единствения виновен и всичко можеше бързо да се опради с едно арестуване и съд. Ама после? После с кой ще си изтриват наср***ните з***дници?
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Прокурорите и те са за прокурор".Ако се въведе "полити4ески борд" до всеки прокурор(българин) ще има един германец(за предпо4итане),който ще следи как се съблюдават законите.Изглежда изход няма .