Прокуратурата крила нарушения на ЕРП-тата 3 години?

Семерджиев сигнализирал Борис Велчев през 2010 година
Обновена: 10 апр 2013 20:05 | 10 апр 2013 20:01,
129
Прокуратурата крила нарушения на ЕРП-тата 3 години?
Протестите започнаха именно заради тока. Снимка: архив Булфото

Още през 2010 година бившият вече шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев е сигнализирал до тогавашния главен прокурор Борис Велчев за нарушения на енергоразпределителните длужества, предаде bTV.

Документът от юли 2010 година, който всъщност е резюмето на първия регулаторен одит, който комисията е направила в трите компании ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН (сегашната Енерго Про) за периода 2005-2009 г.

Семерджиев сигнализира Велчев за разкрити от ДКЕВР нарушения и в трите компании. В документа се разкрива с факти и документи как енергодружествата, без знанието и санкцията на държавата, са прехвърлили почти всички свои дейности на свързани фирми и така са надули разходите си.

В този документ се описва подробно как енергодружествата заобикалят Закона за обществените поръчки и чрез външни услуги точат печалби от десетки милиони към фирмите майки. Разкрива се дори схема как ЧЕЗ е работила като банка. Отпускала на свързани фирми кредити на лихви по-ниски от пазарните.

„Общо за трите дружества е констатирано, че заложените условия по лицензиите не са изпълнени, както и не е съблюдавано становището на ДКЕВР, че стойността на изнесените услуги не следва да надвишава разходите за тяхното извършване преди изнасянето им”, пише още в сигнала си регулаторът, с който bTV разполага.

Тогавашният главен прокурор Борис Велчев предава сигнала на ДКЕВР на Върховната касационна прокуратура, а тя го възлага на прокурор от Софийската градска прокуратура. Обвинител Снежана Копчева, която сега е в болнични, започва проверка, но отказва да образува досъдебно производство поради липса на данни за престъпление. Прокурорът обаче така и не изследва по същество нарушили ли са трите ЕРП-та своите лицензи, както твърди регулаторът.

Протестите, който доведоха до оставката на правителството на Бойко Борисов запонаха точно поради високите сметки за ток за зимните месеци. Хората масово излязоха по уличите в знак на протест, срещу високите цени на електроенергията и политиката на ЕРП-тата. Те се обявиха за отнемането на лицензите им.

През март  главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че започва процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ. Още при началната проверка на Върховната административна прокуратура в ДКЕВР били установени масови нарушения на периода на отчитане на електроенергия, обясни Цацаров. В началота на април пък стана ясно, че прокурорската проверка е открила фрапиращи наруения в дейността на ЕРП-тата и ДКЕВР, както и БЕХ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
24
 
! Отговори
потърпевш преди 11 години
До сега се установиха куп нарушения, които са все законни . Що за абсурд ни се случва и докога ще ни стрижат като овце?
8
0
 
31
 
! Отговори
Дедо поп преди 11 години
"Обвинител Снежана Копчева, която сега е в болнични, започва проверка, но отказва да образува досъдебно производство поради .."- добре попълнена банкова сметка в съответната офшорна зона.Ашкулсум на таквиз прокурори.
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И сега какво ... схемата е ясна, ама никой нищо не прави по въпроса. Сега "евентуално" ще започнат едни процеси с години и накрая всички ще забравим какво се е случвало ... документите ще изчезнат безследно и всички ще си плащаме надутите сметки и ще си свиркаме, весела и радостна е тя ... Българската идеология ...
6
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затова послушния велчев от стар комунистически род получи повишение. Циркаджии! Шенген на кукуво лято.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е ЗНАЧИ ДА ИМ СЕ ОТНЕМАТ ЛИЦЕНЗИТЕ И ДА ПРИКЛЮЧВА ПРОБЛЕМА НИ
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АМИ АЗ ОТДАВНА СМЕНИХ БРАВАТА НА ЕЛ.ТАБЛОТО И ДРУГАРЧЕТАТА МОНОПОЛИСТИ НЯМАТ ДОСТЪП ДО ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ. КОГАТО СВАЯТ ЦЕНАТА НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА С 50 % ТОГАВА ЩЕ ИМ ДАМ КЛЮЧ ОТ ТАБЛОТО. ДОТОГАВА ЩЕ МИ ОТЧИТАТ ДОЛУ ПОДПИСАНИЯТ.
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прокурорите май са и те за прокурор че не си вършат работата.Ама то се знае че няма уволнен поради некадърност в съдебната система.Там виновни никога няма.
2
0
 
45
 
! Отговори
С двете ръце преди 11 години
С други думи всеки си е слагал в задния джоб и се е правил,че не вижда какво правят останалите.
1
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами тя да е сляпа темидата добре ,ама тя и с амнезия и корумпирана ,абе ***.