Етичната комисия към ВСС ще разглежда казуса с Кокинов

Магистратите ще решават дали да образуват проверка
Обновена: 29 апр 2013 10:25 | 28 апр 2013 16:41,
76
Етичната комисия към ВСС ще разглежда казуса с Кокинов
Николай Кокинов. Снимка: архив Булфото

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разглежда утре казуса с разпространените записи с участието на градския прокурор на София Николай Кокинов, който в петък подаде оставка. Това съобщи председателят на комисията Ясен Тодоров пред ”Фокус”.

В петък до медиите бяха изпратени записи на разговор между подалия оставка градски прокурор Николай Кокинов, експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и ексземеделския министър Мирослав Найденов.

Тримата обсъждат магистрати, използват обидни квалификации по техен адрес. Кокинов дава и информация на Найденов относно досъдебното производство срещу него. Записите излязоха на фона на показанията, които Найденов даде в четвъртък, че ексвътрешният министър Цветан Цветанов е подслушвал целия кабинет.

На утрешното заседание ще бъде преценено дали да бъде образувана проверка във връзка със скандала около Николай Кокинов. Ако бъде образувана проверка, градският прокурор на София ще бъде поканен на изслушване на следващото заседание на комисията, посочи Тодоров. За да се наложи санкция, трябва първо да има образувано дисциплинарно производство, подчерта той.

„Ако се установи нарушаване на етични правила или други дисциплинарни нарушения, първо се образува дисциплинарно производство и после, ако се прецени, че му е доказана вината, се налага наказание от тези, които са предвидени в закона: от най-лекото – забележка, до най-тежкото – уволнение”, каза Ясен Тодоров.

Тодоров уточни, че Кокинов е подал оставка като административен ръководител на Софийската градска прокуратура, а не е подал оставка като прокурор. Теоретично е възможно да бъде наложено наказание уволнение, обясни Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
21
 
! Отговори
вариант преди 11 години
да не се приема оставката на тоз мишок, а да бъде позорно уволнен без право на бъдеща работа в юридическия сектор. става за оплаквачка в миманса на различни представления ...
32
3
 
32
 
! Отговори
eve1 преди 11 години
Във всяка една нормална държава тези тримата Кокинов,Борисов и Найденов щяха да бъдат вече арестувани!
31
2
 
29
 
! Отговори
Аз преди 11 години
За каква етична комисия става дума? Тук има престъпление по служба в особено голям размер и направено с голяма дързост по причина за собствено облагодетелстване. Не съм юрист но си мисля че този човек от затвора не трябва да излезе. Имам и още по голям проект за наказателен кодекс. Когато едно престъпно деяние е изпълнено от обществено известна личност или длъжностно лице което е назначено да спазва закона към него да се прилагат наказания само в максимален размер.
30
1
 
21
 
! Отговори
ОПГ преди 11 години
На 15 април групата Борисов-Найденов-Кокинов се събира в Банкя именно за това за да съгласува извършването на престъплението възпрепятстване на правосъдието и да съгласува как да избегне правосъдието за предишно свое престъпление раздаване на средства от държавния бюджет (и европейските структурни фондове). Това престъпление добре е описано и в член 256 от Наказателния кодекс
29
1
 
19
 
! Отговори
ОПГ преди 11 години
ОПГ е милиционерско съкращение на Организирана престъпна група. Нека видим как Наказателния кодекс определя какво е организирана престъпна група:Наказателен кодекс, член 93, ал. 20:Организирана престъпна група е структурирано трайно сдружение на три или повече лица с цел да вършат съгласувано в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години. Сдружението е структурирано и без наличие на формално разпределение на функциите между участниците, продължителност на участието или развита структура.На 15 април групата Борисов-Най
28
0
 
30
 
! Отговори
az преди 11 години
НЯМАМ ДУМИ-КОКИНОВ ТРЯБВА ДА Е ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕН И В ЗАТВОРА ЗА ИЗНАСЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ И ТЪРГОВИЯ С ВЛИЯНИЕ ,СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА ОСТАНАЛИТЕ ДВАМА ,А ВИЕ СЕ ЧУДИТЕ ЗА ПРОВЕРКА -ГОСПОДИ В КАКВА ДЪРЖАВА ЖИВЕЯ,И ПРЕЗИДЕНТА МИ МЪНКА И ГЛ.ПРОКУРОР МЪЛЧИ...-МИШКИ ТАКИВА
27
2
 
17
 
! Отговори
lebovski преди 11 години
И моля ви, махнете от стените Левски, опозорихме името и му предадохме мечтатарамките строшете ги на ситни трескиа ликът му заровете скришно във земята.Но тъй го заровете, че да бъде пак намерен,от българин достоен, честен, смел,за да застане той изправен и уверен,да изпълни всичко за което Левски се е клел.А ние няма нужда вече да се бавим,да излезем всички роби дружно на площада,И Бойко , Цецо, нека криви да направимс ла.на да ги намажем, без пощада..! / Lebovski/
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма хора, няма оправияще ни смучат тия май до гробпривел е българинът шияи се е превърнал в тъжен робЛъжат, мачкат го, крадат го,унижават,развращават и съсипваткупуват го, продават го и му се смеяти като куче всячески подритватНавсякъде е беднотия, безнадежност, морОтчаяни са всички и обезверени,Така нареченият главен прокурор,е главатар комай на шайка от ***.Надежда всяка нека да оставим,отдавна правдата е веч убита,не можем вече нищо да направим,с гръбнак пречупен и с глава разбита.И моля ви, махнете от стените Левски, опозорихме името и му предадохме
25
3
 
15
 
! Отговори
бай Петко преди 11 години
Интересно, защо изведнъж подаде оставка. Сам е преценил, че е сгафил. Преценил е истинското положение. Ами какво още го дъфчите?
24
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Незабавно трябва да бъде съден!За тези нарушения на закона-затвор!Какво замазват очите на народа с разни "етични комисии"Би ли обяснил с какво по-точно е нарушил закона, или само пръскаш слюнки. Могат да го санкционират служебно за нарушаване на служебната етика и уронване престижа и имиджа на прокуратурата, могат да го уволнят ако решат, но за нарушение на закона не могат да го съдят защото такова няма. Но този който е правил записа без тяхно съгласие е нарушил закона.
23
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Срастването на престъпността с държавата е факт!
22
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И тримата от записа са престъпници по смисъла на закона!А мястото на престъпниците е в затвора.
21
1
 
7
 
! Отговори
svetlio преди 11 години
И какво чувство за наказаност получава обикновенния човечец от прочетеното по-горе...
20
1
 
7
 
! Отговори
123$ преди 11 години
Явно който го е назначил само той може и да го освободи, така,че всс каквото и да реши ,важно е големия шеф какво ще каже!
19
1
 
21
 
! Отговори
Публичност! преди 11 години
Обявете публично какви са заплатите на съдиите и прокурорите в българската съдебна система!!! Обявете публично какви допълнителни заплати получават всяка година + колко пари взимат за дрехи!Нека да стане публично достояние с какви пари живеят тези така наречени служители на Темида!Взимат хиляди левове всеки месец!Време е за справедливост, намалете заплатите в съдебната система и ще спестим милиони за други важни задачи!
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе то в разговора ставаше въпрос и за друг прокурор който пък бил назначен от Станишев. Главния пък бил избран пт Борисов. Тея няма ли и те да си подадат оставките?
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уволнение?Ха,ха,ха!Взима 20 заплати накуп и става адвокат!Ще му пръд...на к...ра!Незабавно трябва да бъде съден!За тези нарушения на закона-затвор!Какво замазват очите на народа с разни "етични комисии"!)
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кервана си върви, само кучетата лаят!И така лаят някои, че до изборите ще прегракнат!!Защо ли си въобразявате, че ще се случи нещо различно от това което ТРЯБВА да се случи!Пазете си силите след 12.05., защото тогава ми се ще да видя в кой ъгъл ще сте навряни)))Гласувайте по съвест, и хубаво мислете преди да гласувате!Пък то каквото има да става....ще го видим!Айде нЕма нужда от толкова напън а;)...
15
0
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
Имунитетът на народните представители в България се снема с разрешение на Народното събрание при престъпления от общ характер или при писмено съгласие на народния представител. В останалите случаи депутатите ще отговарят за деянията си след изтичане на мандата им, доколкото не са преизбрани, не е изтекла давност или по отношение на деянието нямат индемнитет (когато не отговарят за мнения и гласувания). По отношение на административнонаказателното преследване и граждански процеси народните представители нямат имунитет.
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя ямболски *** с лице на сова,яко си го набута сам .