25 години затвор за убиеца на Мирослава

Пернишкият окръжен съд излезе с присъдата на Заека
Обновена: 12 юни 2013 15:58 | 12 юни 2013 15:41, Камелия Цветанова
47
25 години затвор за убиеца на Мирослава
25 години затвор получи Марио Любенов - Заека за убийството на 17-годишната Мирослава. Снимка: БТА

25 години затвор получи Марио Любенов - Заека за убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник. Присъдата постанови Пернишкият окръжен съд два дни след началото на делото.

По трите си обвинения Любенов получи съответно доживотен затвор за убийството, 20 години за отвличането и 5 години за предаването на пистолет, който е преработен в боен газов, на човек без разрешително.

Той бе осъден да изплати на родителите на убитото момиче Емилия и Васил Шумкови по 150 000 лева кръвнина плюс лихвите. Той ще трябва да внесе по сметката на ОДМВР- Перник сумата от 18 663 лева за направените разноски в хода на досъдебното следствие, 12 000 лева държавна такса по сметката на Окръжен съд Перник и 24 лева разноски по съдебното производство.

Заради съкратена процедурата присъдата му се намалява с 1/3, защото в понеделник на първото заседание по делото Заека призна за отвличането и убийството на момичето.

Пред магистратите Любенов обяви, че иска бърз процес, защото не можел да издържи очертаващото се продължително дело - с разпит на много свидетели и вещи лица.

Любенов потвърди истинността на фактите и доказателствата, посочени в обвинителния акт от прокурорите Анита Джамалова и Пламен Найденов в понеделник.

Според обвинението Любенов и Стойчо Стоев-Чочо са похитили Мирослава на 7 ноември, докато се прибирала вкъщи след тренировка. Те я убили същата вечер, като Любенов я удушил с предварително подготвено стоманено въже, а Стоев е упражнил физическа сила, за да улесни Любенов в извършване на деянието.

Двамата извършили убийството, за да получат откуп от 250 хиляди евро от приятеля на сестрата Елеонора - Борислав Чолев.

От експертизите по делото стана ясно, че отвличането и убийството на Мирослава са добре обмислени и планирани.

Още по темата
Освен това на компютъра на Любенов е бил открит текст, който съвпада с писмото, изпратено до сестрата на Мирослава - Елеонора, в което се иска откуп от 250 хиляди евро, за да бъде пуснато момичето.

Техническа експертиза е установила наличие на файл с почти идентичен текст, приготвен за планираното преди това от Любенов отвличане на сина на гръцки бизнесмен.

Прокуратурата настоя показанията на Стойчо Стоев да бъдат приети от съда, защото са издържали проверката за достоверност и истинност.

Припомняме, че главният заподозрян за убийството на Мирослава – Стойчо Стоев-Чочо, се самоуби в дома си в присъствието на барети. Парламентът сформира алтернативна анкетна комисия по случая, след като опозицията в 41-вото НС бойкотира официалната. Оттам излязоха с доста смущаващи становища, като се чуха и предположения, че висшето ръководство на ГДБОП е намесено в случая.

Присъдата на Заека подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд в София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
angelfuck преди 10 години
Хубаво момче... с оскубани веждички, вътре ш му обръснат и краката и дупето...
41
0
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До Защо Естествено, че имаш право да се защитаваш с всички средства, стига сте говорили глупости. В дома си имаш право и да го застреляш ако те нападне.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KAKVI SA TEZI ZAKONI.25GODINI VKARAITE GO MINITE TOVA KO.ELE ODNEL JIVOT A TOI 6TE JIV
39
0
 
1
 
! Отговори
str преди 10 години
Niama logika da ubiat momicheto za da vzemat otkup. TOVA E PORACHKA ZA UBIISTVO!! Poerachitelite sigurno sa policai i zatova gi kriat.
38
0
 
2
 
! Отговори
Защо преди 10 години
Защо намесвате кучето тук? Не разбрахте ли, че в България правосъдие няма! Когато убийците на животни започнат да си носят последствията, тогава и убийците на хора ще започнат да получават адекватни наказания. Когато това започне да се случва, *** садисти ще се замислят преди да убият. В момента нито за жестоко убийство на куче, нито на кон, нито на човек има възмездие. Могат да дойдат в дома ви и да ви заколят, а вие нямате право да се защитите. Вместо да плюете убитото куче, помислете!
37
0
 
1
 
! Отговори
Иво преди 10 години
СМЪРТ!!! Мръсно *еле!!!
36
0
 
5
 
! Отговори
marina преди 10 години
Presadata e nespravedliva.......smart za smart ili dojivoten zatvor bez zamianaA tez, koito se opitvat da zashtetiat ubieca...po edin ili drug nachin,kato... 36 Marinela....Kogato se sluchi s Vash blizak ili s vashta dashteria takava tragediia.......pojelaite ubieca da bade na svoboda....dori si go priberete i v kashti.......OTKACHALKA
35
1
 
6
 
! Отговори
х преди 10 години
Да гние поне 100 години с една коричка хляб и много "дружки"
34
1
 
7
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Първото нещо, което един нормален човек ще направи в този случай е да се размисли как и защо едно човешко същество стига до положението в което е този. И второто е да изпита страх, че по улиците бродят сума ти ***, на които първата им мисъл е как ще разпорят *** на някого.
33
0
 
13
 
! Отговори
az преди 10 години
,,Двамата извършили убийството, за да получат откуп от 250 хиляди евро. ''Моля разбиращите да разяснят...какво се откупва с тия пари ...убийство ли....живот ли...? Да похитиш, за да получиш откуп, ок, ама да убиеш за откуп, нещо не вдявам.
32
18
 
1
 
! Отговори
Маринела преди 10 години
Трябва да се мисли позитивно! Все пак живеем в 21 век. Свобода за мбадият човек на снимката!
31
0
 
8
 
! Отговори
OllO преди 10 години
До РистуГлупости говориш! Именно затова исках да си изясня как се разбира присъдата, за да не пиша наизуст. И сега, след като знам, че общо за 25 години го изписват от обществото (а предполагам, че за добро поведение и тук намалят от годините), намирам за отвратително малко това. Ако поне беше заставен по някакъв начин да изкупи вината си пред родителите и изобщо- пред хората, а не народът да го хрантути...
30
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е явно живота на едно куче в България струва повече от човешкия.
29
0
 
4
 
! Отговори
HM преди 10 години
По принцип, съда се произнася така ,че никой, ако не е юрист, да не може да разбере за какво иде реч! Не съм 100% сигурен, но до колкото разбирам, прокуратурата иска 20, но му присъждат 12 за отвличане и 5 за преработване на газов пистолет. Тия обаче не играят, въпреки че му ги намалят с 1/3, понеже по БГ законодателството се изтърпява най-голямата, тоест -доживотната, но понеже е признал е намалена на 25, и това ще лежи!
28
0
 
4
 
! Отговори
OllO преди 10 години
НМ и ИСТИНАТА, Благодаря!
27
1
 
7
 
! Отговори
GERBerastin преди 10 години
25, 25, все е нещо... все пак другият го самоубиха!Жалко за момичето и почерненото семейство.
26
0
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 10 години
По трите обвинения Любенов получи съответно: доживотен затвор за убийството на Мирослава, 20 години за отвличането на непълнолетно лице и 5 години за предаването на пистолет, преработен от газов в боен, на лице без разрешително. Според българското законодателство заради съкратената процедура, по която самият обвиняем пожела да се гледа делото, присъдата се намалява с една трета и в крайна сметка Заека е осъден да лежи в затвора 25 години.Днес.Бг пак се оакахте четете внимателно!!!
25
0
 
3
 
! Отговори
Д-р Хаус до 20 преди 10 години
До Доктореее;Прав си така е 1/3 от 25 е 16.8.Аз го прочетох бързо и разбрах че ще лежи 1/3 от 25г.а оно е било от 25г.намаляват с 1/3,е пак 8.2г.спести.
24
0
 
1
 
! Отговори
HM преди 10 години
Ще лежи доживотната присъда/ която е редуцирана до 25г./ Мисля , че 12 години за отвличане прочетох, а не 20... и 1/3 = 8, но за съжаление не се добавя, а се лежи най-голямата!
23
0
 
3
 
! Отговори
OllO преди 10 години
До Stoyan TerziyskiНе само за теб, но явно сме малко коментиращите, които четат статията. На мен не ми е ясно как се тълкува описанието на присъдата напр. Но нищо, не е болка за умиране.