25 години затвор за убиеца на Мирослава

Пернишкият окръжен съд излезе с присъдата на Заека
Обновена: 12 юни 2013 15:58 | 12 юни 2013 15:41, Камелия Цветанова
47
25 години затвор за убиеца на Мирослава
25 години затвор получи Марио Любенов - Заека за убийството на 17-годишната Мирослава. Снимка: БТА

25 години затвор получи Марио Любенов - Заека за убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник. Присъдата постанови Пернишкият окръжен съд два дни след началото на делото.

По трите си обвинения Любенов получи съответно доживотен затвор за убийството, 20 години за отвличането и 5 години за предаването на пистолет, който е преработен в боен газов, на човек без разрешително.

Той бе осъден да изплати на родителите на убитото момиче Емилия и Васил Шумкови по 150 000 лева кръвнина плюс лихвите. Той ще трябва да внесе по сметката на ОДМВР- Перник сумата от 18 663 лева за направените разноски в хода на досъдебното следствие, 12 000 лева държавна такса по сметката на Окръжен съд Перник и 24 лева разноски по съдебното производство.

Заради съкратена процедурата присъдата му се намалява с 1/3, защото в понеделник на първото заседание по делото Заека призна за отвличането и убийството на момичето.

Пред магистратите Любенов обяви, че иска бърз процес, защото не можел да издържи очертаващото се продължително дело - с разпит на много свидетели и вещи лица.

Любенов потвърди истинността на фактите и доказателствата, посочени в обвинителния акт от прокурорите Анита Джамалова и Пламен Найденов в понеделник.

Според обвинението Любенов и Стойчо Стоев-Чочо са похитили Мирослава на 7 ноември, докато се прибирала вкъщи след тренировка. Те я убили същата вечер, като Любенов я удушил с предварително подготвено стоманено въже, а Стоев е упражнил физическа сила, за да улесни Любенов в извършване на деянието.

Двамата извършили убийството, за да получат откуп от 250 хиляди евро от приятеля на сестрата Елеонора - Борислав Чолев.

От експертизите по делото стана ясно, че отвличането и убийството на Мирослава са добре обмислени и планирани.

Още по темата
Освен това на компютъра на Любенов е бил открит текст, който съвпада с писмото, изпратено до сестрата на Мирослава - Елеонора, в което се иска откуп от 250 хиляди евро, за да бъде пуснато момичето.

Техническа експертиза е установила наличие на файл с почти идентичен текст, приготвен за планираното преди това от Любенов отвличане на сина на гръцки бизнесмен.

Прокуратурата настоя показанията на Стойчо Стоев да бъдат приети от съда, защото са издържали проверката за достоверност и истинност.

Припомняме, че главният заподозрян за убийството на Мирослава – Стойчо Стоев-Чочо, се самоуби в дома си в присъствието на барети. Парламентът сформира алтернативна анкетна комисия по случая, след като опозицията в 41-вото НС бойкотира официалната. Оттам излязоха с доста смущаващи становища, като се чуха и предположения, че висшето ръководство на ГДБОП е намесено в случая.

Присъдата на Заека подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд в София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
6
 
! Отговори
Бай Мангау преди 10 години
Да му разпорят *** в затвора на тоя ***!
21
0
 
6
 
! Отговори
Любчо преди 10 години
Я как хубаво си е оформил веждичките. Готов е за предизвикателствата в пандиза.
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 10 години
Красиво и крехко младо момче. Такива в панделата им сцепват задниците и тия години ще му се сторят като 100. Ще го карат дори и *** си да яде! И най-големите изверги мразят *** като тоя. Дано пребиваването му в панделата е от ужасно по-ужасно.
19
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма страшно, Заек! Важното е, че ставаш известен, пич! Славата преди всичко!
18
0
 
14
 
! Отговори
Stoyan Terziyski преди 10 години
"Двамата извършили убийството, за да получат откуп от 250 хиляди евро от приятеля на сестрата Елеонора - Борислав Чолев."само за мен ли в това изречение няма никакъв смисъл...
17
3
 
2
 
! Отговори
Доктореее преди 10 години
До Д-р ХаусНаучи се да смяташ. Намаляват 25 с 1/3, тоест остават 16 г. и 8 мес.
16
0
 
9
 
! Отговори
f преди 10 години
добре бе смъртното наказание го отмениха толерастите, но защо не ги набутат такива като тоя да работят в урановите мини и кои колкото изкара, щото сега колкото и да му дадат той ще си лежи в затвора ще се чуди какви глупости да прави по цял ден, а всички ние трябва да блъскаме по цял ден да работим за да го изхранваме
15
5
 
11
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 10 години
Значи Присъдата 25г.Но я намаляват с1/3 заради самопризнанието и бързата процедура,сиреч ще лежи 8.5г.,и ако получи пристъпи демек шизофренията се обади ще полежи 3г. на 4-ти км. и си го пускат пЕгати и законите правят тия наглеци дупетатите!!!
14
12
 
4
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Пресилена присъда. Той си е признал.Можеше 2,5 години или условно.Няма ли други смекчаващи вината обстоятелства?Може оная да го е напсувала или изнервила например.Не и е чиста работата.
13
0
 
24
 
! Отговори
БЕСИЛО преди 10 години
ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ ИНАЧЕ ВСИЧКИ УБИЙЦИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СИ ЖИВУРКАТ МАКАР И В ЗАТВОРА НА ГЪРБА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА И НЯКОГА ПАК ЩЕ ИЗЛЕЗНАТ НА СВОБОДА ЗАТОВА КАТО НЕ СЕ ЗАЧИТА ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ ВСЕКИ *** СИ ПРАВИ КАКВОТО ИСКА
12
2
 
5
 
! Отговори
OllO преди 10 години
Нищо не разбрах сега, 25 години затвор му обещали за убийството а пък:"По трите си обвинения Любенов получи съответно доживотен затвор за убийството, 20 години за отвличането и 5 години за предаването на пистолет"Ъ? Последно как да се разбира присъдата?
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За отнемане на чужд човешки живот, убиецът трябва да заплати със своя собствен!
10
0
 
17
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Има нещо, което много ме смущава. Не ми е известен случай за отвличане заради откуп, когато убиват отвлечения веднага. Винаги изнудвания иска доказателство, че отвлечения е жив, иначе за какво да им дават откуп?Но явно другата алтернатива за Заяка е да го убият, и той да е сигурен, че това ще стане. Иначе няма за какво да поема тази вина!
9
11
 
3
 
! Отговори
иво преди 10 години
реално и 25 години са много, ако ги лежи. когато излезе живота му ще е минал...А и после трудно ще си намери работа
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И откъде накъде моите данъци ще плащат за храната и другите разноски на тоя ***? Нека върнат смъртното наказание за доказани извършители на особено тежки престъпления - така ще сме спокойни, че *** няма да ги помилва някой *** като Гоце или Марин, а и ще се освободи място в панделата за крадливите ***, дето не ги прибират, щото нямало място за всички!!
7
3
 
31
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Предумишлено убийство - 25години... Интересно. Шапки долу пред българския съд!
6
1
 
6
 
! Отговори
sram be! преди 10 години
милата тя, какво я сполетя!!!!!
5
1
 
9
 
! Отговори
Витоша преди 10 години
В щатите имат 1000 пъти повече такива като тоя и с още по-смущаващи мотиви, има си хас да не ги съдят по 200 години.Мен ме интересува такива да нямат повече достъп до обществото, за да не вредят или ако случайно излезе, да е когато е на 80 в инвалидна количка.Оттам нататък дали присъдата е 250, 300 години или смъртна присъда е все тая, нито на някой ще му преборят мъката , нито престъплението ще стане по-леко.Така че пак да се радваме, че са му сложили 25, а не 10, както се е случвало в България
4
2
 
5
 
! Отговори
Торанага преди 10 години
Забравяте, че е искал съкратена процедура, което по принцип автоматично му намалява присъдата. Доколкото виждам са присъдили и общо 170 000 лв. кръвнина. Бъдете сигурно, че ще обжалват до последна инстанция, като ще настояват за по-голяма сума. Присъдата според мен ще си остане такава.
3
1
 
36
 
! Отговори
Цецо преди 10 години
Много ми е интересно да узная колко години му смъква 1/3 от доживотната присъда?!? Според мен този *** трябва да получи ефективно максималната присъда - до живот в затвора!!! Такива *** не трябва да живеят на свобода!!!