Не може да се отзовава депутат, смята Румен Ненков

"Политици превръщат съдебната система в лека жена"
Обновена: 15 юли 2013 10:28 | 15 юли 2013 10:23, Камелия Цветанова
49
Не може да се отзовава депутат, смята Румен Ненков
Съдия Румен ненков. Снимка: Булфото, архив

Не е добра идея в момент на политическа криза да се иска свикване на Велико народно събрание, смята конституционният съдия Румен Ненков.

Първо трябва да се изясни проектът за нова Конституция и какво би станало, ако тези 400 души се съберат на масата и не стигнат до решение, коментира той по бТВ тази сутрин.

„Чувам невъзможни предложения. Не може да има отзоваване на депутат, това значи връщане в средновековието. Депутатът не е длъжен да представлява гласоподавателите си, той със своята чест представлява цялото общество. Отзоваването значи да не бъде свободен да взима решения”, уточни съдията.

Според него предположенията за пореден слаб доклад от Европа с критики към съдебната система не е неочаквано.

„Политиците много говорят,че съдебната система е независима и задкулисно се опитват да я натискат и превръщат в лека жена“, коментира Ненков.

Според него съдът се съобразява със силните деня.

„Ние заедно с прокуратурата сме безжалостни към бившите управляващи. Не е само тук ситуацията, в която със смяната на властта да тръгнат дела срещу бившите управляващи. Сякаш съдебната власт иска да се хареса на новите”, обясни Ненков.

По думите му съдебната система трябва да бъде критикувана за неефективност - бавене на дела, протакане на разглеждания и в изготвянето на мотиви.

Конституционният съдия заяви, че е имало законодателен опит за подобно нещо, който бил пресечен от ВСС. „Прие се, че не може да се гласува явно за началниците в съдебната система. Тайното гласуване е тайно разпределение на влиянието”, поясни Ненков и подкрепи протестиращите.

Още по темата

„Хората протестират с основание - създадохме олигархичен капитализъм, който не се различава от комунизма. Тези които правят икономика, се знаят и връзката им с държавата е огромна. Те се отблагодаряват на политиците с финанси”, посочи той.

Ненков коментира и решението на КС, че изборите са законни след внесената жалба от ГЕРБ за агитация в деня за размисъл. Претекстът е бил, че разследването на държавното обвинение относно откритите бюлетини в печатницата в Костинброд още не е приключило. „Моите съображения бяха, че има нарушение и че е сериозно,но не е доказано влиянието му върху резултата”, добави съдията.

Според мнозинството в КС агитация не е имало, защото няма призиви за подкрепа на дадена партия. А според малцинството такава има в случая, че под партийното лого се представяш за жертва и призоваваш да идат хората до урните.

„Няма друга европейска държава, която да е отменила изборите, ако ги бяхме отменили, как щяхме да оправдаем членството си в ЕС”, категоричен беше Ненков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Депутатът не е длъжен да представлява гласоподавателите си, той със своята чест представлява цялото общество. Отзоваването значи да не бъде свободен да взима решения, уточни съдията."А к'во пра'им с ония безличните и безидейните, за цял мандат не записали нито 1 внасяне, комисия или дебат, но чинно гласуващи по партийна заръка. Този характерен образ за поне 1/3 от народните любимци нещо не се връзва с "честта", каквото и да е имал предвид г-н съдията. Освен това, честта е морална категория!
42
0
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
По принцип унас няма промени и така години наред.
41
0
 
12
 
! Отговори
elenat__D преди 10 години
ЕТО ТОВА МЕ УБИ!!!..."Депутатът не е длъжен да представлява гласоподавателите си, той със своята чест представлява цялото общество. Отзоваването значи да не бъде свободен да взима решения..." А кого представлява БЕ, господине Ненков? Ей, всички ИЗТРЕЩЯХТЕ...Идва ми, да запсувам на ляво и на дясно..***!
40
0
 
10
 
! Отговори
tdmils преди 10 години
Румен Ненков също като Р.Овч., Румен са за затвора! ТЕЗИ ЧЕРВЕНО-ТУРСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ ИСКАТ БСП-ДПС-АТАКА ДА СА НА ВЛАСТ И МНОГО ТРУДНО ЩЕ ПОДАДАТ ОСТАВКА, ЩОМ СА СЕ ДОКОПАЛИ ДО ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ!!! НО ПОКОРНАТА РАЯ ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ТЪРПИ МАФИОТСКИТЕ МАНИПУЛАЦИИ НА ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ЗАПЯХА : боят настана... и ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ХВЪРЛЯТ ТЕЛАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ДЕПУТАТИТЕ, КОИТО СЕ ПРАВЯТ, ЧЕ НЕ ЧУВАТ ГЛАСА НАРОДЕН!
39
0
 
5
 
! Отговори
atanas.dimitrov.1675 преди 10 години
Няма друга европейска държава, която да е отменила изборите, ако ги бяхме отменили, как щяхме да оправдаем членството си в ЕСЛогока на юрист!
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние заедно с прокуратурата сме безжалостни към бившите управляващи."Това звучи толкова смешно и абсурдно...Кого лъжеш бе, Ненков?!
37
0
 
12
 
! Отговори
STEALTH преди 10 години
Този е поредното комунистическо ***, целящо да запази статуквото. В Латвия, която по мои спомени още е ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, пък с гражданска инициатива през 2008 г. беше предизвикан референдум за въвеждане на отзоваване не на отделен депутат, а на целия парламент. Промениха конституцията и сега по инициатива на 1/10 от гласувалите може да се насрочва отзоваване. През 2011 г. отзоваха депутатите заради серия от корупционни скандали.
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мая е ставала винаги депутат с гласовете на ромите в кюстендил.
35
0
 
14
 
! Отговори
STEALTH преди 10 години
Това са пълни глупости, че отзоваването е средновековна традиция, само за справка ще дам че демократичният модел на отзоваване съществува в САЩ, Канада, Германия, Швейцария, Япония. Има и проект на правителството на Камерън, и на уредбата в държави като Латвия. В САЩ само през 2011 г. имаше 151 вота за отзоваване на щатски конгресмени, губернатори, кметове и градски съветници. Арнолд Шварценегер стана губернатор на Калифорния, след като гражданите отзоваха предишния губернатор.
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съдебната система е лека жена от 1990 насам. Магистрати назначени от Красьо черния са сега главни прокурори. Какво да очакваме от тази система. Трябва и тях да избираме с гласуване от народа.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До четящ Ако е права,трябва ли при протест в Кюстендил да си подаде оставката или трябва да излязат поне 15 хиляди души?? ( 15 хиляди е средно брой избиратели за депутат)
32
1
 
4
 
! Отговори
четящ преди 10 години
По вашата логика господа коментиращи излиза,че Мая Манолова е права като каза,че тя е избрана от Кюстендил,а там не протестират!!!!!!!!!!!!!!
31
0
 
6
 
! Отговори
brymbrym преди 10 години
До 21 ГецатаС едно допълнение: законите да се правят от програмисти.Тогава няма да има нито вратички, нито неясноти, няма да има нужда и от тълкувателни решения.Всичко ще е точно и ясно.
30
1
 
16
 
! Отговори
ТЪПАНАРИ преди 10 години
аз от тази по голяма пропаганда в деня за размисъл не съм виждал. това си беше наистина преврат, както го нарече оня агент Местан, само че преврата го направиха точно те, БСП и ДПС! а телевизия ТВ7 трябва да понесе санкции за репортажите в този ден! иначе отсега нататък на всички избори всеки ще си прави каквото иска в деня за размисъл! ВЕРВАЙТЕ МИ!
29
0
 
15
 
! Отговори
хм преди 10 години
И като не ме представлява - за чий х*й го избирам ???Ама нещо много ги е страх от това отзоваване !!! Нещо смърди отвсякъде...
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А и синът му за нищо не става........Как смее да говори за олигархичните кръгове!
27
0
 
24
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
В такава порнографска държава живеем - нямам думи.
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Синът му депутат от ГЕРБ, а дъщеря му шеф на кабинета на Зинаида Златанова, но той разбиратели бил безпристрастен...
25
0
 
10
 
! Отговори
Георги преди 10 години
,,Не е само тук ситуацията, в която със смяната на властта да тръгнат дела срещу бившите управляващи."Одобрявам това!Нека всички властимащи да знаят,че не са недосегаеми!За съжаление точно пък от политиците зависи да направят закони валидни за всички!Сегашните закони са като швейцарско сирене-дупка до дупка!Така тези с многото пари се измъкват през тях,а обикновенните хора го отнасят за дребни прегрешения!
24
0
 
21
 
! Отговори
God преди 10 години
Е как депутатът да не представлява гласоподавателите си? Нали те го избират? Какво означава, че представлява цялото общество - той е избран с конкретни гласове на конкретни хора, които очакват от него определени действия. Защо пак се крием зад колективната безотговорност? Депутатът отговаря пред своите избиратели и ако не работи, те трябва да могат да го уволнят предсрочно. Иначе депутатството се превръща в синекура. Също като поста "върховен съдия".