Екстрадират българин в САЩ заради банкови измами

Ваньо Минков го заплашва затвор до 30 години
Обновена: 13 авг 2013 16:20 | 13 авг 2013 16:20,
143
Екстрадират българин в САЩ заради банкови измами
Ваньо Минков влиза в съда. Снимка: Булфото

Варненският окръжен съд допусна екстрадицията на варненеца Ваньо Минков в САЩ. Решението бе взето този следобед на заседание на съда.

Близки и приятели на младия мъж протестираха тази сутрин пред Окръжния съд в града. В началото на юни въз основа на Заповед за арест, издадена от Федералния съд на САЩ, Варненският окръжен съд задържа временно за 2 месеца Ваньо Минков.

Американските власти поискаха това и извършването на редица процесуално следствени действия заради повдигнато обвинение от прокурор на щата Ню Джърси, че от лятото на 2011 до април 2013 година Минков е набавял от различни източници данни от банкови карти и ги продавал по интернет.

Американските власти разследвали Минков за участието му в схема за кражба на лични данни и банкова информация на американски граждани с цел данъчни измами. На 11 юни втората съдебна инстанция - Апелативният съд във Варна, остави в ареста младия мъж. Според магистратите задържането му е съобразено с всички изисквания на Договора за екстрадиция между България и САЩ, ратифициран от българска страна през май 2009 година.

Престъпленията, за които българинът е обвинен, не са политически и се наказват както в България, така и в САЩ, където законът предвижда до 30 години лишаване от свобода, отчитат магистратите.

"Искам справедлив процес за сина ми, искам българската правосъдна система да отсъди правилната посока, тъй като ако Ваньо Минков бъде екстрадиран в САЩ и осъден, то там го грози затвор от 60 години, ако е в България, наказанието му е от 2 до 8 години.

Обвиненията срещу сина ми се крепят само на предположения. Къде в света има американец, който да бъде екстрадиран в която и да е част от света", каза минути преди началото на процеса в Окръжния съд майката на Ваньо.

"Ако не сме държава, то поне да станем щат на Америка. Защото по логиката на двустранния договор за екстрадиция излиза, че и районният прокурор на Провадия може да настоява за екстрадицията на американец само защото той е нагазил в лехата на някой провадиец", каза единият от адвокатите на обвиняемия Бранимир Балачев.

Според него и колегата му Иван Томов по делото са допуснати множество процесуални нарушения, за които ще бъде сезиран главния прокурор Сотир Цацаров.

Освен това визираният документ като молба за екстрадиране не отговаря на нито едно изискване на договора за екстрадиране, подписан от двете държави.

"Америка не е изпратила до България никаква декларация, с която да гарантира, че процесът срещу нашия гражданин ще бъде справедлив. Ако варненската прокуратура има данни за престъпление, извършено на територията на страната ни, по закон тя следва да образува досъдебно производство", обясниха още защитниците на Минков.

Магистратите обаче обявиха за неоснователни доводите на защитата за процесуални пропуски и съдът прие, че е надеждно сезиран, с което допусна екстрадиция на Ваньо Минков в САЩ.

Решението може да бъде обжалвано в седемдневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: съдВарнаВаньо Минков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
... преди 10 години
До floridaОтче наш, прекрасно е, че имаш чувство за справедливост, особено към страна, която смуче половината свят. Разбира се, ти познаваш 'мръсното петно' лично, затова знаеш колко е лош? :) И предполагам, че 'петното' излага Бълх/гария? Но ти не, предвид езика ти, злобата ти, мрака в главата ти, нали? Пълно е с такива интелектуални мастодонти, виртуални съдии, които основно пълнят време с коментари, където намерят! Ти какво направи за България, тази тъжна страна, за да подобриш името и?
106
0
 
0
 
! Отговори
... преди 10 години
До Анонимен А какво е заслужил? И ти като другите с него си спал? :)
105
0
 
0
 
! Отговори
catwoman преди 10 години
До Анонимен - Ти го познаваш лично предполагам?
104
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви са тия глупости, които пишете за 60години затвор???Колко българи хванаха и то на место, с карти, усти, камери...информация. И кво, да не би да са лежали по 60 години.Тоя шушляк я полежи 3-4 години, я не. Иначе , искам да знам името на тоя който е подписал въпросната спотодба. Тоя е истинския престъпник, който трябва да бъде наказан. Подписва се нещо тихо мълком от наще дупедавци и...после ходи да лежиш по друти държави. Яко си с двойно гражданство ОК. Ако си българин- лежиш си тук.
103
0
 
1
 
! Отговори
Адам Смит преди 10 години
Бъба, 3 етаж, 36 килия. Добър човек е.
102
0
 
6
 
! Отговори
gugi преди 10 години
Да бе, те понеже в щатите като имат смъртна присъда все едно са се оправили. Тва въобще не им е повлияло, освен че после за 10 секунди някои получават удовлетворение,че още един гад са го умъртвили. Не им излиза и по-евтино, понеже делата се проточват с десетки години, а и самото изпълнение е яко разход. Но да, поне за разлика от тук, там престъпниците и сгафилите си получават заслуженото рано или късно, а не парадират с ултраскъпи коли необезпокоявани.
101
1
 
5
 
! Отговори
hmm преди 10 години
Do tova vodi da mechtaesh za pari.. Da si alchen.. Jalko.. Mnogo jalko. Za sujalenie, dosta hora mechtaqt za kinti, no kak shte gi poluchat ne e vajno. A inache Bulgariq shte se opravi samo s amerikanski zakoni i pravosudie! I smurtna prisuda! Tova e.
100
0
 
7
 
! Отговори
а виза преди 10 години
Интересни ми е дали ще трябва да му изкарат виза, за САЩ като го екстрадират, все пак за там трябват визи?
99
6
 
9
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Сащ,Франция и редица други страни не екстрадират свойте граждани други страни имат спогодба България че е дупедаваща страна е такава от 100 години ама този е БГ гражданин би трябвало БГ да го защити ама ако е престъпник там вече да си понася това което трябва.
98
3
 
16
 
! Отговори
аз преди 10 години
Ми, Ваньо, 'га яде кюфтетата ни рива! :Д
97
3
 
22
 
! Отговори
адвокат преди 10 години
Лошо че са го хванали ама му беше време! Този *** да не се прави на вода ненапита. и друг пьт не се прави на баровец в квартала! Много време го даваше студент брато.И аз сьм от Джьрси ама бачкам на две места като другите да говоря ли или да пиша?
96
2
 
11
 
! Отговори
7 преди 10 години
НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО СЕ ЗАЯЖДАТЕ С ГУРБЕТЧИЯ?!ПРЕСТЪПНИК ИЛИ НЕ ЩОМ СИ КРАЛ ЗЕ СИ ГО ЛЕЖИШ!
95
2
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
До bariеrа_61ЩЕ Е СЛЕДСТВЕН ПОРАДИ ОБВИНЕНИЕ В ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ! КАТО СЕ ДОКАЖЕ ВИНАТА МУ И КАТО БЪДЕ ОСЪДЕН ,ВЕЧЕ Е ЗАТВОРНИК !!!! ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СА НА СВОБОДА И ВЪРШАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ,ТОВА Е ,ВАЖНО Е ДАЛИ НЯКОЙ ЩЕ МОЖЕ ДА ГИ ХВАНЕ ,ИМА ПРЕСТЪПНИЦИ ЦЯЛ ЖИВОТ НИКОЙ НЕ ГИ Е ХВАЩАЛ И СЪДИЛ!!!!! СТАНАЛ ЛИ ТИ ЯСНО ?! АКО НЕ ,НЯМА СМИСЪЛ ДА ОБЯСНЯВАМ ОЩЕ !
94
0
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
До зълПристъпник е тоя, който е осъден. Анадъмно? Едва ли.БАХ ТИ *** ! ТОЗИ КОЙТО Е ОСЪДЕН Е ЗАТВОРНИК ,ДЕМЕК ЛИШЕН ОТ СВОБОДА !А ПРЕСТЪПНИКЪТ МОЖЕ ДА Е НА СВОБОДА И В МОМЕНТА ПРАВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ,АКО ПО НЯКАКЪВ НАЧИН УСПЕЯТ ДА ГО ХВАНАТ ,ВЕЧЕ СТАВА СЛЕДСТВЕН ДОКАТО ДОКАЖАТ ВИНАТА МУ ,А КАТО ВЛЕЗЕ У ПАНДИЗА ,ВЕЧЕ Е ЗАТВОРНИК ,А НЕ ПРЕСТЪПНИК, ОТИ В ЗАТВОРА НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ !! А ХАМЕРИКАНЦИТЕ СЕГА ИСКАТ ТОЯ ДА БЪДЕ ЕКСТРАДИРАТ ПЪРВО ЩЕ ИМА СЛЕДСТВИЕ ,АКО ТРЯБВА И ПРИСЪДА
93
7
 
3
 
! Отговори
аре мислете първо ! преди 10 години
До Tulskiзащото го екстрадират само заради показанията на някакъв си щатски агент ,а не по доказателства .къф ще да е - крадец или не , всеки е невинен до доказване ( с неоспорими веществени доказателства) на противното . аз не съм го виждала в МОЛа ( #1) и колата ( пак #1 ) не го знам и познавам , но е българин ! а знаем тъпите американци как за малко наште още по-големи *** не им екстрадираха Гери за едното голо показание на някъф си агент ( съвпадение ?!?) без доказателство
92
2
 
5
 
! Отговори
гурбе чия2 преди 10 години
ГУРБЕТЧИЯ,ОСТАВИ ГО ТОЯ"ЗЪЛ", ДА СИ ПИШЕ КАКВОТО ИСКА! КОЛКОТО И ДА СЕ ОПИТВАМЕ АЗ И ТИ И ОЩЕ НЯКОЛВО ЧОВЕКА,ДА ГО ВРАЗУМИМ, ТОВА НЯИА КАК ДА СТАНЕ! ВИЖ, ТОЙ СЕ ЧУСТВА СЛАБ И ЗАТОВА ОБИЖЖА НАРЕД! НАЙ-ДОБРЕ ДА НЕ МУ ОТГОВАРЯМЕ!ПУСКАЙ ГО ДА ПАСЕ!
91
2
 
4
 
! Отговори
ИСА преди 10 години
***? НУ,ЧТО ТАКОЕ?
90
3
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
До зълАБЕ КЮТЮК ,МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И САЩ ИМА ДОГОВОР ЗА ЕКСТРАДИЦИЯ НА ПРЕСТЪПНИЦИ !!! КВО СЕ ПЕНИШ ТОЛКОВА НЕ МИ Е ЯСНО ?!
89
1
 
4
 
! Отговори
хаха преди 10 години
КАКВО ТИ ПРИЕМАШ,ХИЧ НЕ Е ВАЖНО! ЩЕ ПИША С ОЩЕ ПО ГОЛЕМИ БУКВИ ,ТА ДАНО РАЗБЕРЕШ ЗАЩО СМЕ НА ТОЯ ХАЛ! Е ,остани си със здраве!BYE,MY LOVE! BE HAPPY,зъл! Хахаха
88
2
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
ТОЗИ Е ПО-ХИТЪР ОТ ГЪЛЪБИН БОЕВСКИ ! БОЕВСКИ ГОРКИЧКИЯТ НЕ РАЗБИРА ОТ КОМПЮТРИ И ЗАТОВА ОТИДЕ ЧАК У БРАЗИЛИЯ ДА ПРАВИ ДАЛАВЕРА С ДРОГА ,И ПОЛУЧИ 25 Г. ПРИСЪДА !А ТОЗИ Е РАЗБИРАЧ ОТ КОМПЮТРИ ,С ЕДНА ДУМА ХАКЕРЧЕ, И ОТ РОДИНАТА ИСКА ДА ОБИРА СВЕТА ,БЕЗ ДА СИ ПРАВИ ТРУД ДА ПЪТУВА ,НО ЩЕ ПОЛУЧИ 30-40 Г. ПРИСЪДА !!!! СОПОЛАНКОВЦИ, ИСКАТЕ ДА ПЕЧЕЛИТЕ ЧРЕЗ КРАЖБИ И ТРОВЕНЕ НА ДЕЦАТА НИ С ДРОГА ,А НЕ ЧРЕЗ ЧЕСТЕН ТРУД !!!