Затворник иска 10 бона заради настинка!?

Друг се жалва от държавата – малък му бил порциона
9 фев 2014 07:30,
35
Затворник иска 10 бона заради настинка!?
Снимка: flickr

Затворник от Бобовдолския затвор поиска 10 хил. лв. от държавата заради настинка в изолатора. Пандизчията се жалва пред магистратите, че неправомерно е бил наказан от ръководството на затвора с "изолиране в наказателна килия" за 10 дни.

Наказанието е регламентирано със заповед на началника, която по-късно е отменена с определение на Дупнишкия районен съд. Така докато стоял в изолатора, се разболял и от това "претърпял неимуществени вреди, засягащи психическото и физическото му здраве".

Искът бил депозиран в Административния съд в Кюстендил, който обаче отхвърлил претенциите на пандизчията, пише в. "Монитор".

Това далеч не е първият подобен случай. Преди десетина дни стана ясно, че затворник от Бобовдолския затвор е завел дело срещу държавата заради малкото количество храна, която получава в зандана.

Заради това той поискал 5 хиляди лева обезщетение за нанесени неимуществени вреди. В жалбата си той е написал, че вредите се изразяват в "лишаване от храна, която ми се полага като грамаж и порция", поради "немарливост на началника на ОЗ Бобов дол".

По делото е разпитан и друг затворник, който е бил категоричен, че порционът, който се дава, не е пълен и има разлика между порциите, давани на българите и ромите, като представителите на малцинствата се хранели по-добре зад решетките.

За периода 2011-2013 година страната ни е осъдена да плати 47 380 евро обезщетения по дела, заведени заради лошите условия на живот в местата за лишаване от свобода у нас, сочат данните на Министерството на правосъдието.

Тези обезщетения са присъдени по 7 решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Сумата е равна приблизително на 93 000 лева.

Най-голямо обезщетение е присъдено по делото "Шахънов срещу България" - 7000 евро плюс 2000 евро за съдебни разноски.

Недостатъчният сграден фонд, влошените битови условия в жилищните помещения и пренаселеността в българските затвори са най-честите оплаквания на затворниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм чул някой да се е превъзпитал-само бой глад и бачкане-който откаже много бой.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А за наркотици-куршум-като кучета.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Права имат само гражданите-затворниците НЕ.Да почват да бачкат-който откаже-ГЛАД.
27
5
 
2
 
! Отговори
Мария преди 10 години
Много е лесно да съдиш, българите това го можем перфектно, за нобелова награда сме всички! В момента, в който започнем да си даваме сметка за това защо се случват тези неща, кой е в затвора и кой търпим да е на вън може и да се оправим! Ако не ние, поне дано малко оправим положението на децата си....
26
2
 
0
 
! Отговори
Мария преди 10 години
обаче сме толкова праволинейни и сме се затворили в собствения си свят и куп предразсъдъци... така до никъде няма да стигнем, нито някога ще сме готови да живеем адекватно в демокрация, щото мозъците на много от нас не са мръднали от средновековието
25
3
 
2
 
! Отговори
Мария преди 10 години
До PeshonizerА ти даваш ли си сметка кой трябва да им дава да "дялкат павета" и защо този някой не го прави? Даваш ли си сметка за какви далавери от страна администрацията на затворите става въпрос (разбира се не мога да поставя всички под общ знаменател, но поне тези, които съм виждала е така). Даваш ли си сметка, че много тия хора там, са много повече хора от много други навън, и много по-малко престъпници от много други навън! Въпросът никога няма само една гл точка! Жалко е, че българите
24
0
 
14
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
Като почнат ТЕ да си плащат престоя в затвора, тогава да имат претенции... дайте им да дялкат павета. Който работи - ще яде, както имаше една отдавна забравена поговорка.
23
0
 
7
 
! Отговори
straightForAreason преди 10 години
И сега искат да въведат драконови мерки срещу леките наркотици и Употребата им , за да може затворите да се напълнят до горе с хора които са най-тежките "пресъпници" . Не казвам , че вътре е пълно с хора които не трябва да са там , но казвам , че всичките сериозни престъпници , подбудители , босове , депутати , олигарси , те няма и да помиришат килията , те перат пари с тези затвори , отпуска се едно количество пари а там отиват съвсем различно количество пари , от там и голямата мизерия .....
22
1
 
8
 
! Отговори
straightForAreason преди 10 години
Тука яко омраза , има няколко неща които водят хората към затворите . Едното е мизерния живот и чувството , че с "честна" работа ще живеем добре (честна е в кавички понеже , не е честно да даваш от живота си по около 240 часа за 450 лв на месец) , силно казано е че са принудени , но всеки е човек и на всеки му се иска по добър живот . Второ , законите и тези които ги изпълняват вкарват в затворите само кокошкарите , нито един "Бос" не е лежал при тежки условия , можете да си припомните ако искат
21
0
 
9
 
! Отговори
морския преди 10 години
Да бе мирно седяло, не би чудо видяло!
20
2
 
3
 
! Отговори
готин преди 10 години
евала 20 така е
19
4
 
3
 
! Отговори
готин преди 10 години
само така братлета супер сте,давайте яко напред че и аз съм го ял този,ААААААААААААААААААА,мамкаим
18
4
 
6
 
! Отговори
Мария преди 10 години
... и да видите, за да се убедите къде е по-добре. Тези, които си мислят, че там се изкарва леко, трудно ще оцелеят и ден! Там е ежедневна борба за оцеляване! Да, навън е трудно и мизерно, но не може да се сравни с ужаса там! И всичко това, за да се случва са виновни основно не добре направената ни правораздавателна система и алчното управление на заданите! Ако те решат, ЛС могат да работят, могат да изхранват сами себе си, но повечето седят без работа, щото никой не им дава такава...
17
4
 
3
 
! Отговори
Мария преди 10 години
До АнонименНе знам дали си стъпвал в затвор и ти пожелавам да не ти се случва, за да разбереш за какви права става въпрос. Затворниците негодуват за това, че не им се спазват елементарните човешки права. Демокрацията, която всички толкова искаха е нормално да доведе до това всеки да е правото да търси правата си. И да, докато усл. в БГ затворите бъдат такива, затворниците ще съдят БГ и ще печелят делата за жалост.И тези, които казват, че излиза по-добре да си в затвора, пробвайте да отидете
16
1
 
2
 
! Отговори
Мария преди 10 години
До gogoДа, но сегашното общество, определено не разбира това! Слага Х-са на тези хора и не си дава сметка от къде идват основните причини те да са там...
15
4
 
2
 
! Отговори
gogo преди 10 години
za da se stigne do zatvor, pri4inata e ob6testvoto sazdalo zakonite. Zatvornikat e 4OVEK i ob6testvoto mu e dalo prava.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Под "малцинства" не се разбра българите или ромите имат в предвид
13
0
 
5
 
! Отговори
до неразбралите преди 10 години
Ето това е единственото добро на ЕС-то, ако си искаш правата осъждаш България в Европа!
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
15-ти е абсолютно прав в затвора нямаш права. Стига с тази криворазбрана демокрация, която превърна нормалния човек в затворник. Железни решетки по домовете, железни врати, три ключалки и каква е тази демокрация. По улиците вървят хора с по 15 висящи дела и трупат нови и нови, а ако някого евентуално осъдят то е на някакви смешни години и пак излиза да тормози нормалните. Ние нямаме правосъдна система и това е катастрофално. Алчни прокурори и адвокати съсипват страната.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОБЩО 93 000 лв. ЗА ЗАТВОРНИЦИ И КОЙ ГИ ПЛАЩА ТЕЗИ ХИЛЯДАРКИ ТЕЗИ КОИТО СА ГИ ОСЪДИЛИ ИЛИ НИЕ КОИТО МИЗЕРСТВАМЕ И СИ ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИТЕ? КАКВИ ПРАВА ИМАТ ТЕЗИ В ЗАТВОРА КАТО ПО ПРИНЦИП СА ЛИШЕНИ ОТ ТАКИВА. АМИ КАТО ИМАТ ПРАВА ДА ГИ ПУСНАТ ДА СИ ХОДЯТ. ИЛИ В НАЙ ЛОШИЯТ СЛУЧАЙ ДА ГИ НАСТАНЯВАТ В 5 ЗВЕЗДНИ ХОТЕЛИ. НА ТАЗИ СБЪРКАНА ТЕРИТОРИЯ И СБЪРКАНО ПЛЕМЕ МАЙ НАЙ ДОБРЕ ЩЕ Е ДА СИ ЗАТВОРНИК ОТКОЛКОТО МИЗЕРСТВАЩ НОРМАЛЕН ГРАЖДАНИН. *** ЗАТОВА СА В ЗАТВОРИТЕ ЗАЩОТО СА ПО ДОБРЕ ОТ НАС СлОБОДНИТЕ.