Казусът с тефтерите - лош сигнал за съдебната реформа?

Правосъдният министър смята, че това е важен тест за България
Обновена: 13 ное 2014 14:05 | 13 ное 2014 11:15, Веселина Йорданова
11
Казусът с тефтерите - лош сигнал за съдебната реформа?
Правосъдният министър Христо Иванов. Снимка: БТА, архив

Правосъдният министър Христо Иванов смята, че разменените между него и главния прокурор Сотир Цацаров реплики са част от нормалния диалог между властите. Министърът коментира преди днешното заседание на ВСС, че в демократичните общества често пъти прехвърчат такива искри.

Повод за тях стана кражбата на тефтерите на Филип Златанов. В интервю пред БНР вчера министърът определи изчезването им и срива в системата на СГС като тежки медицински показатели за състоянието на системата.

Още по темата
Теоретично е възможно да настъпи срив в системата за случайно разпределение в един голям съд, теоретично е възможно да откраднат някакви тефтери, да се случат тези неща в един и същи ден, вече е въпрос на обща теория на относителността. Обаче да се случи това по най-важните дела в държавата, е нещо, за което и съдът, и ВСС, и прокуратурата трябва да положат усилия да дадат разумно обяснение, настоя той.

На заседанието на ВСС по-късно главният прокурор Сотир Цацаров пък заяви, че когато трябва да се искат обяснения, е добре това да стане „очи в очи“.

Днес правосъдният министър коментира, че начинът по който ще бъде решен казусът с тефтерите, ще е показател за това как България ще се справи със съдебната реформа.

Според него станалото е лош сигнал за потенциала на страната ни да отбележи ясен прогрес в това отношение.

Казусът "Филип Златанов" е важен тест за България, коментира Иванов, според когото всеки може да си направи извод от тази ситуация, но важното е съдебната власт и другите компетентни институции да си свършат работата.

Той препоръча прокуратурата да излезе със собствено предложение как да бъде реорганизирана работата й и за начина, по който да функционира в рамките на съдебната  власт.

Иванов подчерта, че във всяка правова държава има ясно разграничение между властите и уточни, че общата цел на всички е да се придвижи съдебната реформа напред с цената на всички възможни усилия.

„Ако ви звуча меко, то това е, защото трябва да осигурим реформата в съдебната система, а не скандала за медиите“, обясни министърът на въпрос защо острата му позиция е изчезнала и дали това се дължи на оказан натиск върху него.

По отношение на казуса с тефтерчето министърът заяви още, че никога не е имало идея да се търси сметка на прокуратурата, а да се търси изясняване на ситуацията и уточняване на фактологията около нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и тоя хвърля къч не към проблема. Тефтъра не е гепен от съда, а от ръцете на един пенсиониран експерт, който го е отставил без надзор, а защо го е оставил без надзор, детектора може да покаже. И то на 20ия ден как го е получил по законен ред. Вероятността тоя тефт да е изчезнал случайно, а не някое тривиално даказателство, е твърде съмнителна.МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА, която вместо да издирва доказателството, ще прави реформа на съда, който пък няма нищо общо с изчезването...
8
0
 
3
 
! Отговори
дядо Йоцо гледа преди 9 години
"Казусът "Филип Златанов е важен тест за България ..."Утре казусът "бай Марин- краваря " ще е също " важен " тест зя Б-я.В другиден - бай Асан каруцаря .... ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА !Важното е раята да бъде у(с)по(ко)ена !
7
0
 
9
 
! Отговори
naco преди 9 години
СТИГА с тези тефтери бе! Не е ли ЯСНО всичко и без тях? Ако не е ЯСНО за какво ИЗДЪРЖАМЕ тази ПОЛИЦИЯ??? Тези г-да Цацаровци???
6
1
 
4
 
! Отговори
хладен ум преди 9 години
Това беше ирония!!!
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахах човек дето от 90те години си изкарва хляба с криминални дейности и лъжа сега станал премиер и се бил променил много.. вече мислел за народа.. абе я се скрийте
4
3
 
7
 
! Отговори
хладен ум преди 9 години
Вижда се,че ГЕРБ се е променила многа. Миналия мандат Цветанов даваше усъдителни присъди,а сега Бойко - оправдателни.
3
1
 
12
 
! Отговори
юрист преди 9 години
Каква съдебна реформа , като 80 % от съдиите и прокурорите са назначени ат БКП-БСП-ДС . Единственото е разпускане на всички и назначаване на хора до 35 години. Така е направено в Германия за да се махнат нацистите.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DOIDE GERB I MAFIQTA SI OTDYXNA
1
3
 
7
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
Сянката на сако Цвако тегне над МВР. По коридорите се ослушват и си шепнат, да не да няма подслушвания на вътрешни хора. Ужас ви казвам. Прави се предтекст,че се извършва реформа, а се правят кражби и злоупотреба с власт. Лично мнение дано не съм прав.