ВСС започва проверка в Софийския градски съд

Съдии от СГС се срамували да кажат къде работят
Обновена: 8 яну 2015 15:40 | 8 яну 2015 15:40, Анисия Иванова
12
ВСС започва проверка в Софийския градски съд
Членове влизат за заседанието на ВСС. Снимка Булфото

ВСС започва проверка в Софийски градски съд заради скандалите и съмненията за нередности при разпределението на делата "Белведере" и КТБ.

Решението беше взето на днешното извънредно заседание на ВСС, на което бяха изслушани съдии от СГС и СРС, които през декември написаха две писма до Висшия съдебен съвет. В тях те призоваха ВСС да обяви ясно дали има нарушения при разпределянето на делата и поискаха оставка на шефовете си. В тяхна подкрепа се обявиха от Съюза на съдиите и съдии от Софийския апелативен съд.

Още по темата
Въпреки решението за проверка съдиите от СГС все още настояват за оставка на ръководството на съда, каза пред журналисти съдията от СГС Весислава Иванова.

При изслушването бяха изнесени скандални подробности около работата на съда.

Иванова обясни, че съдии от Софийския градски съд се срамували да кажат къде работят, защото в последно време той се е превърнал в символ на корупция. По думите й тревожните въпроси не са се изчистили, а са се задълбочили.

Има системни управленски проблеми в СГС. Преди двете писма сме правили опити да разрешим тези проблеми вътре в съда. Авторитетът на институцията като цяло страда непоправимо, каза още тя.

Тя изброи част от проблемите вътре в институцията - разпределението на делата, неравномерната натовареност, качество на работната среда и атмосфера, гарантирането на независимостта, командироването на съдиите и гарантирането на безпристрастен  съд.

Според колегата й Атанас Атанасов проблемите в комуникацията между съдиите и ръководството на СГС водят началото си след назначаването на Владимира Янева за председател на институцията. Той изясни, че през 2009 година съдиите са изпратили писмо, в което са съобщили за проблеми в системата за случайно разпределение на делата, за тяхната натовареност и това, че делата с определен обществен интерес се гледат от определени съдии.

Според съдия Джулияна Петкова от гражданското отделение на съда основният проблем е неравномерното разпределение на делата. Разликата обичайно стига до 20 дела. Това е около месец повече работа, обясни тя. Стигало се до фрапантни случаи – 60-80 дела. По думите й рекордът е 140 дела разлика и не се правил опит да се постигне изравняване между съдиите, посочи Петкова, цитирана от БТА.

"Да работиш в търговското отделение е леко споделен срам. Всички скандални дела са концентрирани в десет на сто от съдиите в отделението. Какъвто и акт да се постанови, остава усещането, че всеки съдия е решил делото в интерес на едната или другата  страна", обясниха съдии от отделението.

Съдия Десислава Попколева разказа за случай, при който била на среща със свой колега при заместник-председателя на съда Богдана Желявска. Първите 10 минути преминали в крясъци, а редовите съдии били посрещнати враждебно.

По време на заседанието и след изнесената информация членът на ВСС Галина Карагьозова предложи да бъде образувано дисциплинарно производство срещу председателя на СГС Владимира Янева и заместниците й Петя Крънчева и Богдана Желявска. Колегата й Юлияна Колева поиска да бъде създадена комисия, която да прави проверка в СГС, а предложението й беше надградено с идеята в нея да влязат всички съдии, които са членове на ВСС. В крайна сметка членовете на ВСС решиха, че ще има само проверка в съда.

След заседанието съдия Весислава Иванова коментира, че "във всяка държава след всичко, което се изнесе и след тези коментари, няма ръководител, който да иска да остане."

Колегата й от СРС и доскорошен председател на Съюза на съдиите в България Таня Маринова заяви, че съдиите ще бъдат още по-доволни, че действително се търси решение на проблемите, които бяха изнесени. Бездействието вече е непоносимо - както това на ръководството на СГС, така и това на ВСС, посочи още Маринова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
1
 
! Отговори
КРАСЮ преди 9 години
КАКВА СЪДЕБНА система ви гони това за което пишете е само клон на мафията
6
0
 
6
 
! Отговори
един гражданин от се преди 9 години
Съдебното система в България е Виновна за прехода. Изобщо е пример за корупция. Сега всички мерки за реформа е цирк и показност. Едва има 5% магистрати мъчещи се да работя за правосъдаРеволюцията трябва почне от тяхното незаконно имущество, и да се изправят пред трибунал в бърза процедура.
5
0
 
1
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
четете внимателно! пише заради "скандалите и съмненията за нередности".тоест - скандално е съмнението за нередности! как така ще се съмняват, не може да се съмняват.. НЯМА И ТОЧКА!
4
1
 
4
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
3
1
 
13
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
ЩОМ И СЪДИИТЕ КАЗВАТ В ПРАВ ТЕКСТ ,ЧЕ КОРУПЦИЯТА Е ПОСЕВМЕСТНА , ТРЯБВА ДА ИГРАЕ ЗДРАВА МЕТЛА И ДА СЕ ОБРАЗУВАТ ДЕЛА ЗА НЕЗАКОННО ЗАБОГАТЯВАНЕ ,ЗАЩОТО 70% ОТ ТЯХ ИМАТ ХОТЕЛИ !
2
1
 
15
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Не шефа на СГС, наред всички! Както на обществото му е известно там един случаен няма, сега просто се боричкат някои лобита, където лобито на честния български съдия липсва!
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като прочетох за започнатата проверка се умилих и даже се разплаках от надежда.Радан Кънев пряко говори за съдебна мафия но аз не вярвам да има такава. Както няма футболна, енергийна, политическа и др. видове мафия, така няма и съдебна. Той нашия съд и съдии са честни, справедливи, некорумпирани, прозрачно изпълняват и по съвест задълженията си....пак се разплаках! То нашия съд е като българското ТОТО-залагаш можи и да спечелиш не залагаш непечелиш. И там в Тотото честност, прозрачност абе......