И апелативни съдии написаха писмо срещу шефовете на СГС

19 застанаха зад искането за проверка ръководството на Градския съд
5
И апелативни съдии написаха писмо срещу шефовете на СГС
Снимка: архив Булфото

19 съдии от Софийския апелативен съд подкрепиха колегите си от Градския съд в искането им за проверка на работата на ръководството на СГС.

Още по темата
В края на декември 24 съдии от Софийски градски съд изпратиха писмо до Висшия съдебен съвет, в което поискаха съветът да излезе със становище дали ръководството на съда е компетентно. Това беше второто им писмо, след като в началото на декември 15 души написаха, че искат оставката на шефовете си. Тогава те бяха подкрепени и от 26 съдии от Софийския районен съд.

Недоволството в СГС тръгна след скандала „Белведере“ и съмнението в процедурата на случайното разпределение на делата. Ръководството на съда отвърна на писмата с недоумение и припомни, че ВСС е направил проверка на работата му и е направил предписания.

Заради напрежението някои членове на съвета, сред които и главният прокурор Сотир Цацаров, поискаха извънредно заседание. Правосъдният министър Христо Иванов го насрочи за 8 януари.

В днешното си писмо магистратите от Апелативния съд също настояват ВСС да направи задълбочена проверка на цялостната работа на ръководството на Софийския градски съд. 19-те искат да се вземат мерки за прекратяване на практиките, които според тях са довели до критична ситуация в съда.

Апелативните съдии пишат и че са очаквали ВСС да обсъди още през миналата година ролята на председателя на СГС Владимира Янева и заместниците й в разпределението на делата.

„Липсата на сериозен анализ и конкретни мерки по отношение на тези колеги, които накараха всички съдии да се срамуват от професията си, ни кара да мислим, че ВСС не желае или не смее да поеме отговорността за радикални действия, които поне до известна степен да възстановят сриналото се обществено доверие в работата не само на СГС, но на съдебната система като цяло“, пишат в писмото си от Софийски апелативен съд.


5
Още по темата: САССГСВСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
9
 
! Отговори
diavolcheto преди 6 години
Щом съдии се съмняват в съдии...до къде я докарахме! Да вяраваш? В какво има. Но на кого - все повече няма!
2
8
 
3
 
! Отговори
?!? преди 6 години
Не дават тлъсти дела на нас, ей това е проблема на съдиите! В една нормална съдебна администрация въобще не трябва да има такава система. Въпроса е за кого има значение, кой съдия ще му гледа делото.
1
0
 
20
 
! Отговори
ВИЖДА СЕ преди 6 години
АМИ И КОЛЕГИТЕ ИМ КАЗВАТ ,ЧЕ СА КОРУМПИРАНИ ,А ТЕ СИ МИСЛЯТ ,ЧЕ ГИ ХВАЛЯТ !!