Падна обвинението срещу Цветанов за подслушването

Прокуратурата поиска да го оправдаят заради промени в закона за МВР
Обновена: 29 яну 2015 14:52 | 29 яну 2015 14:48, Красимир Ангелов
148
Падна обвинението срещу Цветанов за подслушването
Снимка: Булфото, архив

Прокуратурата се отказа от повдигнатите обвинения срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по третото дело срещу него за незаконното подслушване.

Председателят на ПГ на ГЕРБ е подсъдим заедно с трима бивши директори на Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) - Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров.

Още по темата
Според прокуратурата в период от около три години тримата не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Самият Цветанов бе обвинен, че съзнателно е допуснал те да извършват престъпленията в периода, в който е бил министър.

Наблюдаващият прокурор Чавдар Ангелов заяви днес пред журналисти, че не поддържа обвинението, защото с последните изменения на закона за МВР от миналата година е изменен и текст от Наказателния кодекс, според който вменените на тримата бивши директори на СДОТО престъпления са криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисия в чужбина.

Чавдар Ангелов обясни, че не е имал друга възможност, освен да пледира за оправдателни присъди, защото законът казва, че при нормативни промени по отношение на обвиняеми и подсъдими се прилага най-благоприятната законова мярка.

Както Dnes.bg съобщи, преди ден стана ясно, че Софийският апелативният съд ще се произнесе до средата на март по друго дело срещу бившия вътрешен министър - за длъжностно присвояване. Според обвинението той неправомерно се е разпоредил разследваният бивш антимафиот Орлин Тодоров, бивш ръководител на БОП - Велико Търново, да получи над 50 хиляди лева заплати и обезщетения.

На първа инстанция през май миналата година бившият вътрешен министър беше оправдан по това дело.

Цветанов обаче бе осъден на първа инстанция по друго дело, отново свързано с Орлин Тодоров, станало известно като шестте „Не“-та. За него Софийският градски съд му даде затвор от четири години за това, че не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу бившия ръководител на БОП - Велико Търново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как мислите дали е случайно че скандалът гръмва през делото един ден след мониторинговия доклад? Аз предлагам доклада да се актуализира с това падение на политическия ни елит.
87
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Швеция един министър подаде оставка, защото го xванаxа, че отива на вилата си държавната кола
86
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наказателния кодекс непрекъснато се променя, и познайте кой печели от промените - айдуците или жертвите?
85
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един политик би се отказал от политиката след това нещо. Но друг не. Ще продължи да реформира.
84
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И за "НЕ" ще падне обвинението.Причината е,че Цветанов,ако е приятел с Орлин,можеше да каже "ДА" и да му съобщи,че е разработван.Ефект "0".Щом е упорствал с "НЕ" означава,че е имал друга информация за мафията,която желаела Орлин да не работи срещу нея,разбирай Сумиста.А кой стои зад Сумиста ,Цветанов има властта да установи.Действай Цветанов.
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да се види кой е предложил, кой е съгласен, кой е гласувал
82
1
 
10
 
! Отговори
вввв преди 9 години
Забравили са да му се извинят. Интересно е кой повдигна обвинението. За по сигурно изключете си телефоните. Няма закон , който да ви защитава.
81
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това дело наблюдава ли се от европейския съд. Нека гледат, нека се учат, а ние ще се чудим защо все двойки ни пишат. Не си ти виновен народе, а тези които избираш.
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред (водеща) Комисия по правни въпроси (участваща) Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения (участваща)Доклади от комисии Доклад на Комисия по правни въпроси Доклад на Комисия по вътрешна сигурност и обществен редХронология 18/12/2014 - внесен(зала първо четене) 18/12/2014 - приет(зала първо четене)
79
0
 
14
 
! Отговори
Булгароабсурдистан преди 9 години
Май поправката Цуцко -2 е предложена от ...Цуцко - 2 и сие.
78
0
 
8
 
! Отговори
#$& преди 9 години
***! Заслужават да ги съберат всичките на един остров и да спретнат един сървър, ама истински, а който победи 10 години в Бобовдол.. Останалите по 20!
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ванко 1, Цуцко - 2, ???? 3,
76
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ботев се е чудил и маел едно време как е възможно да има толкова заспал народ. Еми май нещата не са се променили особено от тогава до днес. Цялата върхушка в момента, дето ни държи юздите е пълна отгоре до долу с Кириак Стефчовци, а народът си спи и нехае. Еми нека спи... Няма реакция. Никаква. Да видим до къде ще я докараме така
75
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЛионБългария е във война хора!!!!! Медиите мълчат...и никой нищо не знае!!!
74
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ред е на киларите
73
0
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
В същото време чрез настоящия проект се правят изменения и в други два свързани законови нормативни акта: Закона за ДАНС и Закона за СРС. Предлагат се промени разбира се и в няколко други закони, предвид необходимостта от детайлно синхронизиране на правните норми.
72
0
 
5
 
! Отговори
хахахаха вносители преди 9 години
Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работиСигнатура 454-01-39Дата на постъпване 12/11/2014Сесия Първа сесияТекст на законопроекта PDF форматRTF форматВносители ЦВЕТАН ГЕНЧЕВ ЦВЕТАНОВ ЛЮБОМИР ДИМИТРОВ ХРИСТОВ ПЛАМЕН ТАЧЕВ ПЕТРОВ ДЕСИСЛАВА ВЪЛЧЕВА АТАНАСОВА ДАНАИЛ ДИМИТРОВ КИРИЛОВ ПЛАМЕН ДУЛЧЕВ НУНЕВ ПЛАМЕН ИВАНОВ МАНУШЕВ ВАЛЕНТИН ИВАНОВ РАДЕВ СТАНИСЛАВ СТОЯНОВ ИВАНОВ ВЛАДИМИР ЦВЕТАНОВ ТОШЕВ ДЖЕМ
71
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Излиза, че ГЕРБ са променили закона за МВР, за да бъде оправдан Цветанов ....Все пак не трябва ли Цветанов да бъде съден и осъден по закона действал по време на престъплението му?
70
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подигравка с всички в България.
69
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някакъв коментар от Проституираща мрежа и от министаро на правосъдието доволен ли е от съдебната риформа.