Ген. Шивиков с обвинение и за присвояване

Вместо на афганистанчета си прибрал легла, якенца, топки...
22 яну 2016 15:00,
26
Ген. Шивиков с обвинение и за присвояване
Ген. Димитър Шивиков. Снимка: Wikipedia

Софийската военноокръжна прокуратура е внесла в Софийския военен съд обвинителен акт срещу бригаден генерал Димитър Шивиков за присвояване, съобщиха от обвинението.

Той е обвинен, че през лятото на 2010 г., като Национален командир на 18-и контингент от въоръжените сили на България за участие в Операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF), е присвоил имущество на стойност 10 225 лева.

Още по темата

Присвоеното имущество представлява зимни детски дрехи, детски спортни екипи, топки и походни легла, които са собственост на международната мисия, посочват от прокуратурата.

Според обвинението всичко това е било предназначено за безвъзмездно раздаване на афганистанското население.

Повереното на ген. Шивиков имущество е било пренесено в България с военен полет от Кабул до Пловдив, като в описа към митническата декларация Шивиков удостоверил неверни обстоятелства - че доставката се транспортира по поръчка на българската армия и съдържа само стоки за нейните нужди, пишат от прокуратурата.

От там посочват, че присвоеното имущество не е дарявано на детски домове в България, каквато версия е лансирал обвиняемият пред подчинените си, преди вещите да бъдат транспортирани от Афганистан до България.

През декември миналата година военната прокуратура в София предаде на съд ген. Шивиков и  заради злоупотреба със служебно положение.

Първоначално обвинението обвини Шивиков, че е използвал подчинените му войници, за да му ремонтират апартамента в София. Впоследствие обаче срещу него бяха повдигнати и други обвинения. Беше му наложена и парична гаранция 1000 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
2
 
! Отговори
ААА преди 8 години
да разжалват този ***, пред подчинените му на плаца! Пфу!
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Балгарски офицер = Български крадец
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Купена титла на Генерал , в България всичко се купува , всичко е бизнес
18
3
 
9
 
! Отговори
до: 15 преди 8 години
Ти му викаш на тоя толуп български офицер , а дали е бягал през последните 20 години по 1 км. на ден , със сигурност НЕ
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честен кокошкар поне не е крал оръжия да продава на талибаните.
16
3
 
3
 
! Отговори
Men преди 8 години
До ВасилевПовечето в бг армията са такива мишкари. Добре че махнаха казармата та хората сега не влизат да видят какви *** са.
15
5
 
3
 
! Отговори
EVROPOL преди 8 години
Да се направи разследване 30 години назад , колко много са крали , престъпленията при военните са най-много , Тодор Живков така ги науче
14
8
 
8
 
! Отговори
хъш преди 8 години
Някой упорито се мъчи да оплюе този Български офицер
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ симулират дейност.Видите ли ни ги хващаме! Тез дето трябва да са по затворите са в парламентарна зала и оттам ръководят наркотрафика,убийствата чрез поставени в низините хора.ПОВРЪЩАМЕ СИ ОТ ЦЯЛАТА ТАЗИ ПАСМИНА..ПОВЯРВАЙТЕ МИ! КОГАТО ЗНАЕШ,ЧУВАШ И ВИЖДАШ....ТИ СЕ ДОГАЖДА И ОТВРЪЩАВА ОТ ТЕЗИ ГАДОВЕ...
12
1
 
9
 
! Отговори
x преди 8 години
Тези вещи, ако не са намерени в жилището на генерала или в друг негов личен и семеен обект-вила,селска къща и прочие,ще доведе до отпадане на това обвинение-до оправдателна присъда за присвояване.Накратко казано-къде са намерени и дали изобщо са намерени тези вещи в хода на разследването-отговорът на този въпрос е от особено значение за изхода на делото!!!!!!!
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А за какъв дявол са му притрябвали на един натовски генерал детски дрехи, топки и походни легла. Нямало ли е по ценни неща за пренасяне? Гориво например? Намирисва ми на скалъпено.
10
2
 
11
 
! Отговори
попа преди 8 години
Пример за това, когато не си удобен и медиите пригласяят и измислят глупости - един качествен човек бива зритан от системата на МО, за да си сложи ГЕРБ друг, по-удобен. Интересно дали след като го оправдаят ще се пише пак за него ?
9
4
 
5
 
! Отговори
без коментар преди 8 години
Срам,срам наистина :(
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялата държава е за международния трибунал в Хага.За умишлено ограбване на държавата и за геноцид срещу целия български народ.Както са накуп сега 240 депутати ,гражданското общество трябва да събере подписка за и против и да се внесе в Хага.Само така ще се оправим.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако това е истина, то този мъж е срам за пагона! И генерал на всичкото отгоре! Поне в армията да беше останало мъжество и достойнство, а този си е чист махленец! Не коментирам качествата и уменията му на войник и боец, но да знам че този ми е до рамото и да разчитам на него нещо не ми се връзва! Ако му е останала капка чест да отива да пасе овце, за армията не е достоен!
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е бъгарин, може ли да не крадне, има си хас....
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А тез дето ограбиха държавата и КТБ и останалите преди години банки,кой ще ги съди?
4
1
 
3
 
! Отговори
От кой крадеш преди 8 години
*** и мръшляка. Повечето БГ са опасни мизерници.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Халиф МезутиАко мислиш, че смисълът на подзаглавието в случая е по-важно от андрешковското поведение на един т.нар. генерал, няма какво повече да се добави. Да отидеш на мисия за пари (не да защитаваш рОдината) и да крадеш на дребно е срамно. Поне ако има останало нещо мъжко в теб.
2
4
 
9
 
! Отговори
в пандиза преди 8 години
Марш в пандиза! Там ще ти съблекат шарената униформа и ще те облекат в пижамка.