Показания, пари... Обрат по делото за смъртта на Тодор?

От Прокуратурата се жалват, че очакванията спъват работата им
Обновена: 7 апр 2016 16:53 | 7 апр 2016 16:51,
31
Показания, пари... Обрат по делото за смъртта на Тодор?
Снимка: Facebook

Разследването за смъртта на 18-годишния Тодор, който беше пребит на 12 януари в центъра на Враца, е пред тотален обрат. Нови свидетелски показания са на път да обърнат хода на делото. След като съдебномедицинските експертизи заключиха, че Тодор е починал не от побоя, а от заболяване.

В момента братята Иван и Десислав Дамянови са разследвани от прокуратурата във Враца само за хулиганство. Преди няколко дни показания са дали и още няколко нови свидетели. В началото те били притеснени от големия шум около делото, но след като нещата се уталожиха, те се престрашили да разкажат какво са видели пред разследващите. Показанията им обаче се различават от тези на повечето, които дадоха още в началото, и вероятно ще преобърнат хода на разследването.

Още по темата

"Постоянно се съветваме и с адвоката ни. Ще изчакаме да видим прокуратурата ще обърне ли внимание на новите данни, или ще трябва да ги подсетим", коментира "България днес" пред братът на Тодор - Ивайло.

Според него е нелепо срещу двамата братя Дамянови да бъде повдигнато обвинение за предумишлено убийство, както тръгна делото в началото.

Ивайло обаче се надява с показанията на новите свидетели братя Дамянови да отговарят пред съда за убийство по хулигански подбуди или по непредпазливост.

Ивайло Йорданов коментира, че във Враца се говори, че Поничките дали много пари, за да бъдат оправдани, и затова в момента бизнесът им западнал. Братът не мисли, че ако това е вярно, ще им помогне.

"Тук на местно ниво може, но все пак има и други съдебни инстанции. Няма как да плащат навсякъде", коментира младият мъж.

"Работата на Окръжна прокуратура - Враца е била спъвана от обществените очаквания към нея", пък заяви окръжният прокурор Десислав Начков.

"Очаква се ние да се произнесем по точно определен начин, и то от хора, които нямат представа какво се намира под кориците на делото. Това най-много спъва работата на прокуратурата. Трябва да се подчертае, че преди човек в съзнанието си да чете присъда по определен казус, той следва да се запознае в детайли с нещата. Ние виждаме от положението, в което се намираме, работейки тези дела, доста повече неща, отколкото обикновеният човек. Още повече че хората до някаква степен, включително и медийно, се зареждат с определен тип очаквания. Те са предубедени, че ние ще се справим лошо, а това не е така. В крайна сметка фактите се доказаха", категоричен бе Десислав Начков.

"Имам една много хубава мисъл, че превантивната функция на наказанието не е в неговата тежест, а в неговата неизбежност. Ако има извършено престъпление, то следва да бъде наказано. Размерът на наказанието е нещо вторично и със сигурност винаги не следва да се поставя от някакви емоционални усещания, че трябва някой да бъде много тежко наказан", каза още Начков.

Съдебномедицинските експертизи по трите аутопсии, направени на тялото на 18-годишния Тодор, показаха, че нанесените му травми не са довели до фаталния край, тъй като "практически имат дискретен характер". Той е имал аритмия, а е починал от исхемична болест на сърцето.

"Тези остри ритъмни нарушения от своя страна са довели до остра сърдечна и дихателна недостатъчност и смъртен изход от ненасилствен болестен произход", посочиха петимата медици, правили аутопсиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: обратубийствоТодор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
1
 
! Отговори
До 29 преди 8 години
Пожелавам ти един хубав бой със бокс, та да се сетиш какви големи глупости си написал!
26
2
 
2
 
! Отговори
Оня преди 8 години
До 29Явно не са те били с бокс, че да мислиш така хаха ... апък улеите по ножовете не са за източване за кръвта, а за вкарване на въздух в раната ;) .. другия път не си вярвай толкова
25
3
 
16
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Този Тодор,които извади Бокс и след смъртта му разследващите му отвориха фейса му и що да видят .Наркотици и побойща ,най обсъжданите теми!
24
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези "нови" свидетели да не са с адресна регистрация в с.Кошарево, Пернишко?
23
8
 
12
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Основен принцип е било за леките престъпления - леки наказания, за тежките престъпления - тежки наказания. В западния тип правораздаване се получава обратното - "за милиони няма закони, за кокошка няма прошка". Най-големите крадци се измъкват невредими а дребните престъпления се наказват тежко. Системата е бутафорна и дефектна, освен това няма смъртно наказание което е основния възпиращ фактор срещу извършванията на тежки престъпления.
22
12
 
6
 
! Отговори
Джон преди 8 години
В древния вавилонски легален кодекс относно лекарите които увреждат пациенти - лекарите са били много платени но, ако заради лекаря е допусната грешка и заради нея пациента загуби ръка - лекаря губи ръка, ако загуби око - лекаря губи око, ако пациента заради лекарска грешка умре - лекаря умира. Мислите ли, че некомпетентни лекари са практикували и са назначавали излишни процедури за да източват здравната каса тогава при тези закони?
21
8
 
8
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Друг пример - в Китай тези държавни служители за които се установи, че са крали държавни средства се изкарват на площада Тян Нан Мън и биват застреляни. Мислите ли, че ще има много желаещи за корупция? В ислямистките държави - хванати в прелюбодейство което разрушава обществото и води до демографска катастрофа - смъртна присъда чрез замеряне с камъни. В западния свят - демографска катастрофа, там демографски възход.
20
7
 
6
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Истинското правосъдие е това което наподобява древните легални кодекси, както и съвременните закони в ислямистките държави. За пример - заловен търговец на наркотици според бутафорното наше и европейско законодателство може да се размине много леко ако няма други провинения а в ислямистките държави има смъртна присъда. Тук има много търговци на наркотици а там няма. Дотук с неизбежността, но лекотата на наказанията!
19
4
 
5
 
! Отговори
Джон преди 8 години
"Имам една много хубава мисъл, че превантивната функция на наказанието не е в неговата тежест, а в неговата неизбежност." - Мисълта е грешна, наказанието трябва да е тежко за да има възпиращ и поучителен ефект. Западния и европейски тип правосъдие е шега и от него не може да се очаква справедливост, то закриля престъпниците и се грижи за правата им повече отколкото за това да въздаде полагащата се мъст и справедливост за жертвите.
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледах един експеримент, свидетели разказват какво са видели веднага след събитието и след това след време. Показанията им се различават драстично. Когато им показаха отново записа, човека каза, че е готов да се закълне, че е видял, точно това което казва.
17
6
 
9
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
казваш - (какво тук значи някаква си личност), сбили се, кой прав, кой крив, отишло си момчето, тебе кво те боли. едни казват, заслужило си го, други не си го заслужило. значи, майната му, какво тук значи някакъв си смъртен случай, хм. ега ти логиката - ако това е логиката на обществото - беж Лиске да бягаме. Тогава сме много зле като общество след като смъртен случай "няма значение".
16
8
 
38
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
Какъв обрат? Да не повдигат обвинение на Тодор за нападение над братята?
15
13
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя брат нахален и нагъл ,като другия -явно семейна черта ! Говори глупости на търкалета -едни селчовци собственици на автокъща в която продават пет коли на старо -имат пари и влиянието да подкупят най авторитетните патоанатоми подписали се под експертизата!?? на това кой *** би повярвал?Колкото до прокуратурата -пълна нула !щом на втория ден под виковете на 20 кресльовци от Враца си промениха обвинителния акт ,после при наличие на факти се изсулиха тихомълком и дадоха заден ход...
14
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте ни занимавали с тази битова история!
13
3
 
12
 
! Отговори
... преди 8 години
Както винаги прокуратурата и съда си свършиха еаботата и виновни нема! Малко ми прилича това на поговорката: Аз го бутнах с лопатата бате го подпря с вилата пък той зе че умря! Не пишете такива стаий които само да дразнят хората! Или кажете какво точно е станало щото аз вече се съмнявам дали тоя въобще е мъртъв, бои имало ли е сърдечни масажи прилагани ли са! Тия двамата братя ли са! Ама то по стар БГ обичай тия неща май са без значени за никой особено за за съда!
12
3
 
4
 
! Отговори
иликтутатъ преди 8 години
Горкичките разследващи. "........... той следва да се запознае в детайли с нещата".А "нещата" ще ги огласите ли? Е те за т'ва орътъ ни ви вервът. Премятате се като палачинки и всичко което правите е " на тъмно", включително и присъдите. Огласявате само когато трябва да се злепостави "нещо/някой", и го правите през медиите. Никакво достойнство, никаква отговорност, само прехвърляне на "топката" и общи приказки.Дори и в т'ва писание "някой друг" ви пречи. Не Ли?
11
12
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Роднините посъбраха некой лев, платиха и хоп - нови свидетели :))))
10
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде, айде то и видео имаше, какви свидетели, какви простотии!
9
8
 
48
 
! Отговори
бияз с бокс преди 8 години
платиха им, и се намериха нови свидетели, а нещо за бокса чу ли се или въобще не имало такъв.
8
24
 
7
 
! Отговори
... преди 8 години
Еми то е ясно пича както си вървя и умре това, че ние с братото го бихме преди това еми случва се засега само за тоя, но в най-скоро време и за много други! Сега на двамата "невинни" братя дето даже и сърдечен масаж и дишане умрук в корем са му направили, можем само да се надяваме да ги осъдят условно! Поне малко от малко нещо да им се накривят калпаците! Инак то ясно виновни тука както и по други места и дела няма, те хората си умират секи ден! Къде от/без бой куде от бухалки къде от куршум ...