Смъртта на Тодор: Пред медиите едно, пред полицията друго

Кой е извадил бокс, кой кого познава, кой кого удрял...
Обновена: 9 фев 2016 11:39 | 9 фев 2016 08:23, Мария Захариева
141
Смъртта на Тодор: Пред медиите едно, пред полицията друго
Снимка: Facebook

Покрай огласяването на медицинската експертиза за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца наяве излязоха и протоколите от разпитите на ключови свидетели за инцидента от 12 януари, пише 24 часа. Това внесе смут сред всички, които следят отблизо развитието на случая, защото лъснаха противоречията между широко отразяваните изяви на свидетелите пред медиите и показанията им пред разследващите.

Още по темата
Оказалият първа помощ на място на припадналото момче планински спасител Мариян Иванов-Маркъса във всичките си публични изявления категорично отричаше да е познавал преди скандала Поничките, както са известни във Враца братя Дамянови, или Тодор. "Не познавам лично никой от братята и сега от вас научавам фамилията и имената им - каза пред журналистите планинският спасител два дни след трагедията. - Да, от вас разбрах, Дамянови са братята, сега им казвам фамилията за първи път. Не познавам и починалото момче или неговите близки. Затова не приемам появилите се внушения, че съм заинтересован и че са ми предлагали пари, за да свидетелствам по определен начин."

В разпита си пред разследващите обаче веднага след сблъсъка между Поничките и 12-класника Маркъса казва друго. "Видях, че Десислав, който познавам, тъй като сме съученици, и брат му държат едно слабо момче - е записано в протокола с неговите показания. - Държаха го за двете ръце. Това момче имаше метален бокс в дясната ръка.”

Още в първите дни след инцидента Мариян Иванов твърдеше, че докато се опитвал да прави обдишване и сърдечен масаж на падналия на земята Тодор, не забелязал абсолютно никакви наранявания и натъртвания по тялото му. А по същото време прокурорката Румяна Арнаудова показа във Враца анатомична схема, на която бяха изброени 28 повърхностни наранявания и охлузвания, установени веднага след смъртта му.

Маркъса отказа да обясни защо пред медиите е отричал познанството си с Поничките, след като го е признал пред съдия. Заяви обаче със сигурност, че не е видял никакви травми по тялото на момчето и според него те може да са станали забележими по-късно.

Още в деня на инцидента на врачанската ул. "Иванка Ботева" показания дава и приятелката на починалото момче Грета Георгиева. Тъй като пътува със съученика си Тодор, тя става свидетел на по-голямата част от разправията.

"Тодор натисна клаксона за съвсем кратко, за да ги предупреди да освободят платното, при което единият се обърна с думите: Какво бе, да ти *** майката. Тошко му отговори "Ей сега ще сляза", при което продължи с колата напред и я паркира... Докато Тошко паркира колата, двамата, които бяха на платното, се приближиха към нас. Тошко слезе от колата сам. Аз останах вътре. Тия двамата се залетяха към него. Тогава Тошко си бръкна в джоба и извади бокс - едно желязо, което се слага на ръката."

В първите дни след трагедията, когато във Враца се надигна вълна от протести срещу Поничките, Грета категорично отрича пред медиите приятелят ѝ да е носил или използвал бокс. По-късно казва: "Боксът, за който се говори, не е на Тошко", а ден след това заявява: "Не Тодор, а братята извадиха бокс, когато налетяха срещу него."

Под напора на фактите обаче и категоричното изявление на прокуратурата, че е доказано използването на бокс от Тодор Йорданов, приятелката му казва, че е споменала пред разследващите за хладното оръжие, защото питали за това, а тя не била на себе си и се объркала. После се разсърди на медиите, че изопачили думите ѝ, и отказа да говори повече за случая.

"Таекуондото беше животът на Тодор - казва още в показанията си Грета Георгиева. - Той много го обичаше, но му откриха заболяване на сърцето. Знам, че получава аритмия, заради това се отказа от спорта. Външно не му личеше, когато е имал аритмия, но сърцето му биеше много бързо и силно. Той просто изчакваше да премине, като лежи..."

Именно заболяване на сърцето, а не ударите при боя е пряката причина за смъртта на Тодор според медицинска експертиза. От прокуратурата обявиха, че на експертите са поставени допълнителни въпроси, на които очакват отговори.


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе я оставете хората на мираДостатъчно клевети написахте в медиитеМай след делото за побоя всички ще съдят медиите за клевета
93
1
 
4
 
! Отговори
Коментатор преди 5 години
Врачански понички не съм опитвал, но казанлъшките са супер.
92
4
 
5
 
! Отговори
народ преди 5 години
Коои са тези понички и кой стои зад тях?
91
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този трагичен инцидент е поредното потвърждение, че в 99% от случаите трениращите някое бойно изкуство го владеят на ниво колкото да си изкарат боя.
90
21
 
3
 
! Отговори
Истина преди 5 години
Цялата герберска помия, която се излива, за да бъдат автокрадците мафиоти Поници спасени от правосъдието, показва, че смъртта е съвършено умишлено причинена! Дебелите фенове на Боко харам са си търсели подходяща жертва и Тошко налетял на тях в този момент! Бог да прости невинната жертва на 25 вековния преход, отгледал безмозъчните сатрапи на съвременното поколение!
89
14
 
4
 
! Отговори
има нещо преди 5 години
Има някаква предварителна история, която е причина за сбиването. От това, което разбирам, слабо чернокосо и чернооко момче-ученик е вътре в конфликта с Тодор. С вредителя заедно действа по-голям млад мъж, който замазва простъпките на вредителя. Конфликтът с този вредител е в основата на убийството на Тодор. Това изглежда като инцидент, но не е. Има заговор срещу Тодор. И убийството е върхът на айсберга.
88
6
 
29
 
! Отговори
До 116 преди 5 години
Защо си мислиш, че от нищо е умрял? Най-вероятно е умрял е защото се е превъзбудил от това, как е набил братята с бокса и здравословният му проблем е избил с пълна сила. Това със сигурност едва ли ще го разберем, но сигурното е, че ударите на двамата братя не са причината Тодор да умре. Това си го мислех още в началото, т.е. много преди да излезе медицинската експертиза, но тогава тук ме триеха и ме банваха за един ден заради писането на истината.
87
0
 
7
 
! Отговори
До 109 Боби преди 5 години
От един IP адрес е възможно да пишат няколко хиляди човека. При мен е горе-долу така.
86
28
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
момчето е умряло не от самонараняване,а от физическото въздействие на братята -мутри....От нищо не се умира.....По тази логика ,ако някой бъде убит и има заболяване,значи убиецът не носи отговорност,защото убитият е бил болен преди това и убийците няма как да знаят това....
85
1
 
8
 
! Отговори
Дими преди 5 години
До Боби Може "братчет" даже не до 1-3 а направо да ги блокират ! Те така правят В "БЛИТЦ" щом ги опонираш и ти хакнат IP-то !
84
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тия понички *** ти казвам - минават на пешеходна пътека и въпреки, че са с предимство е трябвало да изчакат малкия пиклъо, понеже е бързал те обаче с цялата си наглост минават по пешеходната пътека. Съответно малкия натиска клаксона да ги изгони все пак, той бърза обаче те с цялата си наглост му направили забележка, и той ги напада с бокс. Значи мръсниците вместо да съобразят, че момчето е възможно да има болно сърце и да почине, те разбираш ли започват да се защитават. Е къде дават така?
83
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно ми е колко човека, обвинени в лъжесвитетелстване ли ще има по делото за Тодор и колко от тези лъжесвидетели ще вкарат в затвора?
82
22
 
11
 
! Отговори
минаващ преди 5 години
От първите кадри по медиите за инцидента стигнах до следния извод-значи момчето наближава зебрата и дава знак на пондъовците , а те яростно се нахвърлят и започват да ритат колата , момчето спира и взема бокса за да се предпази , видях на екрана единият как го държи за ръцете , а другият го налагаше с юмруци по главата ,този момент беше показан само в началото еднократно , а от там нататък всички видяха само последствията и безпомощността на хората около момчето.
81
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не заемам ничия страна. Много от вас упрекват роднините на Тодор, че го защитавали дори с лъжа. Повярвайте, това ако се случи на ваш брат, сестра, ще го изкарате светец. Кръвта вода не става. Проблемът е в това, че каквото и да се случи, покойният Тодор не могат да го върнат. От там връщане няма.
80
19
 
12
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Неможе ли да се ограничът коментарите до 1-3 от IP адрес, за да не пише един и същ човек навсякаде.... То е такова подкрепяне на поничките( макър като ги видяхме по тв. Те са си мутри) и очерняне на починалото момче, че чак да съжалиш мутрите и да ревеш за тях. Момчето може и то да не е било свят, ама да го пребият като куче и да умре... Сега през 7 реки ще те прекарът и братята сихи ще излязът...не сме държава... Не и нормална където съда да си гледа работа и престъпниците да са в затвора...
79
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Barni ela go barni.*** lijest mudete na ponichkite....
78
11
 
12
 
! Отговори
Нека преди 5 години
Прокуратурата да провери имали ли са контакти някои от медицинските експерти с хора от обкръжението на "поничките", както и с адвокатите им.
77
6
 
15
 
! Отговори
Врачанец преди 5 години
До #97 Ами, та точно това става във Враца и то не от вчера! Всякакви тулумбички се размножават и ширят, можеш да ядеш бой и да не разбереш за какво, а кривото "правораздаване" имитира че работи.
76
6
 
18
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Да, и всичките са все добри момчета! И Тодор, и пишман инкасо обирджиите! Толкова добри, че чак ангелчета!
75
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ми така е !не е починал от побоя а от това че имал "болно" сърце!и бабите и дядовците по селатаумират от СТАРОСТ,а не от товаче КРАДЦИТЕ СА ГИ ПРЕБИЛИза да им вземат пенсиите!хайде де!