Жоро Милионера – бригадир на 40 затворници

Така си намалява присъдата, остават му още 7 години
13 юли 2016 08:07,
48
Жоро Милионера – бригадир на 40 затворници
Георги Енев. Снимка: архив, Булфото

Жоро Милионера е станал отговорник за работата на 40 лишени от свобода в пловдивския затвор.

Охранителят Георги Енев се сдоби с прякора си заради брилянтно измисления и извършен обир на 1,5 милиона лева от инкасо автомобил през юни 2012 г. Парите и до ден днешен не са намерени, а Милионера продължава да пази строго мълчание къде ги е скрил.

Още по темата

"Не му се чува гласът. Работи изключително съвестно и отговорно, като не влиза в абсолютно никакви пререкания с останалите затворници. Гледа да си излежи присъдата и да излезе", коментираха пред "Монитор" надзиратели от пловдивския пандиз.

А от присъдата му, която е общо 12 години затвор, остават още 7 години и половина години.

Жоро Милионера работи от около година в затвора в Пловдив. Първо се е пробвал като дърводелец, но работата не му споряла. След това бил прехвърлен в цеха за пластмасови изделия, в така наречената "бакелитова бригада". Именно там започнал да се издига в йерархията на лишените от свобода.

Пандизчиите в тази бригада се занимавали с доста мръсната и непрестижна работа да лъскат до блясък цехове на външни фирми или да чистят повърхността на пластмасови детайли преди боядисването им.

В "бакелитовата бригада" Енев започнал да отговаря за дейността на останалите 40 затворници, като тази му работа нямала де факто ръководни функции. Той трябвало да записва в тетрадка кой от затворниците колко бройки пластмасови кутии е изстъргал и е предал като готови.

"Енев не отговаря за останалите затворници, а само записва продукцията им, тъй като имат да изпълняват определени дневни норми. На 40 затворници им се полага по един такъв отговорник", обясниха надзирателите му.

Първоначално Жоро Милионера получи 8 години, но апелативният съд ги увеличи на 12 години. Тази присъда бе изцяло потвърдена от състав на Върховния касационен съд. Като работи, Енев намалява размера на престоя си в затвора.

Неговият план за обир на инкасо автомобил, който той всъщност е трябвало да пази, разсмя цяла България преди 4 години. Жоро Милионера успял да подлъже шофьора, че му се ядат дюнери. В кв. "Кючук Париж" инкасо колата се отклонила от маршрута си, а наивният колега слязъл да ги купи.

В това време Енев, който уж трябвало да обърне, свил по странична улица и набързо разтоварил чувалчетата с парите в предварително паркираната си наблизо лична кола. След това поел в посока Родопите, като част от пътешествието му било хванато от улични камери. Въпреки всички опити на разследващите да открият къде са пачките, това не се случи.

В съда Жоро Милионера изказа съжаление за стореното, но отказа да признае къде е скрил откраднатите 1 471 058,52 лв., собственост на три банки и на охранителното дружество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
Жоре Жоре, бyдaла местен, няма толкоз пари на тоя свят дето да струва един живот, ако имаше отдавна някои да бяха си купили по един два броя живот. Пустите му търговци объркаха ценностите на слабите умове. Бог да го прости Емил Димитров имаше една песен "Ако си дал" в която даде пример на всички как би трябвало да живеем а не с песента ...... "Ако си взел" !
34
0
 
0
 
! Отговори
край преди 7 години
Целта на наказанието е да ПРЕВЪЗПИТА престъпника. За да покаже че вече е превъзпитан престъпника трябва да се покае и да каже къде е откраднатото. Не каже ли - не трябва да го пускат. Пуснат ли ко ще дадат пример на много младежи че това е начина да си оправят живота. за 12 г. - 1.4 млн. не можеш да ги изкараш с работа.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за 1.5 млн - 12 години, за 2гр марихуана - 6 години, убиваш дете не пешеходна пътека - 3.5 години. Сега разбирам защо *** са избили българската "интелигенция", "цвета на народа" ми иде да ги събера всичките - съдии, банкери, ченгета - половината в Белене, другата половина да хранят червеите.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
окрил 1.5М И понеже не ще да казва къде са - 12 годиники пълен пансион.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кога ще влезнат в затвора арбитражните "съдилища" които крадат много повече. Цацаров къде дреме.
30
0
 
2
 
! Отговори
igumen преди 7 години
До Beliq gradИ аз така съм си мислил винаги,че някой много доверен човек е завъртял кинтите.
29
0
 
15
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
Вложил ги е в КТБ заради добрата лихва...
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жоро Милионера и 40-те затворници. Сезам, отвори се - милионите го чакат отвън.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
" 7 години и половина години" са си доста години, аз не бих ги жертвал зарди 1-2 милиона. Не че през това време ще изкарам толкова, ама и няма да се мъча по затворите.
26
0
 
27
 
! Отговори
Няма сми преди 7 години
Голяма работа. Тези пари са застраховани. 12 години ми се струва адски голяма присъда. За сравнение ако сгазиш човек получаваш условна.
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
човека си излежава присъдата,така че,когато излезе трябва да го оставят намира да си живее,взел пари взел-излежал си е наказанието,парите са си негови.в тази държава е така,с честен труд нищо-само ония по върха дето крадат на поразия безнаказани,а бедния народ не може,еее ама не е честно.
24
2
 
25
 
! Отговори
дрън дрън преди 7 години
Из текста: "брилянтно измисления и извършен обир". Коментар: Щеше да е брилянтно измислен и извършен ако не го бяха хванали. Щом са го хванали, значи е калпав обирджия. Колкото до неоткритите пари Жоро жестоко се лъже, че като излезе мафията ще го остави да ги похарчи...
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хахаха, този има повече подчинени отколкто един бригаден генерал хахахахахах. Добре дошли в новата България хахаах.
22
0
 
15
 
! Отговори
Калоян преди 7 години
Той тези пари отдава ги е предал още след като ги е свил. Няма как да не си е направил плана идеално. Да не мислите че ги е закопал. Най-вероятно по пътя към Родипите просто се е разминал с друга кола, прехвърлил ги е и дотам. Просто и ясно
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съмнявам се да е закопал някъде парите и да ходи да рови след присъдата. Нямало го е достатъчно много време преди да го опандизат,за да успее да ги вкара някъде. Съмнявам се,че е откраднал парите и после е взел да мисли какво да прави. най-вероятно ще покротува година,две след пускането му и тогава ще офейка,а те ще са натрупали лихва до тогава.
20
10
 
8
 
! Отговори
Ясно! преди 7 години
Ами,платил си е хитрецът! Какво стана със серумите на истината?? От кога не се използват?? Как така няма да каже къде са откраднатите милиони като това си е народна пара?? Защо не е "разпитан" с "подходящите" средства ?? Ясно !! Абе,платил си е човека на когото трябва!
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГошуНеголямата сума от 1,5 млн абе много милиардери в това днес бг бе милион малко пари ,апартаменти в софия за по 5 милиона хах ане можело да си купиш свестен апартамент на центъра на село софия за милион и половина абе вие къде се намирате май в психиатрията !!
18
0
 
27
 
! Отговори
не се знае преди 7 години
до колкото си спомням, преди да се предаде беше в неизвестност няколко седмици - не се знае какво е направил с парите през това време. Може да не са заровени някъде, а да са изпрани в някоя офшорна сметка и да има достъп до тях само той, от всяка точка на света...
17
1
 
8
 
! Отговори
маке преди 7 години
тва дека е у затворо не му пречи да си управлява паретата и тея дет викат че минаваме на евро и паретата ке станат на шума па требе да помислят а и у наше село имаше един митничар дека го фанаа с 200 000 у джебо и го уволния пука му на чорапите тогава заплатата на митницата беше 4-500 лв ако беше честен познайте га ке спести а ся дигна къща за чудо и приказ
16
2
 
32
 
! Отговори
аз преди 7 години
Винаги има по-големи тарикати и от най-големия тарикат. Тук не се посвениха да оберат честно спечелените пари на хората 1996-1997 г. с фалитите на банките. После принудиха народа да връща депозитите на вложителите в КТБ ?!?!? Та и на този ще му намерят цаката, ако си мисли, че някой ще го остави спокойно да си харчи парите - се лъже.