Скъпият билет в София е незаконен! Съдът го отмени!

Решението е на Административния съд, може да се обжалва пред ВАС
22 фев 2017 14:02,
179
Скъпият билет в София е незаконен! Съдът го отмени!
Снимка: архив Dnes.bg

Административният съд в София реши - поскъпването на билета за градския транспорт в столицата е незаконно.

Затова той отмени наредбата, с която миналата година Столичният общински съвет промени цената на билета от 1 лв. на 1, 60 лв. Новината съобщи Административният съд в София.

Още по темата

Делото за скъпия билет беше образувано по жалби на граждани и сдружението "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи" срещу наредбата в цялост или отделни разпоредби от нея.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Билетът за пътуване в градския транспорт в София поскъпна от 1 юни 2016 година, а решението за това бе взето на 14 април.

Предложението за по-високата цена бе внесено от ГЕРБ и бе защитено от кметът Йорданка Фандъкова. Решението бе взето въпреки недоволството и ежедневни протести.

С поскъпването на билета, Столичният общински съвет намали цената на годишните абонаментни  карти.

В началото на февруари от Центъра за градска мобилност обявиха, че са постигнали търсения ефект – да се продават повече абонаментни карти, а не еднократни билети.

Допълнителните средства от поскъпването остават в градския транспорт, а няма да се ползват за инвестиции и подобряване на услугата.

Според общински съветници пък скъпото билетче не само че не подобрява условията в градския транспорт, но и увеличава броя на гратисчиите.

От Центъра за градска мобилност са на различно мнение. Според тях през последните осем месеца броят на гратисчиите е намалял. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега да купуваме ли винетка, или да чакаме съда да ги обяви за незаконни.
90
3
 
26
 
! Отговори
Димитров преди 7 години
Който избира учителка по Руски за кмет на 2 милионен град да плаща...
89
0
 
15
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
До АнонименДано БКП (ГЕРБ) никога не дойдат на власт в София(а и където и да е), и аз съм за това.
88
2
 
22
 
! Отговори
пп преди 7 години
За 25 г. седерунгелите направиха София на ***.
87
0
 
18
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Като е незаконен, сега да възстановят и глобите на пътувалите гратис.
86
0
 
40
 
! Отговори
лУд преди 7 години
Луда работа, билетите незаконни ама ги плащаме, винетките и те незаконни тях също плащаме. Това българите сме много луди.
85
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следват винетките
84
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ivailo1403 92 В София никога повече няма да има управление на БКП-БСП . Хората тук не са като вашите бабички , които хвърлят пачки от балконите на ало-измамниците . Просто забравете да имате влияние в София . Независимо кой ще е кмет той никога няма да бъде от БКП-БСП . Капиш.
83
2
 
7
 
! Отговори
счети преди 7 години
До manРазсъжденията ти са логични, защото калкулираш в уравнението 50% гратисчии. Ако обаче всички си плащат няма да е така. Ако калкулираш оперативен лизинг на нов автобус, гориво, заплати, данъци, др.разходи и нармална печалба, ще установиш, че и при цена 50 ст. си на печалба.
82
0
 
12
 
! Отговори
тя преди 7 години
Незаконен е разбирасе! Аз затова си пътувам гратис!
81
1
 
6
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Ама тези от ГЕРБ не вършат нищо незаконно. Всяка цифра е обоснована. Но защо все в посока нагове?
80
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо в центъра за градска мобилност има мноооого началник ,много нещо ,защото са уредени все децата и внуците на властимащите и второ да си намалят малко заплатите да видят как обикновените българи с 500 лв. заплата хем си издържат семействата ,хем за всяко излизане трябва да дават по 3.20 а да не говорим за пенсионерите дето са с по 200 лв.пенсия как могат да си го позволят. Щом в Румъния могат да си позволят билетче по 0.60 лв. защо нашите да не могат и който не може да се справи да си ходи !
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно мие в работно време как може да вършиш друга работа явно толкова добре я върши или е поредно изклонял на едно место само че нема да я бъде омръзна ми да им гледам шуробажащина за моя сметка аз да съм ощетен зарад служители из системите
78
6
 
19
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Айде комунистите от ГРОБ да си заминават, че дотегнаха на всички по-нормални хора.
77
1
 
14
 
! Отговори
Калоян преди 7 години
Искат да няма замърсяване, проверяват за катализатори, мислят какви ли не тъпотии. Никой обаче не стимулира хората да си оставят колите и да се качат на градския транспорт. На мен лично ми излиза много по-евтино да си карам дизеловият автомобил. Да замърсява, но какво да направя? Ако имаше стимул, нямаше да се возя всеки ден с кола сам.
76
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.-........ А в този съд са селянжърите на филията с мас и самоковската ***. Така че не се надявайте да отпадане цената от 1 лв.и 60 ст.
75
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 85, То и затова СОфия стана клоака
74
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До manА защо да не се субсидира най-бедният българин-защото това е транспорта на най-бедните може да има субсидии за партии и за политици ,може на политиците да им плащаме и тоалетната хартия,може непрекъснато да им се вдигат заплатите на депутати и министри,може да им плащаме леките коли и горивото,макар,че в Холандия,която е много по-богата държава политиците ходят с колелета а за бедните българи от които се събират данъците не може да се субсидира транспорта,а и в център за градска мобилност
73
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че е субсидиран транспорта е факт, само че от къде са загубите, не от ниската цена. Малцинствата пътуват гратис, "яките" провинциалисти пътуват гратис, контролите преследват само баби и деца защото, останалите им се репчат. От другата страна шофьорите или крадат нафта или им плащат "бонуси" за да не я крат обществените поръчки подръжката за автопарка са поверени на свои хора. Да закърпят тия дупки и ще се очудят колко пари ще хартисат. Те съжестните и сега си пътуват с карти, които са евтини.
72
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 77 ) 81Ти или си *** или много *** . Ще си купиш годишна карта и ще плащаш реално по един лев на ден колкото и където да се возиш. Другия вариант е да плюеш по ГЕРБ преди изборите. Да ама ние Софиянците не сме от твоя електорат , който хвърля пачки от балконите на ало-измамниците. Капиш червено момче .