От БХК доволни: Осъдиха Валери Симеонов за антиромска реч

Ищците по делото не искат обезщетение от вицепремиера
25 окт 2017 13:00, Красимир Ангелов
197
От БХК доволни: Осъдиха Валери Симеонов за антиромска реч
Снимка: БТА

Лидерът на "Национален фронт за спасение на България" Валери Симеонов, който понастоящем е заместник министър-председател и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, беше осъден на първа инстанция от Районен съд – Бургас за антиромската си реч на омразата като народен представител от трибуната на Народното събрание на 17 декември 2014 г., съобщават от Българския хелзинкски комитет.

Делото бе заведено от ромските журналисти Кремена Будинова и Огнян Исаев.
 
Изявлението, за което е осъден Симеонов, гласи:
 
"Безспорен е фактът, че голяма част от циганския етнос живее извън всякакви закони, правила и общочовешки норми на поведение. За тях законите не важат, данъците и таксите са неразбираеми понятия, сметките за електричество, вода, социалното и здравното осигуряване са заменени от убеждението, че те имат само права, но не и задължения и отговорности. За тях кражбата и грабежът са се превърнали в начин на препитание, нарушаването на закона – в норма на поведение, раждането на деца – доходоносен бизнес за сметка на държавата, грижата за поколението – във възпитаване на малолетните в просия, проституция, кражба и пласмент на наркотици.

Циганските барони налагат модел на съществуване, коренно противоположен на законовите норми в българското общество. България е изправена пред пропастта на етническа криза. Два противоположни и взаимноизключващи се свята са един срещу друг в нашата измъчена родина: светът на бедните, но плащащи своите сметки пенсионери, увисващи на самоделни примки по таваните от болести и безпаричие, и светът на озверелите крадци и насилници, безпаметно пияни след получаване на месечните детски и социални помощи. Остава въпросът какви са причините част от циганския етнос да се превърне в рушител на държавността и законите? Защо хората, които по времето на социализма преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос в създаването на обществени блага, сега са се превърнали в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати без да полагат труд, изискващи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки?

Кое създаде убеждението у нашите мургави сънародници, че всичко им е позволено, че всичко им е разрешено и че всички са им длъжни да ги хранят, обличат и лекуват безплатно?... В нея заявих, че ДПС узурпира правото на единствен представител на циганския етнос, обещавайки му само привилегии, без каквито и да било задължения. Част, повтарям, част от хората от този етнос – част, които преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос за създаването на обществени блага, сега се е превърнала в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, готови на убийство, за да ограбят няколко лева".
 
В крайна сметка съдът установява, че тези думи съставляват тормоз по смисъла на Закона за защита от дискриминация, тъй като „водят до накърняване достойнството на лицето и създаване на враждебна, принизяваща, унизителна и обидна среда, и всеки с ромска етническа принадлежност може да бъде засегнат от тях, като не е необходимо изявлението да се отнася до цялата ромска общност, за да бъде възприето като накърняваща достойнството на отделен неин представител, определящ се като такъв“.

Симеонов е осъден да преустанови нарушението, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения. Ищците по делото не искат обезщетение.

Решението подлежи на обжалване.


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
2
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
Разликата е в отношението, дали искаш да изправиш проблемите, като грижа за тези хора или използваш проблемите им, за да ги мразиш свободно. Доколкото това тяхно поведение е резултат от собствената им воля, то е осъдимо и държавата би трябвало да ги наказва. Нейната превъзпитателна функция стига до там. Но доколкото поведението е следствие на безизходица, неглижиране и лоша среда, би трябвало да се помага, но с добро чувство. Ако е критикувал ДПС, трябвало е по-голяма конкретика за тяхната вина.
149
0
 
3
 
! Отговори
Stiv преди 1 година
Какъв точен и ясен анализ!Синтезирана истина в няколко изречения. Най лесната защита е статистиката.... крадат, множат се заради детски, електромерите им са по дърветата,неграмотни и т. н.
148
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много точно казано не виждам реч на омразата тук а просто реални факти.
147
2
 
5
 
! Отговори
Комунист преди 1 година
Не си падам по разни "патреоти", но кое от казаното не е вярно?
146
2
 
5
 
! Отговори
Мария преди 1 година
ДОКОГА ЩЕ СЕ ЦЕРЕМОНИМ С ТАЯ .ДО ТОГАВА КОГАТО СТАНЕ БЕЗВЪЗВРАТНО ЛИ?ЗАКОНИ ИМА И КЪМ ТЯХ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЛАГАТ ЕФЕКТИВНО,А НЕ КОМПРОМИСНО.ВЛИСТА ВЪВ ВСИЧКИТЕ И НИВА ДА СИ ИЗПЪЛНЯВА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА, ЗА ДА НЕ Е ДЛЪЖНИКА НА СВОИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ. КРАЙНО ВРЕМЕ Е!
145
2
 
13
 
! Отговори
Да не бездействаме! преди 1 година
ГРАЖДАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ,

НАПРАВЕТЕ ПОДПИСКИ В ЗАЩИТА НА СИМЕОНОВ !!!
НЕКА ВАШИ АКТИВИСТИ НАПРАВЯТ ТЕЗИ ПОДПИСКИ В РАЗЛИЧНИ ГРАДОВЕ И СЕЛА, ОСОБЕНО ТАМ, КЪДЕТО ХОРАТА СА ПРОПИЩЕЛИ ОТ РОМСКИ БЕЗОБРАЗИЯ !!!
144
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СИМЕОНОВ, ОБЖАЛВАЙ ПРИСЪДАТА!

Ще те подкрепим!!!
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 154

Че са маша си прав, но те не се противят особено.
=========
DD Що на теб ако ти дадат нещо безплатно се противиш ли ? Моля ти се, прекаленият светец и богу не драг.
За мен нашите полтици са обида...но не се оплаквам, справям се въпреки тях.
142
9
 
4
 
! Отговори
Гюнтер преди 1 година
Хахахааа...много сте глъпи булгаропитеци квадратоидни.Всеки в кочината може,да,си лае квот си иска,нещо насреща има ли бе уфси,а бе,има ли питам!?!?...играят си хорото,вие се празДните пред,сяетлите им образи опулени,с потекли стомашни сокове...Най големия проблем на България е населението и!!!!
141
2
 
6
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
Човешкото съзнание не е лъжица за ничия уста, това е сфера забранена за нахлуване и подмяна. Достатъчно жертви човечеството е дало за това, че надменни хора са искали да контролират съзнание. Така, както не сме създали живот и никога няма да сътворим полезен зеленчук от нищото, така не можем да създадем и ГМО човек, със свои сили. Всичко това подлежи на промяна само и единствено от Твореца, Който действа единствено и само в СВОБОДНАТА воля на човешките същества. Позволено е да си и морален и не!
140
1
 
5
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
Обществата през последните векове страдат основно за това, че политиката се ползва за промяна на манталитета на масите. Лично мен ме ужасява настървението, с което се предлагат идеи за превъзпитание. Всеки иска да пренастрои мисленето на другия, левите десните, мюсюлманите християните, комунистите либералите, младите възрастните. Никой не ограничава идеите си до своята си група, където те са споделени по съвест. Политиката се е превърнала в инструментариум за нелегитимни ГМО експерименти с хора.
139
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 150

В кой закон пише например за това че ромите се лекуват безплатно?
Питам къде го пише? Симеонов го твърди.
Още повече ви дърпа тънката струна на жертви и знае много добре, че ще плати в пъти по-ниска цена за това, което в бъдеще ще спечели.
Повярвай, никой ром не може да измисли такава кражба...Ромите са удобна политическа маша, кой ли не ги използва и за какво ли не.
А те лично сами ли си взимат тези привилегии или им ги дават ? Кой им ги дава?
138
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нещо да е излъгал, господин Симеонов?
Защо съдите човека, че е казал истината?
137
1
 
11
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
Всички тези престъпления трябва да бъдат формулирани без много емоции, дори не е нужно да се правят подобни обръщения. Никой не ти пречи да им вземеш пари за тока и водата, да не им позволяваш да строят незаконно и т.н. Нищо не пречи да ги вкараш в затвора за кражби, побоища и всичко останало. Но го прави от позицията на закона, а не от позицията на духовен водач, какъвто не си, политиците не са духовни водачи на обществото. И не могат да го превъзпитават, дори не трябва да си го помислят.
136
1
 
4
 
! Отговори
Хм преди 1 година
До Хм
Продължение
Та има много неща,които може да се направят и то съвсем законно!Само че въпросният господин предпочита да говори,а не да действа,което май устройва и самите ро*ми-обидата не е голям проблем,ама спирането на незаслужените помощи,престъпленията,кражбите и прочее-да!
135
6
 
7
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
Днес г-н Симеонов тръгва от темата за ромите, с която ще спечели симпатиите на възмутеното общество. Но той няма да спре до тук. Утре ще квалифицира друга група от населението, родители, учители, не забравяйте, че започна с президента. Не сме си избрали за политици някаква фарисейска секта, която ще ни налага правата вяра... или пък сме? Това е опасно, много опасно, моралът е свободна територия на обществото, не може да се налага през политика. Обществото има право да води тази полемика, той не.
134
0
 
7
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Е,има няколко обидни квалификации,но всичко останало си е 100% до болка позната истина.Само че каква полза от това-дела трябват.Там Валерко може да се докаже,ама дали иска?Нека внесе законопроекти,които да решават тия проблеми,има достатъчно неща,които могат да се направят и ще минат в Страсбург,ако са направени интелигентно.
Примерно промени в избирателния кодекс-премахване на номерата в бюлетината и произволно подреждане на партиите,а при машинно гласуване-разбъркване преди всеки вот.И така на
133
3
 
9
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
Грешката на г-н Симеонов е в това, че не разбира правомощията си като политик. Той има право да се бори с всяко нещо, което е незаконно и да търси мерки против него. Но не може да прави оценки на морала на обществото или групи от него от позицията на политиката. Защото политиката не е морален съдник на обществото. Ако тръгнем да говорим за морал, може много да кажем и за самите политици и за себе си. Не отричам, че изброява факти. Но не знам кой трябва да хвърли пръв камъка, аз лично не смея.
132
6
 
3
 
! Отговори
Моканина преди 1 година
Боже, Симеонов в ролята на бялата лястовица.
Следващият път си изберете политици,които умеят да мислят и говорят и няма да привличат образувания от рода на БХК , които да ги съдят.
131
2
 
23
 
! Отговори
FAQ DAT S*IT преди 1 година
Свобода на словото 21-и век: ако говориш истини - биваш съден.