Такса "сградна инсталация" отива в съда на ЕС

Евросъдът ще реши: Ще я плащат ли клиенти, отказали се от парно
22 ное 2017 07:47, Анисия Иванова
87
 Такса "сградна инсталация" отива в съда на ЕС
Архив: Булфото

Спорът за такса "сградна инсталация", която от години тормози абонатите на топлофикациите в България, се пренесе на европейско равнище. Съдът на Европейския съюз (СЕС) ще каже дали е допустимо начисляването на тази такса на клиенти, които са се отказали от централното отопление, съобщи "Сдружение за правна помощ на потребителите".

Вече има немалко съдебни дела по този казус, заведени в цяла България. Самото сдружение е завело колективни искове срещу нелоялните практики на "ЕВН България Топлофикация" и "Топлофикация София" да начисляват сметки за нежелана топлинна енергия.

Евросъдът ще даде задължително тълкуване и относно това дали е допустимо плащането на топлинната енергия за сградна инсталация да се разпределя пропорционално на отопляемия обем на имотите по проект - без да се отчита реално отдаденото количество топлина в обекта, допълва "Сега".

До намесата на СЕС се стигна, след като български съдилища отправиха запитване как да прилагат европейското право в български условия при доставката на централно отопление. Запитването е по конкретните дела, заведени от Сдружението за правна помощ на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Всъщност за отопление на общите части трябва да се плаща двойно повече в сравнение със сега и това ще отговаря на потреблението, но пуста социална политика прехвърля плащанията от по-бедните, към по-малко бедните в сградата.
44
6
 
5
 
! Отговори
унуфри преди 6 години
На бас, че таксите които са събирани ще се окажат не законни, няма как да се плаща за нещо което не ползваш
43
5
 
2
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До:39Отговор :не ми пука, защо ли? Защото имам водомер!!!!затова е измислен нали? За да знаеш колко си използвал и колко да платиш!аз имам 1 кубик, плащам един кубик.а другите 99питаш а?който иска да си ги плати, авария по трасето, за сметка на вик.
42
5
 
8
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До: който се сети Аз проблема лесно го решавам, топлофикация или аз ок, нека за моя сметка, да прекарат тръбите външно от имота ми.слвд като ще сме солидарни с другите които искат да плащат, ок няма да ги режа тръбите, но искам да са вън от имота ми, така не ползвам не плащам.Даже и ше им ги санирам да не им мръзнат
41
0
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 6 години
Изумяваш ме.
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде по света където има парно се плаща и за отопление на общите части и няма искам - не искам. Разиката е, че там сумите са малки в сравнение с доходите и второ там са твърди спрямо крадците на парно.
39
5
 
1
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До:???Ами аз откъде да знам,?! Първо не съм виждал хоризонтални инсталаций, защото не ми е работа да ходя по домовете и да гледам и не ме интересува, но щом казваш сигорно има не споря,второ, няма откъде да знам дали е масово тоя случей с нулеви топломери а всъщност да има потребление защото от 2000-та година съм в къща.Но разбирам откъде е, от сградната инсталация,тя стига до крана на парното а топломера е на самия радиатор.той е студен и не отчита но тръбата е топла защото си върви по нея.
38
3
 
6
 
! Отговори
??? преди 6 години
Притежанието на жилище в сграда с много жилища е и отговорност и води до разни общи за всички съсобственици задължения. Това така и не се разбра от надошлите в София от къде ли не. Едно е да живееш в къща на село, съвсем друго е да си съсобственик в сграда с много жилища. Искам да ползвам е различно в такава сграда в сравнение с къщата ти на село. На Владислав ще задам казус: имаш жилище в сграда с 4 жилища. Товят водомер показва един кубик вода,а другите нула, общо потребление 100. Кой плаща?
37
7
 
8
 
! Отговори
Не на топлофикация преди 6 години
Комуноидите на който им плащат за да пишат в защита на топлофикация май никога не са живяли на запад... ползвам нещо плащам не го ползвам не плащам не е мой проблем че в 21в. Някой си прокарал тръби през моята собственост и с най голямото си нахалство и наглост даже ми иска и пари съд за гнусните комунисти от *** толофикация
36
7
 
5
 
! Отговори
До Владислав преди 6 години
Искането да ползваш парно е в притежанието ти на жилище в топлофицирана сграда. Ако не искаш парно, не притежаваш жилище в топлофицирана схрада. Това е начинът да изразиш дали искаш или не искаш парно. Останалото е оправдание на крадците на парно защо не искали да плащат.
35
1
 
5
 
! Отговори
??? преди 6 години
Какво правим когато има хоризонтални инсталации и измерители във всеки апартамент, а потребеното парно е реално 2-3 пъти повече от измереното в апартаментите? Кой трябва да плаща за това реално потребено парно. Това случай доведен до крайност изглежда така - всички измерители по апартаментите показват нула, т.е. няма потребление, а потребление има. Какво ще кажеш Владиславчо за тази масово срещаща се ситуация, вкл. и когато инсталациите са вертикални?
34
6
 
8
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Нито ме интересува физика, нито химия, нито партия, нито време,нито топлофикация.Казусът тук е че в 21 век аз плащам нещо което не искам.ПЛАЩАМ НЕЩО КОЕТО НЕ ИСКАМ И НЕ ПОЛЗВАМ.за платените *** пак казвам, в 21 век, в страна на европейския съюз, в правова и демократична държава, АЗ СЪМ ЗАДЪЛЖЕН ДА ДАВАМ ПАРИ ЗА НЕЩО КОЕТО НЕ ПОЛЗВАМ И НЕ ИСКАМ!!!!!!!
33
5
 
5
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До:pepeВиж кво, ти на мен не ми обяснявай аз как се затоплям и в ква барака и там подобни.А тия глупости че една тръба ми била топлела апартамента а климатика не играел може да ги говориш *** някой друг ясно ли ти е.Че си платен драскач ми е ясно вече, колко си инженер е друг въпрос който не аз ще дам отговора, обаче аз с драго сърце ви я давам тая една тръба.ама с много голям кеф ще я отрежа, всичките ще ги отрежа.и тогава инженерче ще те видя как ще си топлиш продажния ***?
32
4
 
7
 
! Отговори
+++ преди 6 години
В топлофицирана сграда, при празен апартамент с неработещи радиатори, температурата пада под 19 градуса само в най-ветровитите и студени дни, но даже и тогава не пада под 16 градуса. Казвам го от личен опит с няколко такива празни апартаменти. Може да не иска да ползвам, но реално ползвам. Ясен е и начина да не ползваш парно - като живееш в сграда без парно, но всички дето протестират, че трябвало да плащат за парното държат непременно парно да има.
31
3
 
5
 
! Отговори
До asd преди 6 години
Ти в ред ли си?Топлофикация е до абонатната и Топлофикация не контролира кой краде парно в сградата, а и не й е работа. Знаеш ли какво става като се обадиш в Топлофикация и кажеш, че в еди кой си апартамент са манипулирали уредите и те не отчитат потребление, а там парното бичи с всичка сила? Казват ти: плати една сума и осигури достъп до този апартамент в определен ден и час и ще дойдем. А апартамента не е твой и ти по никакъв начин не можеш да осигуриш достъп. Плащане според кубатурата е реше
30
6
 
6
 
! Отговори
Pepe преди 6 години
До ВладиславВладиславчо, пише ти инженер Топлотехник. Толиш се със енергия от Сградна инсталация и климатик. От Външната температура до 16-18градуса със сградна. От 18 до 22 градуса с климатки. Демек климатика почти не участва в отоплението. Няма да се впускам в подробности как климатиците затоплят въздуха, който всъщност е изолатор :) Отиди в някоя неотоплена барака, опитай да се стоплиш с климатик А+++, плати 60лв за това и тогава се прави на умен. :)
29
6
 
6
 
! Отговори
Крадците на парно преди 6 години
Значи до евросъда стигна жалбата на крадците на парно, че все пак ги карат да плащат малко от откраднатото. Ако съда реши, че крадците не трябва да плащат, моята сметка ще скочи двойно, а от тази сума вероятно ще съм ползвал само за 1/3 от това, което плащам. Сега ползвам примерно за 100 лева месечно, а плащам 150 лева заради крадците на парно. Ако те спрат да плащат за отоплението на общите части, ще плащам 200 лева. А познайте като се откажем от парното заради крадците, кой колко ще плаща!
28
7
 
7
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До:25Кво значи ползва, но твърди, че не ползва бе пич? Абе разберете че много от нас нямат и не искат да имат парно.Аз НЯМАМ РАДИАТОРИ всичко е свалено, затапено и закрито с гипсокартон,какво ползвам а се правя че не ползвам? Който иска да си ползва и да плаща, аз не искам и няма да плащам.Ако вас ви устройват 150-200лв на месец за тристаен, мен не. Моя климатик е А++ и харчи 60 лв макс, а дори и с конвертор да съм във всяка стая нали аз го решавам,колко да плащам и с какво да се топля.
27
5
 
5
 
! Отговори
asd преди 6 години
Като отпадне такса сградна инсталация, Топлофикация ще трябва да контролира по-добре кражбите. Ще трябва да инвестира за това. Това ще е добре както за коректните ползватели, така и за коректните неползватели, така и малко за самата Топлофикация. За всички ще е по-добре от сега, освен за крадците.
26
2
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Не става ясно защо се намесва Топлофикация за това плащане за парно. Каквото и да реши евросъда, Топлофикация ще си иска една и съща сума за парното в сградата, Жалбата в евросъда е всъщност жалба против начина за разпределение на сумата за плащане между отделните съсобственици в сградата. Много е пророно това искане и ако едни спрат да плащат, то на останалите ще стане много скъпо и хората в сградата ще се откажат от парно. Резултатът ще е по-студено и по-скъпо за всички и това е повече от ясно