Майбах, Ферари-та, къщи... Прокуратурата рови 365 баровеца

Стотици с лукс имоти за над 800 000 лева, а парите – откъде?
222
 Майбах, Ферари-та, къщи... Прокуратурата рови 365  баровеца
Снимка: Reuters, архив

50 автомобила "Майбах", 193 "Бентли"-та, 31  "Ламборджини"- та, 68 "РолсРойс"- са и 93 "Ферари"- та се движат по българските пътища.

Какъв е произходът на парите, с който са купени скъпите возила обаче ще проверява прокуратурата.

Освен това ще се търси и начинът, по който са купени луксозни имоти в страната на стойност над половин милион лева.

Проверката е разпоредена лично от главния прокурор Сотир Цацаров, допълват от държавното обвинение.

През 2015 г. и 2016 г. 245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са придобили имоти на стойност над 800 000 лева.

До главния прокурор Сотир Цацаров е постъпила информация от НАП за 365 физически лица, станали горди собственици през 2015 г. и 2016 г. На лукс имоти с цена над половин милион лева.

От полицията пък са му правили справки, че скъпи коли като "РолсРойс", "Ферари", "Ламборджини", "Майбах" и "Бентли", се шофират от хора, срещу които има заявителски материали в МВР за евентуални престъпления от общ характер, включително за извършени данъчни престъпления и измами.

Заради колите, които далеч не са по джоба на всеки, шефът на НАП ще възложи данъчни проверки по предоставените от МВР данни.

От ревизиите трябва да стане ясно най-малко датата на купуването и стойността на колата, като се изискат договор за покупка, фактура или митническа декларация. Освен това собственикът на возилото трябва да докаже откъде има пари, за да го плати.

Указано е да се извърши анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на автомобилите. При деклариране, че колата е купена с пари, взети на заем, ще се изследва произхода им, съответно декларирани ли са те по реда си.

Ще се анализира и доколко посочената цена на придобиване на колата съответства на действителните пазарни цени към момента на сделката.

Собствениците на имоти над 500 000 лв. също попадат под ударите на проверката на прокуратурата. От НАП ще ровят данъчните им декларации.

Ще се събират данни за продавачите на имотите, кога и къде са извършени сделките, наличието на свързани лица, фирми и тяхната дейност, декларирани доходи, извършени разходи, банкови сметки, движението на проверяваните средства по банковите сметки.

След приключване на проверките по двете направления, ще бъде предоставена допълнителна информация за последващите действия от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
23
 
! Отговори
Софиянец преди 6 години
Днес да не е първи април...!?
160
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не е удобен на властта или не се е научил как да цака системата ще бъде рзпнат, а тези дето всеки ги знае ще си карат по старому. От доста години гледаме малки "френски революии" в България. Така де, трябва и "боржуата" да краде.
159
0
 
31
 
! Отговори
Тъпи преди 6 години
Чувал съм го и преди 20 го години и преди 10 години .През тези години нищо не предприеха ,само сладки думи за да зарадват бедния народ
158
0
 
27
 
! Отговори
НАП преди 6 години
преди няколко години имаше подобна акция, която си беше чист държавен рекет. Нацелените си платиха и такаааа...
157
1
 
34
 
! Отговори
ДА ВИДИМ РЕЗУЛТАТЪТ преди 6 години
1. За незапознатите - след като мине лична финансова ревизия без резултат, всичко до момента става ЗАКОННО и не подлежи на повторна проверка за целия проверяван период назад. Т.е. дали пък акцията няма да има точно обратния ефект - ОЗАКОНЯВАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТО ИМУЩЕСТВО? Е, за пред хората все ще има един-двама да "операт пешкира". Нека видим резултата - ще се проверяват 365 души!2. Защо ще проверяват само сделките от последните 2 години? Да не би има разчистване на политически сметки?
156
0
 
32
 
! Отговори
кольо преди 6 години
Прокурорите проверяват поради две причини, и те са да установят че парите на собствениците, след като са изпрани вече са и официално признати за чисти, и втората причина е да хвърлят прах в очите на хората и европейците.
155
0
 
25
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Не се притеснявайте бе хора-след 10-15 години всичко ще си дойде на място.Като изчезне БГ материала ще изчезнат и мутретата със самолетите и колите -посока запад. Ще останат само цигулките и тук таме някой жилав пенс.
154
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едни лица си купиха с партийни субсидии две бронирани лимузини за по половин милион евра едната. Тях ще ги проверявате ли, или не искате да свършите като поредния гръмнат данъчен? За един прЕател питам.
153
0
 
16
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Ама защо ги тормозите хорицата бре.Сега ще се редят на опашка пред павильончето на кака Сийка да им пише на амбалажна хартия бележки че са ги спестили паричките от закуски.
152
2
 
37
 
! Отговори
ЧИЧО Х преди 6 години
За пореден път "няма да изкочи заяк под храста". Сега като започне едно прехвърляне на дядо, баба, свако, леля, калеко и т.н. рода! Кога до сега прокуратурата да е изкарала виновни някой от едрите риби? Какво стана г-н Цацаров с Бисеров-ефенди????НИЩО-всичко е законно! Незаконното е АСАН-открадна кокошка-затвор! Същото ще стане и сегашните проверки! Сигнала значи" Бързо крийте, узаконявайте, мобилизирайте най-добрите играчи-адвокати , защото започва акция: "Замазване на очи" пред ЕС.
151
0
 
30
 
! Отговори
бай х преди 6 години
защо само 2015 -2016 година ... ами да се върнат от 1989 год ?
150
1
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Ние сме в ужасна ДС държава.От спестени закускимилионер се става.Почват проверки големи от НАП,*** ще правипак цап-царап.
149
3
 
14
 
! Отговори
Мдааа преди 6 години
Ами то си е казано точно и ясно-проверка,защо си мислите,че ще има нещо след нея...поне повечето коментари са такива,просто хората си запълват времето!!!
148
0
 
39
 
! Отговори
ист преди 6 години
Пуснаха народа по пързалката. Щели да проверяват, после да анализират, после да забравят какво са проверявали.
147
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
365 ? по един на ден за година. тази година ще станат с още 365 отгоре.
146
0
 
21
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
това и да го видя няма да повярвам :-)
145
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според някои тук ако имаш къща и е до витоша си богат. Интересно защо наистина богатите не си купуват къщи в драгалеци и бояна ?
144
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пешо, Германия, Ела ми на гости аз съм в Кьолн
143
3
 
16
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
или в други думи почнал е държавен рекет, но може да има пак застреляни от НАП в крайна сметка
142
1
 
48
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 6 години
НЯКОЙ ОЧАКВА ЛИ, ЧЕ НЕЩО ЩЕ СЕ СЛУЧИ СЛЕД ПРОВЕРКАТА? АЗ НЕ!