Д-р Димитров си тръгва от ареста с "подписка"! А и с две обвинения

Едното е за превишаване на права и за незаконно оръжие
Обновена: 6 мар 2018 12:31 | 6 мар 2018 12:30, Камелия Цветанова
143
Д-р Димитров си тръгва от ареста с "подписка"! А и с две обвинения
Снимка: Facebook

Пловдивският лекар д-р Иван Димитров, убил крадеца Жоро Плъха от "Столипиново" и за чиято свобода два дни стотици излязоха на протест в Пловдив и София, ще бъде пуснат от ареста, където прекара 72 часа.

Прокуратурата ще поиска той да бъде освободен с мярка за неотклонение "подписка", защото според обвинителите той няма да се укрие, нито ще извърши друго престъпление.

Още по темата

"Въз основа на фактите, с името и подписа си съм преценил, че д-р Димитров, който в момента е национален герой, е извършил престъпление с превишаване на пределите на неизбежна отбрана. Добре да го запомните, че е неизбежна отбрана, а не самоотбрана", обясни обвинителят от Окръжната прокуратура в Пловдив Георги Пенев.

"Правя това не под влияние на уличните протести, а на вътрешното ми убеждение и на събраните до момента доказателства", отсече още той.

Лекарят е с две обвинения към момента. Едното е по член 119 от Наказателния кодекс за умишлено причиняване на смърт при превишаване на пределите за неизбежната отбрана.

Ако бъде признат за виновен той може да получи присъда от 5 години затвор. 

Второто е за незаконно притежавано оръжие. Освен пистолета "Валтер", полицията е открила и 17 патрони в апартамента му, като 16 от тях са за пистолет "Макаров".

За това престъпление Наказателния кодекс предвижда от 2 до 8 години затвор.

По-рано от прокуратурата съобщиха, че лекарят е наблюдавал 30 минута опита за кражба на Жоро Плъха, но не се е обадил в полицията.

След като крадецът е тръгнал да бяга, обвиняемият е стрелял по него с предварително зареден пистолет. По-късно викнал свой приятел, за да разчистват местопрестъплението, поискал от двама думи да изтрият записите от видеокамерите, на които се вижда как държи оръжие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГИ какво щеше да стане ако беше звъннал на 112-НИЩО ,ГОЛЯМО НИЩО И НАКРАЯ НИЩО.
80
0
 
12
 
! Отговори
Stefka преди 6 години
До Анонимен 87ДА РЕГИСТРИРАНИ СА-когато ме обраха полицаят каза с усмивка-Не се надявайте да се намери нещо,такива неща се случват всеки ден .Та така...нещо друго умно да кажете.
79
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 15 години маскиран нападна моя позната, за да открадне златно синджирче от 3гр. Дръпнал го и като му се видяло малко я пребил - счупен нос, зъби, разбита вежда, ей така, щото така му скимнало. Ако бях там дали щеше да остане жив?
78
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А мен *** обират всеки ден и час от ГЕРБ с данъци и високи цени на храната .Вече трябва да ходя до Лондон или Берлин за да си купя евтина и хубава храна .Това е опит да ви ужеличават таксите и данъците .Докторите ако не си здравно осигурен та убиват остават та на капака на колата в БГ .Нека всеки си пати от собствените грешки .Който сам си го направи друг не може да му го направи .Аз мога да опъвам жена му докато е в затвора например .
77
1
 
4
 
! Отговори
Данаил преди 6 години
Съдебната Система и Общините да възвърнат мерките - ОБИС' и ИНТЕРНИРАНЕ при установяване на системни кражби на дадено лице.
76
0
 
11
 
! Отговори
Данаил преди 6 години
Боже, боже. Седем пъти с полицейската кола са ме возели като "Левски в каречка" за да пиша показания. Ето СБЪРКАНОТО в системата. Не се занимават да търсят престъпниците, а се занимават с мен. И когато пошсках ОБИС' на заподозрените лизбца, една покурорка отказа ОБИС'.
75
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички тука големи жертви на обири, взломявания, грабежи, пребивания- всички тези деяния регистрирани ли са в полицията? И аз мога да напиша- 10 пъти ме ограбваха и пребиваха. И все шведи. Дали е така?
74
3
 
11
 
! Отговори
Данаил преди 6 години
Не! Закона е сгрешен! Самата ключова дума КРАЖБА, трябвя да бъде криминализирана и да имами правото да СТРЕЛЯМЕ при защита недвижимото имущество, което имаме и плащаме данък на държавата за него.
73
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше станало обратното и доктора беше убит,прокуратурата пак щеше до изкара доктора виновен,а плъха щеше да си е пак на свобода.
72
4
 
11
 
! Отговори
Данаил преди 6 години
ЗА КРАДЦИТЕ НЯМА МЯСТО И НА ОНЗИ СВЯТ! Седем пъти съм КРАДЕН! СМЪРТ за крадците! Близките на крадеца, ако имат МОРАЛ, нека не го погребват, а да дарят тялото на Пловдивския Медицински Университет. Защото КРАЖБАТА е най-голямата ПОКВАРА в днешния сват. За съжаление, Съдебната Система е старомодна и не защитава ПОТЪРПЕВШИТЕ. Юристи, прокурори, съдий, адвокати, мамини сладки, когато дойде времето ЩЕ СИ ВЗЕМЕТЕ ОТ ЗЕЛЕТО. И никой за вас няма да ЖАЛЕЕ. Защото вие така съдите, ЧЕ ДА НЯМА ПРАВДА.
71
1
 
21
 
! Отговори
аз преди 6 години
Дотук са ме обирали 4 пъти и 4 коли са ми разбивали.Разкриваемост нула процента.Моя м...л ако не го беше застрелял някой,утре щеше да отараши някой друг.
70
26
 
8
 
! Отговори
Г преди 6 години
Още, като съобщиха новината, имах подозрения, че това не е просто самоотбрана, тъй, като обстоятелствата говореха друго. Димитров не е имал разрешително за притежание на оръжие, не е звънял на 112, дори на жена си не е казал за случая. Това определено говори за превишаване на правата при самоотбрана, а кой знае, може да излязат доказателства, които накланят везните към предумишлено убийство, каквото е и повдигнатото обвинение. Трябва да се мисли малко преди да се скача на протест.
69
2
 
15
 
! Отговори
Данаил преди 6 години
Как е до сега?Гаража е част от недвижимото имущество. Плащаме данък нидвижим имот, а България не прави нищо за потърпевшите от кражби. Има уловка, да си застраховаме имуществото. За да се ухарчим повече. Ние не сме милионери. СОТ също има месечна такса. При инцидент, СОТ може и да не отреагира. Нестава така.
68
6
 
5
 
! Отговори
65 преди 6 години
Мисля си,питам се,ако не беше доктор,а шофьор набит от нередовен пътник,или шофьор набил илигръмнсл *** или друг,защото иска да му вземе парите от продаваните билети?То добре,че не си купуват.Дали щеше да има протест?Трябва да сме активни,но робското е заложено у нас.Не е лесно 500години да има ,присъствие
67
3
 
14
 
! Отговори
Данаил преди 6 години
Радвам се че д-р Димитров е освободен! Ще пея песни, ще има кючеци и ще се напия! СЕДЕМ ПЪТИ СЪМ КРАДЕН! Искам да изкрещя на Главниа Прокурор и Министърката в ухото - " Хайде да си ходите, виждате че тази лъжица не е за вашата уста. Не се справяте с ПРЕСТЪПНОСТТА! Ако обичате освободете местата за други професионалисти, които да издигнат нивото на Съдебнана Система на по-високо ниво."
66
3
 
15
 
! Отговори
Борба с мишки преди 6 години
Пуснаха го само, за да залъжат хората и да се забрави, а после в затвора!Какви обвинения? Протести докато не ги махнат и докато този прокурор, който ги е повдигнал не бъде уволнен!
65
3
 
15
 
! Отговори
рускиня до Ами преди 6 години
"Докато рома най много да те ограби...."Нали? нищо работа - дали ще разсъждаваш така ако детето ще те бъе ограбено от тумба роми с ножове? Ами добре - нали само ограбено. както в люлин пропищяха хората от такива нападения - и какво направи полиция? Пусна ...
64
16
 
11
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
При положение, че се е опитвал да прикрие следите след като е убил с незаконен пистолет, всички презумпции за самоотбрана отиват на кино. Такъв не трябва да излиза от затвора или лудницата. Егати смешната съдебна система.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Замазаха ЧеЗ прпкурорите
62
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много знае прокурора , ама да го питам ако се озове в подобна ситуация. Семейството ми на три пъти е ставало обект на посегателства - грабежи, придружени и с нанасяне на телесни повреди, няма член на семейството ми , който да не е бил нападан. Резултати - никакви, нито от страна на полицията , нито от страна на прокуратурата... даже и съобщение за прекратяване не пратиха. Така че много да не се бият в гърдите , знаем ги какво вършат...Ако бе лесно - Терминал -2, няма спасение тука