Д-р Димитров си тръгва от ареста с "подписка"! А и с две обвинения

Едното е за превишаване на права и за незаконно оръжие
Обновена: 6 мар 2018 12:31 | 6 мар 2018 12:30, Камелия Цветанова
143
Д-р Димитров си тръгва от ареста с "подписка"! А и с две обвинения
Снимка: Facebook

Пловдивският лекар д-р Иван Димитров, убил крадеца Жоро Плъха от "Столипиново" и за чиято свобода два дни стотици излязоха на протест в Пловдив и София, ще бъде пуснат от ареста, където прекара 72 часа.

Прокуратурата ще поиска той да бъде освободен с мярка за неотклонение "подписка", защото според обвинителите той няма да се укрие, нито ще извърши друго престъпление.

Още по темата

"Въз основа на фактите, с името и подписа си съм преценил, че д-р Димитров, който в момента е национален герой, е извършил престъпление с превишаване на пределите на неизбежна отбрана. Добре да го запомните, че е неизбежна отбрана, а не самоотбрана", обясни обвинителят от Окръжната прокуратура в Пловдив Георги Пенев.

"Правя това не под влияние на уличните протести, а на вътрешното ми убеждение и на събраните до момента доказателства", отсече още той.

Лекарят е с две обвинения към момента. Едното е по член 119 от Наказателния кодекс за умишлено причиняване на смърт при превишаване на пределите за неизбежната отбрана.

Ако бъде признат за виновен той може да получи присъда от 5 години затвор. 

Второто е за незаконно притежавано оръжие. Освен пистолета "Валтер", полицията е открила и 17 патрони в апартамента му, като 16 от тях са за пистолет "Макаров".

За това престъпление Наказателния кодекс предвижда от 2 до 8 години затвор.

По-рано от прокуратурата съобщиха, че лекарят е наблюдавал 30 минута опита за кражба на Жоро Плъха, но не се е обадил в полицията.

След като крадецът е тръгнал да бяга, обвиняемият е стрелял по него с предварително зареден пистолет. По-късно викнал свой приятел, за да разчистват местопрестъплението, поискал от двама думи да изтрият записите от видеокамерите, на които се вижда как държи оръжие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
19
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Не се хващайте за думата ''дебнал''.това е манипулация на общественото мнение.Може да го е наблюдавал,какво точно ще направи и дали ще направи изобщо нещо сериозно или ще е дребна кражба примерно.Всичко може да е било.Дебнал го бил..........
40
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половин час го бил дебнал. Значи плъха не бил по малка нужда, а по много голяма
39
5
 
6
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 46 (Barzum) "Да дебниш някого половин час си е лов а не неизбежна отбрана...."Виждаме нагледно, как русофилите подкрепят своите братя. Не се срамувате от това и защо го прикривате!! Мангоджери и Альоша си бъркат в гащите после се плюят. Роми "оправят" момите им, а те мечтаят да се приберат в своя мать!
38
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е бил крадец, защо не го е убил на местопрестъпление? Има ли доказателство, че крадял нещо от къщата му? Какво е откраднал...??? Някой знае ли?Хубаво и аз да убия някой на улицата с незаконно оръжие с твърдение ОГРАБИ ме! И да ме пуснат срещу подписка!
37
27
 
9
 
! Отговори
AМИ преди 6 години
Чакам спонтанни протести в защита на убития гражданин какъвто и да е той. Крадец или престъпник. Къде е сега гражданското общество, има ли го?
36
6
 
7
 
! Отговори
Пипето преди 6 години
Когато комунист ти каже добър ден провери за слънцето... Тия служби както и всичко не са минали никаква чистка от комуянри ис ъответно всички там са такива... А на комуняр няма как да се вярва....
35
0
 
23
 
! Отговори
Никк преди 6 години
Ще направят ли нещо политиците и съдиите във връзка с този случай, за да живеем по добре за напред?Това е един от въпросите според мен сега.
34
0
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Предлагам обвинителите на д=р Димитров да бъдат уволнени и заселени в Столипиново нека да живеят с тези които зашитават да разберат истината и кого защитават.Нека се постараят и да ги превъзпитат тогава ще ги чуя каква песен ще запеят.
33
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така де,и за панделата трябват доктори..
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ТОЗИ ГО ЧАКА МНОГО ПО-ГОЛЯМА ПРИСЪДА ОТ ОПИЦ! :D"Цинганора май ти е бил роднина, а?
31
3
 
35
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 2,"ПО УМНИТЕ ХОРА НЕ СА БАЛАМИ ДА МУ СЕ ВРЪЗВАТ НА ЛЪЖИТЕ НА ДОКТОРА!"Аз считам, че доктора е постъпил правилно! И След многократни сигнали до полицията и след три осъществени кражби и това не е дало никакъв резултат, доктора е взел нещата в свои ръце. Аз не бих убил, но ако навреме бяха вкарали Плъха в затвора за рецидивите които е извършил нямаше да се стигне до тук.
30
3
 
11
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
Само не става ясно какво е откраднал Плъха за 30 мин. Щото един ромей за това време, щеше вече и да е продал плячката!! Май тази версия куца, не им вярвам още от началото на случая.
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докторе, бягай зад граница, докато е време!
28
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво докторе. Помогна на много хора да спят по спокойно. Всички трябва да са като теб. Свобода за доктора.
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво да му кажа на доктора ?! Радвам се за развръзката. Да се пази от *** ! Да не им помага, защото те са храни куче, да те лае.
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма вид на мутра, докато виждайки само физиономията на застреляния *** ти става ясно че е роден престъпник.
25
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЗИ ГО ЧАКА МНОГО ПО-ГОЛЯМА ПРИСЪДА ОТ ОПИЦ! :D
24
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката съвсем ясно личи че има психични отклонения.
23
1
 
33
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Живея в село. Всички се знаем и се познаваме. Когато ми трябва някой, отивам пред портата му /оградата/ и викам, чукам, хлопам - аз НЯМАМ ПРАВО ДА ВЛИЗАМ В ДВОРА МУ без негово знание , камо ли в къщата му !! Който тръгва да краде / няма значение какво ,и къде, и от кого/ трябва да знае, че с единия крак е в гроба !! Онова, което ще открадне е плод на чужд труд. Всичко друго е юридически уйдурми с цел - нова вила на гръцки остров !!!
22
6
 
26
 
! Отговори
Никк преди 6 години
Какво като е гараж? Гаражът също е частна собственост! Дворът също! Даваме по един куп пари за къща, двор, гараж, апартамент. Те са наша собственост и ние имаме право да я защитаваме! Какво от това ако ги е нямало децата и жената? Да гледаш безучастно как те обират ли?! За N-път?Поклон пред доктора че ни спаси от един гаден,гнусен ***. Междудругото обмислям вече да имам оръжие и аз. Разберете, нищо не им правят на крадците! Пускат ги ей така. Няма смисъл даже да се регистрира случай на кражба