Докторът гръмнал Плъха на улицата. Викнал приятел, разчиствали...

Пистолетът му незаконен, превишил правото на неизбежна самоотбрана
Обновена: 6 мар 2018 12:15 | 6 мар 2018 12:02, Камелия Цветанова
464

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Преди да изтече 72-часовия арест на арестувания д-р Иван Димитров от Пловдив, който беше задържан заради убийството на рецидивиста Жоро Плъха от Столипиново, прокуратура най-сетне внесе яснота по случая.

Още по темата

От обвинението обясниха, че изстрелите и сблъсъкът са станали в двора на кооперацията, а не в жилището на Димитров. Освен това в апартамента не са били нито съпругата на лекаря, нито децата му, които по това време са били в Крумово.

Това е било установено и от показанията на съпругата на обвиняемия и от неговите обяснения, дадени пред адвокат.

Самият Димитров е направил пълни самопризнания, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Жоро Плъха е извършил опита си за кражба в гаража, намиращ се в кооперацията. Обвиняемият лекар го е наблюдавал поне 30 минути, без да уведоми компетентните органи.

"Защо не се е обадил в полицията, трябва да каже той, ние не следим психическото му състояние", отсече прокурорът.

След като Жоро Плъха е излязъл от гаража и е побягнал докторът е извикал: "Стой! Полиция!" и е стрелял с незаконно притежаван пистолет Валтер, предварително зареден, за да го спре.

Крадецът пък е хвърлял по него различни предмети.

"На три пъти е променена версията какви са били те - първо метална тръба, после табела, а после нож, който е бил открит в дома на обвиняемия, защото по думитеи му бил негова собственост. Той е бил измит", каза Попов.

Все пак лекарят има една прорезна рана на глезена, която сам е обработил, след като е почистил барутните частици от ръцете си.

"След изпразване на целия пълнител на Валтер-а крадецът е успял да избяга до мястото, където е открит. Там е издъхнал от раните си", заяви прокурорът.

През това време Димитров е извикал свой приятел на помощ.

Според прокуратурата двамата са разчиствали следите на мястото на престъплението поне два часа. Търсили са и Жоро Плъха.

Самият той пък имал стари дела за кражби, като от 2003 г. е последният заявителски материал срещу него.

На място на местопроизшествието не е открил пълнител, а Димитров е казал, че е изстреля 4 патрона.

На видеокамера  в района се вижда,  че в ръката му има пистолет, но предстои експертиза, която да докаже колко патрона са били изстреляни, защото няма запис от самия инцидент, а от времето след него.

"След действията на лекаря и на неговия приятел, ние сме открили 2 броя гилзи от пистолета, за който лекарят признава, че е притежавал и с който е произвел 4 изстрела“, каза Попов.

Освен това Димитров е помолил на следващата сутрин, след като трупът на Жоро Плъха е бил открит, двама собственици на охранителни камери в района да изтрият записите.

Сега полицията ще се опита да ги възстанови, част от тях дори вече са прегледани, на някои се вижда и лекарят с пистолета.

Пистолетът обаче още не е открит.

"Обвиняемият призна, че го е скрил, а ние разполагаме с доказателство към момента за друго неизвестно лице, което е било помолено рано сутринта от Димитров да вземе пистолета от мястото, където го е скрил и да го укрие другаде. Така че е имало двама помагачи", обясниха още от полицията.

Пистолетът е купен, но Димитров не е казал от кого.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


464
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
транспортния министър защо не задържахте, уважаема Цацаратура?!? нали и той затри български гражданин?!? как така едни може да ги задържате за 72 часа, а други не?!? ОСТАВКА! МУТРОЛАНДИЯ! МАФИЯ!
48
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 6 години
ОСТАВКА - що не казахте че бил клошар и е отишъл да преспи в гаража!ОСТАВКА корумпират на заплата ОСТАВКА и на министъра на вътрешните работиОСТАВКА и на Цецка Цачева Оставката и на премиера бойко борисов
47
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СВОБОДА ЗА ДОКТОРА!
46
4
 
19
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Поредните "Приказки от 1001 нощ" съчинени от ДС прокурора. Личи си, отново липсата на фантазия, а и на професионализъм при съставянето на версията за публична консумация, чиято цел да бъдат преустановени протестите пред РПУ-тата и прокуратурите, щото Боко пада. Но те още вчера, бяха пуснали информационният *** в посоката, че Димитров ще бъде виновен за убийството,а ....т, просто - не. Както виждаме, лансира се версията за психическото състояние на Димтиров;)))
45
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колио интересно, излезе, че шведа съвсем безпричинно убит??? Колко удобно за защита на цялата ........общност и особено за БХК. За мен, доктора е постъпил така, защото в съзнанието му е наслоено, че вина носи всеки опитал се да се защити в собствена територия. И поради това, че пистолета му е незаконен. Но без пистолета, доктора щеше да бъде пребит или убит.Липсата на сигурност, корупцията в правораздавателната система кара хората да вършат какво ли не.Поне ни е отървал от Плъха, нагъл престъпн
44
6
 
0
 
! Отговори
явертъ преди 6 години
До BurzumВместо да размишляваш за неща, от които хал хабер си нямаш, вземи прочети чл. 119 от НК, по който член е и подведен под наказателна отговорност. В най-лошия сценарии за доктора, ще лежи около 2 години.
43
30
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-гнусното е че, този "доктор" е положил Хипократова клетва и се е задължил да пази човешкия живот, а държи незаконен пистолет и убива в гръб с осем куршума. Такива са ни всичките доктори, затова народа така ги обича, особено като искат рушвети за щяло и нещяло.
42
11
 
21
 
! Отговори
Чистач преди 6 години
Убил го и извикал приятел да изчистят!?Големи лъжи!Трева пасем ние.На това биха повярвали само другите плъхове.А и всички знаем,че като си хванете плъх в капана го давим в една кофа с вода,но в този случай понеже плъхът е бил по-едър се е наложи да се използва нещо по-ефикасно от капан.Който изпитва жал към тия "гризачи",значи няма място в това общество.
41
13
 
12
 
! Отговори
Православен преди 6 години
Лъжат. Според мен под натиск от краварите и еврогейския съюз, докторът е направил самопризнания. Вън ЕС и НАТО от България. България, част от Евроазийската Империя. Само при нашие славянски братв руснаците има справедливост и сигурност
40
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свобода за Доктора! Чух ,че искал да се насочи към Народното събрание.....
39
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дотук с "неизбежната самоотбрана". Айде правете пак митинги и скачайте в защита на доктора. Завлякъл е маса народ покрай този случай. Сега помагачът му също ще го отнесе. Грозна история. сигурно е бил на няколко ракии, гледал е от балкона и е решил да се прави на Рамбо
38
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А трябва ли да вярваме на новата версия ! Недоволство стана много голямо и трябваше да се спре по някакъв начин !
37
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въобще не му е чиста работата на тоя страхливец доктора..
36
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При така изнесените факти доктора ще го отнесе, но въпреки това му стискам ръката и му благодаря!
35
4
 
47
 
! Отговори
ivailo преди 6 години
" Защо не е извикал полицията...? " Защото полицията ще го разпита, и после щеше да го пусне да си ходи жив и здрав, и пак да краде. Д-р Димитров е убил рецидивист и за мен е герой , а смешната държава като не може да справи с престъпноста , поне да не пречи на хората които се борят с нея. Свобода за Иван Димитров !
34
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мода да си свърши работата и да банва всички които прокламират саморазправа и самоуправство. Тука сме цивилизована държава и нямаме нужда от психично лабилни доктори с незаконно оръжие да ни пазят.
33
34
 
24
 
! Отговори
Dido преди 6 години
Тежко му и горко на народ който иска такава справедливост! С натиск с протести и неясни факти от новини! Утре някой добър лекър с незаконен пистолет може да зстреля вашето дете защото е влязло в двора му да си вземе топката която изратало на там!!Пак ли ще защитавате доктора с незакония пистолет който защитавал семейстовото си което било на 50км от къщата в този момент?!?!?
32
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това много съмнителна версия! Цял пълнител - било е голяма покутевица и никой да не разбере. Чак на заранта да го намерят.Що ми се струва че и в тоя случай нищо няма да намерят веиките ни следователи.Жалко само, че доктора ще го лежи като за човек
31
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И когато на запад ни мислят за ...... да не се обиждаме ! ...... са с повече права от нас българите !Българите сме роби на ....... !
30
15
 
13
 
! Отговори
Иронично? преди 6 години
Хаха, системата на колене пред л-у-м-п-е-н-и-т-е, които сама е създала. А те, горките, заслепени от омраза не виждат нередното, дори когато то е по-голямо и от простотията им.Браво. Поклон. Велика България. Велики Българи. Да си жив и здрав, докторче. Следващия път се постарай малко по-парвдоподобна да ти бъде версийката. И гледай там да се стиковаш с *** да не плямпа небивалици. ***.