30 месеца по-късно... Майка победи кръчмата за такса "Дете"

ВАС върна дело за дискриминация в Старозагорския административен съд
15 мар 2018 09:30,
104
30 месеца по-късно... Майка победи кръчмата за такса "Дете"
Снимка: "Монитор"

ВАС върна дело за дискриминация в Старозагорския административен съд и му разпореди да се произнесе отново, след като там вече веднъж отхвърлили жалба на майка срещу заведение, което искало надценка за играещи деца.

След продължили близо 30 месеца митарства по съдебните инстанции майка на 3 непълнолетни деца от Стара Загора успя да докаже, че е станала жертва на дискриминационно отношение в заведение, в чието меню била записано, че дължи 50-процентна надценка на сметката, ако рожбите й се заиграят помежду масите.

В социалните мрежи Живка Александрова написа: "Делото срещу едно старозагорско заведение, което преди 2,5 години си позволи да заплашва с такса "Дете" е решено от ВАС, в полза на всички деца и родителите им. Това решение лично за мен, не само като жалбоподател, но и като родител е глътка въздух и лъч надежда, че все пак в съдебната ни система има мислещи и съвестно работещи хора".

Още по темата

Александрова припомня, че Комисията за защита от дискриминация и старозагорският административен съд не са установили дискриминация в конкретния казус, но състав на Върховния административен съд с председател Здравка Шуменска в свое заседание от 26 февруари т.г. е заел коренно противоположна позиция.

Върховните съдии отменят предходните решения и връщат делото обратно в Града на липите за ново произнасяне, а КЗД ще трябва да плати 500 лв за направените от Александрова разноски за адвокат, пише "Монитор".

В мотивите за отмяната на предходните решения съдиите са записали дословно: "Съгласно надписа, нарушението на изискването за недопускане на детска игра се санкционира със сума, която е обвързана със сметката за консумация. Това означава, че по същество, при преценка на представител на заведението, че е допуснато нарушение (детска игра), за съответната категория посетители по този начин се въвеждат различни, по-високи цени, отколкото за останалите посетители на заведението, а това без съмнение ги поставя в особено неблагоприятно положение в сравнение с последните. Това е нарушение не само на забраната по чл. 4, ал. 1 от Закона за туризма за предоставяне на туристически услуги в туристически обекти на цени в различен размер, но и по-неблагоприятно третиране на основата на признака "семейно положение", представляващо проява на пряка дискриминация по смисъла на чл. 4, ал. 2 от Закона за защита от дискриминация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Охооо Живка Бедечката УСПЯЛА как я пропуснах тая клюка Живе Живее да си ни жива и здрава и да продължаваш да радваш града ни с безумната си жажда за пари! Продължавай да манипулираш хората както ти си знаеш най добре.Ей да знаеш най- добрата си за рекет.Рано или късно ще ти се върне тройно.Дано се позлатиш от главата до петите Цялата да си в злато и пари и ти и семейството ти дано прокопсате от всичко.
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакъв лъч надежда няма в система, която 3 години тълкува 2 текста от 2 закона, по 2 коренно различни начина. Че метода на собственика не е правилен - не е. Ако е искал е можел да се запознае с правилния и законен начин да въведе някакво ограничение. Но пък останалото е комплексарщина, не търсене на права, поне според мен.
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Взимам примера на FG от по-долу за подражание...не се бях сетил за този хитър ход :)
84
0
 
4
 
! Отговори
Нерво-хаплантик преди 6 години
Е как няма да стигне до бг-мама тая статия, така хубаво ги нареждаме тук. Те са много, те са сила, и почти никога не разбират от "правилно" възпитание на деца. Първо ги пазят от другите деца, после от злостните учителки в детските градини, които знаем ги ядат живи. После от учителките в училищата и така докато се стигне до прокуратурата. Лошото е, че не могат да ги опазят от другите като тях когато пораснат.
83
2
 
10
 
! Отговори
а нашето спокойствие преди 6 години
НИКЪДЕ ДРУГАДЕ ПО СВЕТА НЕ СЕ ДОПУСКА ДЕЦА ДА "ИГРАЯТ" И ВРЕЩЯТ В ЗАВЕДЕНИЕ, ЗАЩОТО СЕ СМЯТА ЧЕ В ЗАВЕДЕНИЕ ХОРАТА ОТИВАТ ДА СИ ПОЧИВАТ И ОБЩУВАТ ПОМЕЖДУ СИ ТИХИЧКО! НЕ ЖЕЛАЯ ДА ОТИДА В ЗАВЕДЕНИЕ ЗА ДА СЛУШАМ КРЯСЪЦИТЕ НА 3-те !? ОТРОЧЕТА НА КОГОТО И ДА БИЛО! КОРЕКТНО СА ПРЕДУПРЕДЕНИ, ЧЕ НЯМА ДЕТСКА ПЛОЩАДКА - ЗНАЧИ ТРЯБВА ДА СИ ХОДЯТ! СРАМ ЗА ПОДОБНИ СЪДИИ! В СЛУЧАЯ ДИСКРИМИНИРАНИ СА ХОРАТА, ЧИЯТО ВЕЧЕР Е ПРОВАЛЕНА С ПОДОБНИ " ПОСЕТИТЕЛИ"!
82
3
 
13
 
! Отговори
хала преди 6 години
Тук има няколко коментара, които смятат, че е нормално децата се държат като изтървани и да врякат. Имам изненада за вас. Пътувам доста по света и мога да викажа, че ако някое дете се държи дивашки, то в 99% от случаите се оказва, че е българче. Не го казвам с лошо чувство и нямам за цел да ви обидя, но това са ми наблюденията. Всеки да си прави изводите и да се запита за причините. Само българските деца се държат така и често чувам чужденците как помежду си ги обсъждат и определят на "диваци".
81
4
 
15
 
! Отговори
FG преди 6 години
Аз такива *** ги лекувам идеално. Седнал съм някъде, а те си пратили децата да тичат и крещят в другия край на заведението, на моята глава, докато мамите са си на спокойствие. Вадя телефона, подпирам го на масата и пускам да върви звучно порно. Щом техните деца "не пречели" на никой, то и моето порно не пречи на никой. Всеки си прави каквото си иска. Нали така?! Мрънкат си под носа и за ръчичка си прибират наследниците. Да има късмета пък някой да ми се зъби нещо.
80
2
 
12
 
! Отговори
HELL преди 6 години
ХАХАХА май тази статия стигна до БГ-MAMA. УжасТ !Анонимните 78 и 79 ако не трият и станете други номера. По-голямо феминистко изказване не съм виждал. Искам да го правиш в заведение ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ и да видим дали ще ревеш, че са ти нарушени човешки права и дали ще получиш обезщетение ако детето е потрошило половината заведение където има АЛКОХОЛ!!! Направя ще ти се исмеят и ще питат в БЪЛГАРИЯ в цирк ли заприличала.
79
12
 
3
 
! Отговори
Мама на двама преди 6 години
Всеки, който иска да има определен тип заведение, може да го регистрира като частен клуб и на входа му да го забрани за: непълнолетни, грозни , миризливи, дългоухи и каквито още си пожелае. А минималната консумация да обяви като членска такса и така "лудите майки", като мен няма да си натрапват децата и никой няма да го съди, всичко друго си е селски терикатлък, ако мине...
78
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма какво да съжалявам хора, които имат в къщи китайски порцелан, яйца от по 100$ и купи на цената на средна пенсия. Такива хора явно не стават за отглеждане на деца.
77
14
 
3
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 6 години
Бе въобще да ги забранят тия деца бее, само пречат на възрастните да си пият спокойно ракията.Еле па като ми зареве някое в самолета - *** как изобщо ги допускат там?Селския феодал от Ст.З. решил да си прави държава в държават със собствени правила.Без деца, без грозни, без такива без онакива.И къде сте видели в чужбина заведения забранени за деца също не ми е ясно. Аз съм бил почти във всички държави в Европа.Освен да имате пред вид публични домове и казина, но това не е за тази тема
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо пишете глупост, когато всяко лятото по морето ***.чета от руски и румънски проиход правят какво-то си искат, а "народната" полиция се прави на "толераст"!!!
75
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
- За геноцид и за нарушаване правата на човека съдя РБ и съответния "кръчмар" в международния съд - например за 10 млн. евро!- Ако Аз съм "по-силния" имам право в "детска игра" да изискам от семейството на "кръчмата" 5000% обезщетение за обида на детето ми!Нали разбирате за какво право става дума;)
74
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не се допуска детска игра! 50% процента надценка на сметкта (мин. 20 лева)"ДОБРЕ, НО аз например веднага искам да си платя за играта на детето и искам и мога да помоля за:- Касов бон (чек) в който е написано "Детска игра ... лева и ... ст. с ДДС за детска игра ... лв. и ст."!- Обяснение от държавата - Кой е "кръчмаря" за да ме глобява при такова нарушение и на какво основание ми вдига сметката с 50%?- За геноцид и за нарушаване правата на човека съдя РБ и съответния "кръчмар" - на съд!
73
7
 
3
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Старозагорецътпреди 30 минутикоито търсят спокойстивие,приятна обстановка и тишина въобще не и дреме!======Който търси спокойна обстановка в заведение да ходи в гората със разтегателна маса, барбекю и запалка. Ай стига с такова плоско мислене като твоето.
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПродължениеСпособността за коопериране се основава на чувството за принадлежност и делегирания авторитет към водача. Няма общество само от водачи. Ролите в различните ситуации се менят, естествено - човек трябва и да може да води, и да следва. Точно тук идва ролята на възпитанието, където двете крайности са изключително лоши и с трагични резултати в дългосрочен план.
71
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата доктрина за това децата да се оставят на воля и да не се ограничават от нищо, е толкова всеобщо сбъркана, че няма на къде. При момчетата - едно от най-важните неща, което трябва да научат като малки, е мъжката йерархия. Ако то не приема никой за авторитет и винаги иска да е отгоре, е по-вероятно да бъде бито и смазано по-късно от останалите деца, отколкото да стане "водач". И ще го бият не защото са лоши, а защото самото то е непоносимо.
70
7
 
29
 
! Отговори
Старозагорецът преди 6 години
На 20 метра от заведението има прекрасен парк с голяма,оградена детска площадка с различни развлекателни уреди и скамейки,а в самата площадка има и каравана,където се продават кафе,безалкохолни и сладкарски изделия.Особено през лятото е пълно с деца и родители.Ама "дискриминираната" майка иска в нещо по-така,където да си пука ракия със салата,а това че има хора,които търсят спокойстивие,приятна обстановка и тишина въобще не и дреме!
69
1
 
20
 
! Отговори
Продълж. на 71 преди 6 години
У нас пък бяхме сложили шоколадови бонбони в кристални купи, на разни места в хола. Щом дойде това семейство, сложихме пред детето им цяла чиния с бонбони. След малко скочи да провери дали и в купите бонбоните са същите. Една от тях беше на шкаф, висок за него. То направо я дръпна и наклони, без намерение да я задържи. Добре, че го знаехме какво дете е и успях да хвана купата преди да се хлъзне и разбие. Родителите му пак не реагираха, а тази купа струва колкото една средна за страната пенсия.
68
0
 
19
 
! Отговори
Продълж. на 70 преди 6 години
На гости у друго семейство, което пък притежава десетки сувенири от скъпи минерали, повечето са от полускъпоценни камъни - разни фигурки, най-вече с формата на яйце. Виждали сте в чужбина, 1 такова яйце струва средно по 100 $. Хлапето веднага грабна две от тях и ги зачука едно в друго с все сила. Родителите му не реагираха. Мъжът домакин му се скара, подгони го из хола, то се кикотеше неприятно и тряскаше яйцата, докато едно от тях не се разполови.Видях злобната усмивчица на майката на това дете