КС уважи ГЕРБ, ще мъдри по Истанбулската конвенция

Ратификацията й е временно отложена, но подписът ни стои
20 мар 2018 13:07, Златко Желев
88
КС уважи ГЕРБ, ще мъдри по Истанбулската конвенция
Снимка: flickr

Конституционният съд единодушно реши да образува дело за Истанбулската конвенция. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Искането е подписано от 75 народни представители от ГЕРБ и е придружено от постъпилите в парламента положителни и отрицателни становища за документа.

За докладчик по делото е определен съдия Анастас Анастасов.

Още по темата

Конституционните съдии са задължили Министерския съвет да им предостави решението на кабинета за оттегляне на проекта за ратификация на конвенцията, както и превода на документа, с който министрите разполагат.

След като получат становищата на държавни институциии, представители на съдебната власт, университетски преподаватели и неправителствени организации, конституционните съдии ще преценят дали документът съответства на Конституцията. Според запознати еднозначен отговор на въпроса е възможно да бъде даден преди началото на лятната съдебна ваканция, твърди БНР.

Заради полюсните позиции към документа, включително и в управляващата коалиция, ГЕРБ прецени, че само Конституционният съд може да даде най-обективната правна експертиза влиза ли той в противоречие с основния закон.

Към искането депутатите са приложили и преписката за ратификацията в Народното събрание и осем доклада, написани през последните 4 години, с анализ и оценка на възможностите за прилагането на конвенцията в българското право.

Междувременно обаче Министерският съвет изтегли проекта за ратификацията на Истанбулската конвенция, за да даде път на спокойно обществено обсъждане.

Именно този развой постави Конституционния съд в деликатната ситуация да прецени дали това оттегляне може да е основание да не се образува дело, или не.

Юристи смятат, че макар ратификацията да е временно отложена, подписът на България под конвенцията остава.


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Герб са пътници,но още не го знаят! TO4NO
76
1
 
8
 
! Отговори
Idealist преди 8 месеца
Няколко пъти писах в този сайт, че ще се опитат да я прекарат в края на юли или началото на август, когато хората още са по почивки. Конституционния съд на практика е на Цветанов. Поне 40 % от съдиите са благословени от него. Заплахи и подкопи ще свършат работата. Има много международни атиджендърски организации. Трябва да се направят големи протести в София с искане конвенцията да се внесе и да се гласува категорично НЕ в този и вид. Джендърството е новата нацистка идеология на ЕС.
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Разбра се си продадоха България
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Герб са пътници,но още не го знаят!
73
1
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 8 месеца
Конституцията ще бъде измемена и конвенцията ще бъде приета.ю
Нали искахте "запад", "демокрация", "свобода"?
Те ви ги те!
Заедно с гълъбчетата.
Да си ги чувате със здраве.
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 1

ама ти досега за тях ли си гласувал ?
71
0
 
15
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Аз за тези повече няма да гласувам!
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако сега предпоследната цигра на ЕГН-то определя дали сте мъж или жена, то утре, гледайки Иван/-а Иванов/-а с ЕГН 7001011228 (измислено е, не е реално), който/която кандидатства за кредит, аз как бих се обърнал към този човек? С господин, госпожа, нещо? Уважаеми, Нещо Иван Иванов, вие сте удобрен.... :D На гърците не им е трябвала истанбулска конвенция, за да се обичат, каква е тази глупост? Ясна е каква - psy ops над населението. Консумирайте, консуматори!
69
1
 
13
 
! Отговори
Ахахаа преди 8 месеца
Трамбовайте паветата 1000 дни и ще ви мине. Епидемията за смяна на пола започва сега... Ще ви обучават децата за трансвестити от последните.
68
0
 
24
 
! Отговори
Съдията преди 8 месеца
е от ГРОБ. Сещайте се какво ще решат!
67
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
джендерските кратунковци вкупом се юрнаха да изпълняват поръката на банкянската кратуна/не обиждайте тиквите те са полезен плод/
а тя ще гледа от страни да види какво ще стане за да се изока после с поредната мъдрост
66
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Герб с тая джендърска измишльотина сами се прецакаха!
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До безпартиен Достасъчно !
64
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ГЕРБ МИСЛИ ЗА ВАС !
63
1
 
25
 
! Отговори
безпартиен преди 8 месеца
Сега ще видим в този КС колко са джендерите!
62
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мисля, това им беше на герб...
61
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гербавите идиoти въртят, сучат и пак решиха да се пробват да ни пробутат малoyмната си конвенция. Кога тези безродници ще разберат, че сме твърдо против въпросната конвенция?
60
2
 
35
 
! Отговори
ognyanz преди 8 месеца
Ако ГЕРБ прокарат конвенцията ще има предсрочни избори, и това ще им струва скъпо на гербаджиите. А една ратификация винаги може да бъде оттеглена.
59
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Левите партии,особено западните леви партии се изпразниха от съдържание,отдавна не защитават правото,населението,масите,справедливостта и минаха на защита на джендъри,гейове и разни други.Това се случва,защото идеологията им се изпразни,стана куха и загубиха връзка с народа.
Нищо против гейове нямам,познавам такива,не са лоши хора,но съм твърдо против измислената и пълна с капани Истамбулска конвенция.
58
1
 
29
 
! Отговори
Ала-Бала преди 8 месеца
Конвенцият е изтеглена времено. Сега се канят да претиснат КС и да подкупят достатъчен брой отсъдиите. Конвенцията им трябва да източват пари и да превърната хорат в гои. За пари, много пари бати ви Бойко и внучето си в рокля ще облече. Но главния джендър е Цветанов. Не се страхувайте има и антиджендърски организаци. Джендърите са фашистите на ЕС, ИК са СС войските. ГРАСВИО = Гестапо. Медициските заведения за промяна на пола са равни на нацицтките концлагери. Харесва ли ви това?