Не само Желяз, САЩ искат от нас ареста на още четирима българи

Две жени и двама мъже са заплашени от екстрадиция, съдът решава
Обновена: 12 апр 2018 17:13 | 12 апр 2018 15:37, Камелия Цветанова
331
Не само Желяз, САЩ искат от нас ареста на още четирима българи
Желяз Андреев. Снимка: БТА

Има искане от Интерпол за временно задържане на още четирима български граждани на същото основание като това на Желяз Андреев, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Още по темата

Той уточни, че става дума за двама мъже – родени през 1980 г. и 1986 г., и две жени – родени през 1987 г. и 1969 г., за които е установено от органите на МВР, че се намират в София и единствените действия, които могат да бъдат предприети спрямо тях е незабавно издаване на постановление и задържане.

"Задържането се претендира на същото основание, каквото се претендира за Желяз Андреев – на базата на същите обвинения, на същите съдебни актове, които са издадени. Това означава, че Върховната касационна прокуратура следва да задържи лицата за 72 часа и да изпрати преписката на съответния компетентен окръжен прокурор, който трябва да внесе искания в Софийски градски съд за временно задържане", обясни Цацаров.

29-годишният Желяз бе арестуван заради разследване във Флорида по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. Той остана в ареста в Добрич 72 часа, а вчера беше пуснат оттам с мярка за неотклонение "Подписка".

Прокуратурата във Флорида го обвинява и в измама към САЩ.

В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е бил служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics.

Той е продавал авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери. Затова се оказва е отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

Като служител Желяз е имал задължението да се свързва директно с клиенти по имейл и телефон и да предлага продукти и услуги. На него е бил предоставено портфолио на клиентите и той не е можел да избира компаниите, с които да работи.

Той е бил назначен във фирма, регистрирана у нас, но в централен офис в САЩ и не е бил наясно, че работата му се регулира не от българските, а от американските закони.

По времето на сключването на сделките - септември 2013 г. - февруари 2014 г. България и ЕС не са налагали ембарго на Сирия.

Сред компаниите, с които той е работил, е била и сирийската фирма. В резултат на осъществените през 2013 г. и 2014 г. общо 7 сделки със Syrian Air, Желяз се оказва обвинен в престъпление, предвиждащо осъждане от съда във Флорида на максимална присъда от 25 години затвор в САЩ и глоба от 1 250 000 щатски долара.

Желяз напуска "AW Tronics" през април 2016 г., а почти година по-късно научава от бивш колега, че името му е сред обвиняемите за незаконна търговия със Сирия.

В сайта на американската прокуратура става ясно, че освен Желяз са обвинени още осем души, петима от които са българи.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов българското външно министерство днес е предприело спешни действия около случая на младия мъж.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк е поканил на среща американския посланик в София Ерик Рубин, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По настояване на Захариева и посланикът ни във Вашингтон Тихомир Стойчев е поискал спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

В крайна сметка решението за екстрадиция е от компетенциите на съдебната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са все дечица на родни комунисти ,от БСП и компания.
273
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен269 Като са "кравари",какво търсите в САЩ?Идете да работите в Русия.
272
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Идеалист-Комунист 27Дрънкаш глупости! Никой не завижда на почтено забогатели хора. Било то у нас, било то в САЩ. Сигурно и ти си от тия, дето са готови на престъпна дейност за бързи пари. Нали?Ако в ВГ-кен-еф-а на Масква минават такива , има държави където не минават.
271
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...луда крава, диктат .... за съжаление всички и се връзват..... фашиз..
270
0
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Каква ирония, да искат да вкарат Желяз в затвора задето е продавал железа на Сирия.
269
3
 
4
 
! Отговори
Много кока и бело преди 6 години
Гледал е твърде много русофилски клипчета в ЮТУП. За това го търсятКАЖИ СИ ИСТИНАТА БЕ ЖЕЛЯЗ! ПРИЗНАЙ ЧЕ ПОДКРЕПЯШ РУСКИ ИДЕОЛОГИИ
268
4
 
3
 
! Отговори
Аналитик преди 6 години
Зад тази блага усмивка да не се крият сумА ти анти-американски коментари по форумите само...Американските служби не са глупави - щом го искат, значи ИМА ЗАЩО.
267
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ко стана сега , оказа се ,че имаме БОЛ КОЛ специалисти у нас, ама ще вкарваме истински ИТ от Индия
266
1
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
Народът ни се събуди!
265
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
месТен закон,месТни неща,а ако е месарница,се пише месно и месни,а иначе коментирайте ,но бъдете грамотни!
264
1
 
3
 
! Отговори
Искахте преди 6 години
кравари- ето ви кравари!
263
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да повярвам,че толкова хора защитават краварите и застават срещу сънародниците си.Вие българи ли сте?Не,не сте.За да не ме изтрият няма да напиша какви сте.Но щше ви кажа само-гнус ме е от вас.
262
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен268 Агресивна Русия се стреми към световно господство и някой трябва да я спре.
261
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Воинстващите американци се изживяват като световен жандарм.Готови са да предизвикат и трета световна война само и само да си пласират оръжията,които залежават вече няколко години.Готови са да ги хвърлят в Сирия и да убият повече хора,отколкото през цялата война не са убити.На тези ли хора ще предадем нашите момчета и момичета,само защото са ги поискали?
260
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЯМА ДА ИМ ГИ ДАДЕМ!!!
259
5
 
11
 
! Отговори
Голата истина преди 6 години
Форумни плъхове,нашатка независимост се състои в това че от нас нищо не зависи.Ще ги екстрадират всичките че и част от вас дето пишете тука и плюете Америка.Който не е разбрал от 2004г си имаме нов господар и последните 20г. нищо не се случва у нас без негово съглесие.Плащаме едни 500 милиона отгоре на ТЕЦовете,които ни осигуряват чадър срещу Путин.Тъй че и дупе ще дадем не само тез пишлигари шитнали американски авио части на Асад и лапнали якия бонос.В Майами в пандиза ги чакат вече натопорчени
258
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите много да внимават,къде и за кого отиват да работят.Всичко свързано с агресивна Русия и нейните съюзници,е рисково.
257
3
 
13
 
! Отговори
Фен преди 6 години
Доста хора пишат ей така, сватбарската, без да вникнат във фактите и детайлите...но най-показателно за деградацията ни като нация е че половината коментирали директно мислят че въпросния *** е виновен и заслужава да изгние в затвора в САЩ...изглеждал тарикатски, как така не знаел,ала-бала...
256
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия са кат Ескобар-сериозни престъпници.Тоя Тръмпата голям ***.
255
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ е едно, но Интерпол вече е съвсем друго.