Защитници на човешките права: Свобода за афганистанците!

Мигрантите са подсъдими заради безредиците в центъра в Харманли
Обновена: 6 юни 2018 06:58 | 5 юни 2018 22:40, Камелия Цветанова
64
Защитници на човешките права: Свобода за афганистанците!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Протест на защитници на човешките права беляза днешното заседание на делото срещу 21 афганистанци в Районния съд в Харманли, които са обвинени в хулиганство по време на бунта в регистрационно-приемателния център за мигранти в Харманли на 24 ноември 2016 година.

Още по темата
В края на процеса две млади жени издигнаха транспарант с текст "Свобода за 21-те мигранти от Харманли".

Въпреки забележката на председателя на тричленния съдийски състав Веселин Коларов плакатът не бе свален веднага, а се наложи съдебната охрана да се намеси, съобщи БТА.

Съдът за втори път не даде ход на делото заради отсъствието на 11 от подсъдимите. Това бе причината то да се отложи и на 24 април тази година. Тогава бе разпоредено отсъстващите да бъдат обявени за национално издирване. Това е било сторено, но МВР не е предоставила справка какви са резултатите от издирвателните мероприятия, изтъкна прокурорът Маргарит Стоилов.

Против даването на ход на делото бяха и защитниците на подсъдимите, но самите обвиняеми поискаха делото "да тръгне".

Държавното обвинение ги смята за отговорни за извършването на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието се отличава с изключителна дързост и цинизъм и е съпроводено със съпротива към органите на властта.

Бунтът и безредиците в бежанския център в Харманли избухнаха на 24 ноември 2016 година след като центърът бе затворен заради карантина. Стотици търсещи хуманитарна закрила атакуваха на два пъти силите на реда през деня и вечерта.

В резултат на стълкновенията бе повредено и унищожено имущество за 85 000 лева, имаше и ранени полицаи и жандармеристи.

За следващото заседание на 7 август съдът разпореди съответните власти да изготвят справка какъв е резултатът от издирването на липсващите 11 подсъдими мигранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А що бре нали руснаците бяха ***.оти и искахте америка? Ами на ви америка бе тъпонфганци.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
21те афганистанци и двете млади жени с транспаранта незабвно да бъдат депортирани в Афганистан.В България нямат никаква работа.В родината им няма война.
34
1
 
10
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи мен за същото нещо могат да ме набият,осъдят и глобят а тях не ?! Защо !? Защото са черни ? Е това вече е расизъм !!!
33
1
 
12
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Объркан съм. Коментара ми, че явно хвърлянето на камъни по хора е изконно човешко право бе изтрит. Аз ли бъркам или защитниците на правата?
32
2
 
3
 
! Отговори
Стефанов преди 5 години
Повечето коментари по-долу са написани от един и същи човек. Работи като провокатор. Не му обръщайте внимание.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В края на процеса две млади жени издигнаха транспарант с текст "Свобода за 21-те мигранти от Харманли".Това, че две млади жени искат тъпкачите им да не бъдат съдени не е протест, а всеотдайност.
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само си чешете езиците и дразните хората с мамоумните си коментари. Българите НЕ носим гени на какви ли не азиатци! Прочетете малко! Преди няколко години имаше генетични изследвания в цяла Европа. Българите се оказахме завидно чисти генетически и спадаме към европейската средиземноморска група. По- близки сме с келтите, отколкоти с "комшиите", въпреки 500-те години "присъствие"!Стига спекулации с турски претопявания!!
29
22
 
0
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Единствената адекватна и трезва реакция на българите в настоящото ни положение,би била промяна на отношението ни към чужденците, интегрирането им, смесването ни с тях с оглед на неизбежното ни изчезване.Съжалявам, но друг начин няма.И аз искам да са русички, белички, с правилни арийски черти, нали съм фашист все пак.... но... това е. Каквото дойде. То защото и ние сме едни белички ама айде...
28
26
 
0
 
! Отговори
Цвятко Цветков преди 5 години
На какви се правим ?!?!Българите сме ***, носещи гените на половин Ориента.Пет века османците са имали метод за генетично претопяване на местното население: събират всички моми и невести на селото, изнасилват ги, за да родят турчета. И те раждат.Но османлия е сборно понятие, те са били: турци, цгани, арнаути, черкези, татари, араби... всякаква азиятска сгаaн.Така че, ясно е какви гени носим - на половин Ориента.Интегрираме бежанците И СЕ СПАСЯВАМЕ, иначе този мрсен народ ИЗЧЕЗВА.
27
24
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези на снимката приличат на 90% от българите.Българите и "бeли хора"?!?!По голяма подигравка с бялата раса няма.Не се ли виждаме какви сме?Мypгaви, брадясали, некъпани, некултурни, с ориенталски черти на лицето...Дръпнати очи, татарски скули, муpгава кожа...На 100 българи, по един що-годе бял или русоляв.Толкова и в Африка ще намериш.
26
25
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ЛЪВ преди 5 години
ИСКАМЕ ВЪЗРОДЕНА БЪЛГАРИЯ!!!СЪС СЕЛА И ГРАДОВЕ, ПЪЛНИ С ДЕЦА, А НЕ САМО ЕДНА СОФИЯ И НИЩО ОСТАНАЛО!!!И това могат да ни го дадат само бежанците. Заселвайте ги, интегрирайте ги, смесвайте се и се женете за тях.Не робувайте на погрешни предразсъдъци, че сме били бели, и че трябва да защитим бяла Европа.Майка България приветства всички нещастни хорица, преследвани от война и гонения.
25
20
 
2
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Майка България приветства всички нещастни хорица, преследвани от война и гонения.Елате, заселвайте се, женете се за нашите моми, правяте много деца и големи семейства.МАЙКА БЪЛГАРИЯ ВИ ОЧАКВА С ОТВОРЕНИ ОБЯТИЯ.И КРАКА (КОИТО МАЙ НЕ СА СЕ ЗАТВАРЯЛИ ДЕ....)
24
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Градовете ни празни, селата - съвсем, младите бягат, раждаемост - под хигиенния минимум за оцеляване....И докога??? До 2100г., когато ще сме няколко хиляди???Защо да не се смесваме с тях?Защо да не облагородим пркажените си гени и скпаното си племе?ЗАЩО???Какво са по-долни от нас?
23
1
 
21
 
! Отговори
Без преди 5 години
Веднага ги пуснете и ги настанете у протестиращите. Нека поживеят заедно. Може пък да се вземат
22
25
 
2
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Има смисъл да се дават пари, но само за интеграция на бежанците.Да учат български, да се заселват, да ходят на курсове,да се женят да българки и да имат много деца.Оградите няма да ги спрат така или иначе.
21
30
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Една добра идеяКой ти дава право да говориш от името на всички? Аз искам бежанците, и не само аз.По селата хората искат бежанци за съседи, само и само да живне селото, да има деца... живот. Сега има само старци и цгани.Аз бих си дал къщата на село безплатно на бежанци, само срещу поддръжка.
20
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕвроатлантикЕ да, но такива са ни порили пет века, и българките са раждали от тях.И затова са ни променили генетично.Отдавна не сме онези българи, като през Първото или Второто Българско царство.
19
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РИветИ за прокажените си гени, но и това е типичният за вас български фалш.И да изчезне, какво?Светът ще загуби един "велик" народ?
18
1
 
10
 
! Отговори
Една добра идея преди 5 години
Свобода за афганистанците-обратно в Афганистан!
17
2
 
18
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До Анонимен"Задава се демографска криза и трябва да приемаме хпра"Правилно!Само че ХОРА,а не ***.йм.уни!Такива си имаме предостатъчно по махалите....