Животът на Бенчев: Скъпи коли, хубави жени... сланинка с чесън

Негова е репликата: Работя, за да печеля, и печеля, за да харча!
13 авг 2018 15:30,
172
Животът на Бенчев: Скъпи коли, хубави жени... сланинка с чесън
Къщата на Бенчо Бенчев в квартал "Меден рудник". Снимка: Булфото

Крупен бизнесмен, който се занимава с производство и продажба на зърно, уважаван зам.-шеф на общинския съвет, известен бургазлия - само за една нощ имиджът на Бенчо Бенчев се врътна на 180 градуса и сега е най-вече ятакът на Димитър Желязков - Митьо Очите.

Още по темата

Арестът му в Истанбул заедно с несебърския бос Димитър Желязков и разкритието, че точно Бенчев го превозил през граница към Турция, когато вече е издирван с червена бюлетина на Интерпол, буквално взриви обществото.

Настана смут и в редиците на БСП, в чиято листа макар и от гражданската квота Бенчев влиза в общинския съвет на Бургас вече втори мандат.

Самият Бенчев никога не е криел нито познанството си с Митьо Очите, нито съдружието си в охранителната фирма "Аркус сигурност", нито завидното си благосъстояние.

Негова е и репликата: "Работя, за да печеля, и печеля, за да харча!"

Зърненият бос не крие и страстта си към скъпите коли и хубавите жени, говори се дори, че е бил близък приятел на фолкпевицата Ивана.

За жените признава, че е вече на възраст, но виж за "Ролс-ройс"-а си се умилява: "Уникална кола, от класа на "Бентли"-то е (друга от колите в автопарка му - б.а.), но по-тежкарска, за по-зрели хора. Не напразно казват, че трябва да си поне на 60, за да се возиш в "Ролс-ройс".

Бенчев се появява с новото си бижу на общоградското тържество за 6 септември 2017 г. Тогава прелетяха първите искри между него и лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя определи постъпката на общинския съветник като неморална.

"Трябва ли да си купя "Москвич", с който да ходя на сесиите на общинския съвет и на официалните празници, за да изглеждам по-морален?", попита Бенчев в задочен спор с Нинова.

Той намекна пред "24 часа", че е дал на БСП повече, отколкото струва "Ролс-ройс"-а му.

Животът на Бенчев: Скъпи коли, хубави жени... сланинка с чесън
Бенчев с "Ролс-ройс"-а. Снимка: Facebook

Тогава никой не коментира думите му за щедро спонсорство на предизборни кампани, но след ареста в истанбулски хотел въпросът за черните каси в партиите влезе в дневния ред.

След Истанбул Бенчев бе разочарован, защото червените в общинския съвет побързаха да се отрекат от него.

За себе си обича да казва, че е земен човек, от народа: "Аз не съм г-н Бенчев, а Бенчо от село Крумово градище. Обичам да похапвам сланина с чесън и да играя карти с приятели на село".

Съчетава бизнеса с политиката. Действа с размах - върти близо 20 фирми с разнородна дейност. Започва с износ на зърно, а мълвата носи, че става милионер точно за една нощ - изнасяйки кораб със зърно в подходящия момент. После разширява бизнеса си, започва да изкупува земеделска земя и се превръща в един от най-крупните земеделски стопани в региона със собствена база в Крумово градище.

Първата му фирма "Бенмар" е в зърнения бизнес още от 1990 г., по-късно Бенчев става и лицензиран производител на семена. Един от съдружниците му в земеделския бизнес е бившият депутат от ДПС Несрин Узун, който също бе сред задържаните в Истанбул на 4 август.

Докато двамата с Бенчо вечеряли в луксозен ресторант в Истанбул, турските власти щракнали белезниците на Митьо Очите в хотел "Рамада", а после задържали и тях.

С Узун и неговия брат Бенчев прави плантация за киви край Айтос, развиват селски и екотуризъм в Странджа. Заедно с ексдепутата от ДПС се занимава и със строителен бизнес - там за известно време са в съдружие с основателя на политическа формация "Средна европейска класа" Георги Манев. Едно от бижутата на тримата предприемачи е луксозна стъклена сграда край Пантеона в Бургас.

Самият Бенчев предпочита просторното си имение в кв. "Меден рудник" - триетажна постройка, цялата в стъкло. Имотът се разпростира на 4 дка, като половината е застроена площ. Има басейн, параклис, тенискорт, барбекю и огромна градина.

Животът на Бенчев: Скъпи коли, хубави жени... сланинка с чесън
Къщата на Бенчо Бенчев в квартал "Меден рудник". Снимка: Булфото

"Когато започнах да строя, повечето хора ме погледнаха с насмешка. През 1998 г. на това място е имало само камъни и мръсни свинарници", казва Бенчо. Днес мястото е населено, а негов съсед е старият му приятел Найден Милков - бивш общински съветник и един от основателите на Първа частна милиция.

Най-скъпият гост в имението на Бенчев е бил президентът Желю Желев. Определя като най-честния политик, когото познава. Първата им среща е в родното село на Желев - Грозден, където бъдещият държавен глава е заточен заради книгата си "Фашизмът". Пътищата им се пресичат и когато Желев вече е президент, двамата поддържат приятелството си до последно.

Немалка се оказва ролята на Желев за политическата кариера на Бенчев, смятат запознати. Зърненият бос прекрачва в политиката през 2003 г., залагайки на успешния проект "Сдружение за Бургас". Това е нова формация, в която влизат само представители на бизнеса, и която успява да вкара трима общински съветници. Солидно рамо дава и президентът Желю Желев, който по-късно признава, че е бил човекът, помогнал със съвети на сдружението.

Оттогава Бенчев участва активно в политическия живот в Бургас, влиза в централното ръководство на "Пенсионерски съюз 2004".

"Много се блъскам, затова обичам да си доставям удоволствия", казва Бенчо Бенчев, който от няколко години се бори с коварното заболяване Паркинсон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичките ни пишман бизнесмени са като тоя. Малко са богатите хора у нас, които наистина се грижат за здравето си. Колкото да не уважавам САЩ, богатите хора там прекарват 2 часа във фитнеса, тичат поне 10 км на ден, участват в маратоните, консумират малко, но висококачествена био-храна и се грижат за здравето си. Тукашните богаташи са като Тиквуня - нашишкавели, мързеливи, имитират, че участват в спортни състезания, вземат по една шепа хапове и ползват оная си работа само за уриниране.
64
10
 
5
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
5 % от хората по света имат лидерски качества,управляват и живеят богато ! Кой Ви е крия,че сте от ония 95 % на ставащите само за бачкане ??? Бачкайте и плащайте данъка на панелката ,че да не останете и без нея...
63
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо друго неможе да се о4аква от дърт Комунист освен да се вози на скъпарски автомобил. Едно време партиините секретари се возеха на волги които за простолюдието бяха мираж. Сега същите тези се возят на ролс роис. Какво се промени след 90-та година. Промени се това 4е едни станаха милионери а други Клошари. Вместо да вървиме напред се връщаме назад. От безплатното здравеопазване и дотираните продукти и трнспорт от държавата в момекта ни обират пладнешки разбоиници. Особено парнажиите .
62
3
 
11
 
! Отговори
Българин - родолюбец преди 5 години
Пази боже майка България от комунисти !!!!!!
61
4
 
11
 
! Отговори
Българин - родолюбец преди 5 години
Пази боже майка България от комунисти !!!!!!
60
7
 
8
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Оффф,герберастки дечица и унуки на бившата БКП,виете като кучета за джамийка!
59
5
 
8
 
! Отговори
АНТИКОМУНИСТ преди 5 години
До 66 как така не те интересува другарю комунист нали вие сте ноеият морал начело съд крадла ***
58
3
 
25
 
! Отговори
Българин !!!!!! преди 5 години
Курнелата защо се разграничи от човека до вчера ядяха и пиеха заедно
57
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** от ГЕРБ не ме интересува да ли Бенчо Бенчев е комунист ,социалист, гербер . Интересува ме защо преди 2 /две/ год. ГЕРБ опъна политически чадър над Митьо Очите ? Те ако може коментирайте този факт. Или нямате опорни точки. А комунисти никога не е имало,всички са убити преди 9.9.1944год.
56
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Скъпи коли, хубави жени... сланинка с чесън ""Това е мотото на БКП - ДПС (русофили) с председател Корнелия Нинова и зам председател Митьо Очите.Началник гараж и резервации - Бенчо Бенчев.Всички на протест ... да ги върнем на власт, защото ги обичаме !
55
3
 
24
 
! Отговори
Българофил преди 5 години
Българино всички комунисти са милионери до един а те лъжат че са като тебе бедни и честни
54
5
 
26
 
! Отговори
АНТИКОМУНИСТ преди 5 години
Бенчев беше добър комунист когато даваше милиони за черната каса на бсп сега стана лош защо *** курнело защо ????????
53
3
 
19
 
! Отговори
АНТИКОМУНИСТ преди 5 години
Бенчев беше добър комунист когато даваше милиони за черната каса на бсп сега стана лош защо *** курнело защо ????????
52
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Типичен мyтpaгeн - недоумява защо толкова лошо мнение имат обикновените хора за него и е убеден, че хубавият живот му се полага по право.
51
2
 
7
 
! Отговори
extremist преди 5 години
До Професор Тюхчеф 56 : ТИ ЩО ЛЪГОТИШ БЕ...ВИДЯХ ГО ПРЕХОДА И ТВОЕТО ЛЪГАНЕ НЯМА ДА МИНЕ
50
1
 
16
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Стига сте приказвали глупости.!Какъв комунист е Бенчо Бенчев?---Първи приятел на най-големия ни демократ и президент Жельо Желев.Самият Желев му помага за първия му милион.
49
3
 
24
 
! Отговори
москвич бракма преди 5 години
А защо другаря Бенчо не кара москвич нали е комунист ?????????
48
1
 
23
 
! Отговори
extremist преди 5 години
имиджът - КЪВ ИМИДЖ, КВИ ПЕТ ЛЕВА БЕ; НЕ ВЯРВАМ ВСЕ ОЩЕ ДА ИМА НАИВНИЦИ УБЕДЕНИ В СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ "КОРЕКТЕН БИЗНЕСМЕН". ТУК ХОРАТА НАПРАВИЛИ ПАРИ БЕЗ ДА СА ЧАСТ ОТ МАФИЯТА ИЛИ БИВШИ НОМЕНКЛАТУРНИ КАДРИ СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИТЕ НА ДВЕТЕ МИ РЪЦЕ(СЕЩАМ СЕ ЗА 7 ТАКИВА)
47
11
 
12
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Ако прочетете за прехода, ще си дадете сметка че много обикновенни хора имаха възможност да станат богати по тази схема- да купят/продаддат нещо в точния момент, трудното е да решиш как ще задържиш и умножиш парите.
46
3
 
21
 
! Отговори
АНТИКОМУНИСТ преди 5 години
Къде се скри оная *** да каже защо всички комунисти са милионери и от къде са им милионите ???????