Прокуратурата рови дали партиите не са надвзели субсидии

Ще провери дали вместо по 11 лв. на глас не се получили по 13, 23
Обновена: 22 май 2019 11:18 | 22 май 2019 11:18, Камелия Цветанова
69
Прокуратурата рови дали партиите не са надвзели субсидии
Снимка: Dnes.bg, архив

Прокуратурата ще проверява дали партиите не са получи повече пари като субсидии от държавата от предвиденото по закон.

Причината за това е изнесена информация в предаването „Шоуто на Слави“, според която има допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 г., съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Още по темата

Според оповестеното от редакционния екип на предаването, тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена (предвидена в бюджета и реално изплатена) субсидия от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече.


Дебати, референдуми, но субсидиите за партиите – по 11 лева

Твърди се, че в резултат на тези нарушения, "цената" на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв.

Изнесени са конкретни данни за получената от всяка политическа партия субсидия в резултат на твърдяното незаконосъобразно нейно определяне и така за надвишаването на сумата, която всяка от партиите е следвало да получи в действителност.

Съобразно Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в Централната избирателна комисия за участие в избори, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители. Общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на броя на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция.


Всяка пусната бюлетина = 12 пуснати лв. в партийна каса

Сумата за един получен глас се определя със закона за държавния бюджет, а начинът на предоставяне на средствата за субсидиране се определя от министъра на финансите. Право на субсидия имат и партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на последните парламентарни избори.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на Върховната административна прокуратура проверка, която трябва да установи дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон. За нуждите на проверката, информация ще бъде изисквана от Министерство на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата.


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
5
 
! Отговори
До 21 преди 10 месеца
Глусувай за тези , на които никъде по магистрали и телевизии не можеш да видиш билбордове и реклами!!! АТАКА с № 14 поне дават стипендии на отлични студенти и ученици, направиха си първото в страната напълно автоматизирано студио в телевизия АЛФА, водач на листата е човек владеещ 4 западни езика плюс руски, доктор специалист по Византийска история. Човек , който ще се бори за падане на санкциите срещу Русия, за уравняване на пенсии и заплати като на запад щом ни водят Европейци и ние имаме прав
23
1
 
7
 
! Отговори
?! преди 10 месеца
Има ли нещо нормално в нашата държава?
22
0
 
3
 
! Отговори
САЩ преди 10 месеца
Ако бях САЩ гражданин щях да гласувам за "Бърни".
В САЩ хората също са объркани, особено след финансовата криза предизвикала милиони да загубят домовете си, пенсионните си вноски и безработицата.
В САЩ от 50 г. заплатите на средните американци не са вдигнати, някои дори намаляха.

А иначе има независими кандидати в евролистите и нови партии.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз лично не мога да преценя за кой да гласувам! Гледах дебата между Тръмп и Хилъри през 2016 и ако бях американски гражданин веднага щях да знам за кой да гласувам! Тук има голяма обърквация и пълна дезинформация - очевидно на нито един политик не му е чиста работата!
20
0
 
14
 
! Отговори
Прокуратурата преди 10 месеца
А, чи тя прокуратурата е назначена от ГЕРБ и ДПС.

Сами ли да се разследват, ми чи то ако почнат да се саморазследват ще закрият цялата държава бре.

Божее, Божее имитация на държава.
19
0
 
10
 
! Отговори
До 15 преди 10 месеца
Не може ли Цвък Цвък освен частен асансьор да си прекара и частен водопад в апартамента с Аква парк?Нищо няма да му струва за кефа.
18
0
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ШОВИНИСТ преди 10 месеца
В България няма истински лидери и политици - факта че ги е страх преди избори да застанат очи в очи в телевизионни дебати говори достатъчно!
17
1
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 месеца
След няколко месеца Цацата ще сдаде поста и спокойно на воля ще си живее по света и ще си харчи милионите , за които няма кой да му държи сметка. Ама имаше случай "Ало Ваньо" и за него Цацата мълчеше като комунист на разпит. С това мълчание с колко ли милиона е набъбнала банковата му сметка? Ама Мишо Бирата и жена му странно се споминаха в хотелче на Вальо Златев и на никой не му пука за това.Костинбродска афера мина и там виновни нямаше. Защо ме трябват на Цацата излишни главоболия?
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да започне от Горанов, който има да обяснява за имотите си, движи като самоходна касичка на Бойко и не спазва Закона за бюджета!
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гласувайте пак за ГЕРБ, за да има Цветанов частен асансьор не просто до апартамента си, а до всяка стая поотделно и до тоалетната също отделен асансьор. И това е само черешката на тортата, а за самата торта не ми се мисли от какви ла.на е.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всичко се знае от чистачката, охранителя, шофьор. Полицията и журналистиката научават малко по късно.
13
0
 
10
 
! Отговори
публиката преди 10 месеца
Без Ванга , знаеме, че са надвзели, а други не.ч, но се опитаха
12
0
 
21
 
! Отговори
страшната истина преди 10 месеца
Сутринта чух една забравена история разказана от Италиански журналист който взима интервю от голям шеф на мафията там, който казва.....вече нямаме нужда от убийства защото си имаме прокуратура,полиция и медии те сега ни вършат работата!!!Така че не чакай те някой да бъде наказан и нещо разкрито.....
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нищо няма да изрови.А ние истината вече я видяхме.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От сега знсем резутата а той Няма нарушенив
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да поровят на премиер(ин)а парите и имотите и на хората около него!
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При условие, че партиите в по-голямата си част видимо функционират като частни клубове, да се говори за държавни субсидии е смешно и някак ненамясто
7
0
 
17
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 10 месеца
Цацаров, после мини през вкъщи да пием по бира.
6
0
 
12
 
! Отговори
да де, ама преди 10 месеца
Не е луд този, който яде баницата. а този, който му я дава!

Така че, дай да видим там в минфин-а КОЙ е сметнал всички гласове, а не само тия за дадената партия.
5
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Славчо който дори не можа да завърши консерваторията тръгнал да се прави на юрист. Да си гледа чалгата.