Обвиненият в тероризъм 16-годишен извън ареста, ще ходи на училище

За магистратите момчето не трябва да е изолирано, с него ще работят психолози
Обновена: 13 юни 2019 13:21 | 13 юни 2019 13:21, Камелия Цветанова
114

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ученикът от Пловдив, обвинен в тероризъм, остава на свобода. Решението е на Апелативният спецсъд, който е потвърдил мярката за неотклонение на 16-годишното момче - под надзор на инспектор от Педагогическа стая.
Заседанието мина при закрити врати.
Още по темата
От прокуратурата казаха, че магистратите приели, че има обосновано предположение ученикът да е виновен за повдигнатите му обвинения в тероризъм.

Съдиите обаче са преценили, че момчето не трябва да бъде изолирано, а да остане в естествена среда и да ходи на училище, съобщи "24 часа".

В съдебната зала то е заявило, че осъзнава вината си, каза прокурор Сийка Милева.

По-рано тя увери, че Специализираната прокуратура разполага със сериозна комуникация между ученика и вербовчика от "Ислямска държава", от която ставало ясно, че 16-годишният е подготвял терористичен акт в България.

Прокуратурата поиска да изолират ученика, обвинен в тероризъм.

Прокурорката обясни, че мнението на обвинението, че детето е жертва на радикализация остава валидно.

"От друга страна обаче стоят интересите на българските граждани. Намерени са взривни вещества и устройства в дома на обвиняемия несъпоставими с нито един казус от новата история на България", каза Милева и уточни, че родителите на момчето не са знаели какво има на тавана в дома им.

Прокурорката подчерта, че родителите са помогнали на разследващите за случая, като отбеляза обаче, че първоначалната информация, че детето им има общо с "Ислямска държава" не е дошла от тях, а от друг човек.

Милева обяви, че прокуратурата разполага с доказателства - видеоклипове, които момчето е изпращало на вербовчика как приготвя взривни вещества за бомби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За невзет подкуп- наказанието е 20 години. За подготовката на серия от атентати- наказанието е свобода.
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на ви видимите резултати..
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прецакал си бил живота - дрън дрън, завършва като частен ученик и духва от Пловдив и никой няма да знае за него нищо !
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С ГЕРБ напред..винаги видими резултати..!!
38
4
 
9
 
! Отговори
куржието преди 4 години
Постановка на ДС, колкото да сплашат някой, ако наистина мисли да се занимава с такива лоши работи! Така едно време пъдарите лежахапо сенките, дремеха и отвреме навреме се провикваха:- Вижда-ааам! Вижда-ааамммм!
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да ходи на училище. Семейството му ще го спре само. И така ще е правилно. Ако изобщо продължи да учи,ще се явява като частен ученик. Сам се е поддал на радикализация,да си носи последствията.Прецакал си е живота.Няма бъдеще.
36
0
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
утре ще направи нова бомба и пак ли ще го пуснат да прави новиА как утре, още на първият час! Тук са се събрали целият ДАНС и спец. службите и нищят казус над който да си изливат комплексите.Като се има в предвид тежестта на деянието, разледващите ще контролират ситуацията до на малкият детайл. Те и Чане не откриха и оня главорез, който изби цяло семейство...
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бяхте го снимали да го видим този хубавец !
34
0
 
14
 
! Отговори
!?! преди 4 години
Същият този съд после ще носи вина.
33
1
 
13
 
! Отговори
По бели гащи сме !!! преди 4 години
Нас дюнерите ни пазят.
32
1
 
25
 
! Отговори
Това е голяма грешка преди 4 години
Единственото правилно решение в случая беше да го натикат в психиатрия. Така хем ще е изолиран и ще си работят с него психиатри, хем няма да се създаде нова мода. Това съдебно решение е много опасно
31
1
 
18
 
! Отговори
Първолак преди 4 години
Отивам да си правя бомба, търсете ме зад Червените фенери и стриптийз бара, но защо ще ме търсите, след като тъй или иначе ще ме пуснете ще имитирате дейност и само ще изхарчите средствата на данъкопатеца имитирайки дейност за която не ви се плаща.
30
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пускат го да ходи на училище,но всички там ще го сочат с пръс като престъпник и с право.Този дангалак /по-висок от баща си с цяла глава/ е опасен и за собственото си семейство.Нищо не става вече от него-пропилян шанс за нормален градивен живот.
29
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Cевеpна Кoрея има закон ако някой сгафи осъждат се 3 поколения, дори един бонбон да откранеш лежат 3 поколения напред и назад във времето. Не е зле да се поучим.
28
1
 
26
 
! Отговори
Нема такава държава преди 4 години
И според съдията какъв сигнал отправя това решение към:- всеки емоционално нестабилен тийн лузър- вербовчиците на пик. льото?
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно момчето има афинитет към бомби и взривове. Защо не го пратят в някоя каменна кариера да взривява и откъртва каменни блокове?
26
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все някой ше го намери мартин попов и ще му напука юмруците.Баща му е собственик и управител на фирма за керамика и фаянс "Амичи Груп", Пловдив!Моля, разпорстранявайте информацията!
25
4
 
10
 
! Отговори
Гелчо преди 4 години
Перемиера ББ преди малко уволни Бананова и Шекерова от собствената си Нова ТВ като подарък за рожденият си ден!Спете спокойно!
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не e далеч денят, когато ще ни обяват за държава подкрепяща тероризъма, като всички терористи поискат да се заселят тука. Сега ИД и семейството на момчето изпробват аналноподатливата съдебна система дали ще пуснат техния събрат терориста.
23
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опасен е и трябва да лежи най-малко 20 г.