Чатове, видео, показания... Прокуратурата срещу ТАД Груп

Прокурорите извадиха на показ част от доказателствата срещу фирмата
Обновена: 1 авг 2019 15:59 | 1 авг 2019 14:45,
192

Снимка: Прокуратура Пресцентър

Днес пресцентърът на прокуратурата публикува части от доказателствения материал, събран в хода на разследването срещу ИТ компанията ТАД Груп, която е основният заподозрян за хакерската атака срещу сървър на Националната агенция по приходите.

В съобщението  се казва, че доказателствата се огласяват с изричното съгласие на наблюдаващият прокурор и целта им е да подкрепят протеста на Апелативната специализирана прокуратура за определените мерки за неотклонение парична гаранция" на собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров и двама от служителите във фирмата.

Още по темата
Първата доза доказателствен материал е съобщението, че разследващите са установили, че има неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества.

Относно личните данни на магистрати, такива са събирани основно за прокурори и следователи, а папката е със заглавие: " Ne se chistiiiii".

Файл с такова име стана известен преди известно време, когато имуществената декларация на съдията от Софийски градски съд беше публикувана без да бъдат заличени личните й данни и тези на семейството й - ЕГН, номера на лични карти и домашен адрес. Малко по-късно главният съдебен инспектор обясни, че изнасянето на личните данни на съдия Тодорова е просто пропуск.

Прокуратурата публикува и част от свиделски показания, без да изяснява от кого са предоставени те.

"Но все пак броят на клиентите е недостатъчен, затова не съм сигурен кой го предложи - И. или К., част от политиката на фирмата за набиране на клиенти да бъде тестването на сайтове на различни дружества без тяхно знание и впоследствие да ги набират като клиенти. Тази политика на фирмата се коментираше постоянно в офиса основно между И. и К., като двамата си говореха, че трябва да се изготви списък с най-големите български сайтове, които да бъдат тествани без знанието на техните собственици, като след това бъда привлечени като клиенти", гласи  едно от показанията.

Доказателственият материал, публикуван от прокуратурата продължава в цели 13 pdf файла. На тях са приложени стопкадри от видеокамерите в офиса на ТАД Груп, а прокуратурата твърди, че освен видеото са записвани и разговорите между служителите. Според описанието на държавното обвинение някои от тях на практика признават пред камерите, че са автори на атаката.

Следват снимките от телефона на Кристиян, които, според прокуратурата доказват предполагаемата му връзка със сайта за разследваща журналистика "Биволъ" и личното участие на главния редактор Атанас Чобанов.

Тази теза беше развита още вчера от Специализираната прокуратура. Собственикът на сайта - Асен Йорданов, отрече абсолютно всички обвинения и каза, че никога не е познавал никой, който работи в ТАД Груп.

Показан е и чат между Кристиян Бойков и собственикът на фирмата Иван Тодоров, както и друг такъв - между Кристиян и някой си Иван Петров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха. Всъщност цял следобед се смея на българския шеф. Секретни данни, фирма в секюрити бизнеса. Накрая вадят камерите ти как снимат монитора и клавиатурата на хората ти, че и със звук, та да не вземат да се отплеснат от работата или да си кажат нещо за теб. После *** обясни как с тези записи всеки има пароли, данни на клиенти и т.н. незамисимо от софтуери, хардуери и подобни. Пълен смях.
143
2
 
4
 
! Отговори
Бай черен дроб преди 4 години
До AntonОт моята тече сутрин светла бира а вечер сливова... за сега ще си трая пък да видим
142
2
 
20
 
! Отговори
Anton преди 4 години
Не смея да си пусна поливната система в двора...кой знае какво ще изтече? Ще вземе да ми разклати доматите и без това са едни твърди и жилести. Братчеда разправя, че от неговата тече самолетна грес. Явно са започнали доставките на новите самолети...
141
5
 
15
 
! Отговори
еврофил преди 4 години
Видео от хардовете ок, но подслушване на всички телефони... Тея гешетурата ги е готвила половин година. Да има с кво да мажат преди "изборите". Тва значи, че още тогава са взели парите за заразата, знаели са за завода, за изтребителите...
140
2
 
16
 
! Отговори
хихи преди 4 години
Толкова старателно са скрили прокурорите личните данни,че се виждат ЕГН-тата на светата троица! Явно и лейките са хакнати!
139
8
 
8
 
! Отговори
от Франкфурт на Майн преди 4 години
До БравоИ докато някои като вас се въхищават на беззаконието в разговор със собственик на българска фирма за софтуерни услуги човека сподели, че планува изваждане на бизнеса си от България. Честито!
138
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво, да предположим, че ТАД имат нещо общо. Никой обаче не мисли за общата картинка, а именно, че утре така както цъфнаха тия данни, може да цъфнат и други, и банкови сметки и глупости, и излиза, че системите, които предполагаемо трябва да са най-защитени, са отворени като разградени кочини и всеки малко по-кадърен може да прави каквото си пожелае с тях.Ето това е по-важното, а не кой какво и за какво. За жалост обаче, никой не го мисли.
137
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На митинга срещу Гешев видяхме плакати,а срещу ТАД-груп виждаме доказателства! Когато спрем да сме безпринципни и да спазваме законите ,може да претендираме,че сме нормално гражданско общество.
136
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а водните пистолети намериха ли?
135
18
 
10
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Дано тези убавци псевдо хакери да си понесат цялата строгост на закона и максимални присъди за тях. Прокуратурата и кибер специалистите които са работили по този случай заслужават адмирации.
134
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОМНИТЕ ГА ПОЛИЦЕЙЩИНА БЕШЕ ОПОРКА- ДЕНОНОЩНО В ДЕТАЙЛИ ВСИЧКО В ПОЛИЦИЯТА БЕШЕ КОФТАК, ПОСЛЕ ПЪК НЯМА ПОЛИЦИЯ- СЕГА АБСОЛЮТНО ПО СЪЩИЯ НАЧИН- ПРОКУРАТУРАТА Е КОФТАК, СЛЕД ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ НОВАТА ОПОРКА ЩЕ БЪДЕ- НЯМА ПРОКУРАТУРА. ТОВА КОЕТО МЕ ИНТЕРЕСУВА КОЙ БАНДИТ ПЛАЩА ЗА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА.
133
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАБСУРДА Е В САМО В ГЛАВАТА ТИ- АЗ БЕЗ БАНДИТИ И КРАДЦИ ЖИВЕЯ ПО СПОКОЙНО.
132
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАКВИ СМЕШНИ НАПЪНИ ЗА ЗАЩИТА НА КИБЕР ТЕРОРИСТИТЕ И ДЕТАЙЛНИ АНАЛИЗИ НА ДЕЙСТВИЯТА НА ПРОКУРАТУРАТА- БРАВО ПРОКУРАТУРАТА СЕ СПРАВЯ МНОГО ДОБРЕ- БЕЗ БАНДИТИ ЖИВЕЕМ СПОКОЙНО.
131
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БРАВО НА ПРОКУРАТУРАТА- СПРАВИ СЕ МНООГО БЪРЗО С ТЕРОРИСТИТЕ.
130
7
 
25
 
! Отговори
от Франкурт на Майн преди 4 години
До ЧиновникПоследните ти изречения будят недоумение. Преди да наречеш някой крадец трябва да го докажеш. Доколкото на мен ми е известно това не е доказано и в това е проблема с действията на Прокуратурата: те правят внушения че това е така, без това да е доказано и без дори изнесените "факти" (в кавички, защото не е ясно каква е достоверността им) да го доказват. Това е абсолютно несъвместимо с правовия ред. Прокуратурата проявява своеволия които, както казах, напомнят на едни много мрачни дни
129
4
 
14
 
! Отговори
от Франкурт на Майн преди 4 години
До Чиновник... "правилно". Така функционира Прокуратурата в правовите държави и това е "правилното" когато очакваме от нея да си върши работата. Не приемам нищо такова (че държавата е лошия). Приемам че Прокуратурата не си върши качествено работата на държавен орган със специфични функции. Функциите на Прокуратурата в правовата държава не е да репресира и манипулира обществото или части от него. Действията които виждаме в момета са в тази посока.
128
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук трябва да се сече из дъно, тотална чистка трябва в прокуратурата. Не става въпрос вече само за кадърност, знания и умения. Тези са тотално орезилени, нямат място вече в правосъдната система, всички начело със шефа си и кандидат шефа
127
4
 
5
 
! Отговори
от Франкурт на Майн преди 4 години
До ЧиновникАз си казвам мнението. Дали смятам че то е ЕДИНСТВЕНОТО по въпроса: очевидно не е. Дали смятам че е правилно: оставаше да мисля че не е. Проблема на това което казваш е, че само защото всеки има право на мнение, тогава всички мнения са еднакви. "Правилността" на мнението се определя от това с какво е подкрепено и доколко се придържа до фактите. Всичко което казах, засягащо работата на свястно работеща Прокуратура е така. От тази гледна точка няма дискусия дали мнението ми е ...
126
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилното заглавие е "Прокуратурата срещу себе си"!
125
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как е възможно???! Още преди да е внесено нещо в съда, те вече огласят публично "факти" от досъдебното производство!