Съд реши: Джок Полфрийман може да напусне България! Остава решението на ВКС

Мотивите на съда са, че е невъзможно да има три принудителни мерки
28 яну 2020 06:45, Александър Попов
67
Съд реши: Джок Полфрийман може да напусне България! Остава решението на ВКС
Снимка: БГНЕС
Австралиецът Джок Полфрийман може да напуска България. Това реши снощи Софийският административен съд, който отмени  нaлoжeнaтa oт диpeĸция "Mигpaция" нa MBP пpeз 2011 г. зaбpaнa.
 
Австралиецът бе осъден за убийството на студента Андрей Монов, но бе освободен от Софийския апелативен съд 6 години и половина преди изтърпяване на пълното наказание.
 
Мотивите на съда са, че е невъзможно Полфрийман да има три принудителни мерки, след като е освободен предсрочно от затвора. При това две от тях - за експлусиране и забрана да влиза у нас - взаимно се изключват. Тя обяснява, че австралиецът няма лични документи докато чака решение по друго дело. Затова нямало нужда от забраната за напускане и влизане у нас.
Още по темата
Огpaничeниeтo e пpилoжимo cпpямo чyждeнци c eфeĸтивни пpиcъди, изпълнявaни y нac, съобщава правният сайт "Де Факто".
 
През октомври миналата Полфрийман бе пуснат и от Центъра за настаняване на мигранти в Бусманци срещу задължението да се явява ежеседмично в районно управление на МВР в София, докато забраната му за напускане на страната не отпадне.
 
Рeшeниeтo нe e oĸoнчaтeлнo, нo aĸo Bърховният административен съд гo пoтвъpди, ycлoвнo пpeдcpoчнo ocвoбoдeният aвcтpaлиeц вce пaĸ ще получи пpaвo нa избop ĸъдe дa пpeбивaвa.
 
Полфрийман вече има издаден паспорт от властите в родината си, но те ще му го връчат чак след като приключат всички съдопроизводствени действия у нас.
 
Бившият главен прокурор Сотир Цацаров внесе искане да бъде върнато за ново произнасяне делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман. 
 
Джок Полфрийман е освободен условно предсрочно от незаконен състав на Апелативен съд София като за двама от съдиите са съществували безспорни основания за отвод. Той е осъден за тежко престъпление против личността, липсват убедителни доказателства за поправянето му при изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода" в затвора в София и не е изплатил дори минимална част от обезщетението, присъдено на пострадалите. Това гласят част от мотивите на искането на Цацаров.
 
След условното освобождаване на австралиеца ВМРО пък поиска закриване на Българския хелзински комитет, защото организацията прави "недопустима намеса в съдебната система на България". БХК даде позитивната характеристика за Джок преди да бъде освободен от Апелативния съд.
 
Все още главният прокурор тогава Цацаров обаче заяви, че това е най-тежката възможна санкция за неправителствена организация и е възможно само ако са налице данни за финансиране и подпомагане на тероризъм или организацията извършва дейност, която противоречи на конституцията и на законите и добрите нрави. 
 
Самият Джок Полфрийман пък взе участие в няколко инициативи, самият той е председател на затворническа организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БХК, са се специализира в правото за правата на човека и за това имат много работа в България. Там са много добри адвокати, а който не вярва нека си има вземане даване с наща прокуратура и съд, особенно ако няма пари да си позволи адвокат ище разбере за какво говоря.
24
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като си обучен да се защитаваш, защо прилагаш смъртосна сила? Ще оправдаете ли полицай, който ви спира за проверка, вади пистолет и ви разтрелва, защото му се е сторило, че сте сериен убиец? Полфриймън е убиец, човек без скруполи и морал, той ще излезе и отново ще убива, не в България, но пак ще убива - това са фактите, такива животни трябва да са изолирани от обществото до живот. В САЩ за подобен човек, нямаше да има прошка.
23
14
 
14
 
! Отговори
До 29 преди 4 години
Полфриймън е доказан социопат, човек служил в специалните части, човек който е осъждан и преди убийството за насилие, човек който се разхожда по улиците с боен нож, човек който не е изразил нито веднъж съжаление, че е убил едно момче и ранил тежко друго, човек който твърди че защитал роми, които обаче нито МВР, нето прокуратура, нито съд, нито адвокати, нито дори БХК успяха да намерят, тоест напълно въображаеми персонажи. Сега ще освободим един хладонокръвен убиец, ще се изгаврим с жертвите му.
22
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полфриймън е благороден и честен, мъжествен и с болезнено чувство за справедливост. Изправяйки се сам ,за да защити нападнат човек от пияна и дрогирана шайка футболни "ултраси",16 парчета,той жертва себе си за другия. Полфриймън е свободен човек от свободна държава и е отрицание на всичко ,което е ***. Затова е тоя вой от мафиотския режим у нас срещу него.
21
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои са БХК, че ще дават положителна характеристика, която се има предвид в съда? Време да смачкаме тези социопатски НПО-та, те се превърнаха в мафия, те са проводник на корупция и рекет, те се гаврят с нас, те са над закона и си правят каквото искат - до кога ще ги търпим?
20
16
 
29
 
! Отговори
Петър преди 4 години
Имах честта случайно да срещна този човек и да разговарям с него по много различни и интересни теми очи в очи. Мога да ви уверя че грам от медийният му образ на хладнокръвен убиец не отговаря на това което той всъщност е! Той е един уникален, смел човек. Ясно че е действал при самозащита, аз бих направил същото ако някой ме нападнес по улицата а вярвам че и вие също няма да се оставите да ви пребият или убият!
19
3
 
16
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Кажи му "Български съд" или "Прокуратура" и повече не го "обиждай"!!!!!!Всеки знае за какво иде реч!!!!Все по-жалка "Територия" със всеки изминал ден.........
18
7
 
11
 
! Отговори
Петров преди 4 години
По предложение на група българи, завършили в Европа, Джок Пол не знам кой си ще бъде награден за смелост и доблест като борец срещу руската заплаха с медала "Соломом Паси". Америка за България поддкрепя тази инициатива.
17
4
 
20
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Обединените ..... - патриоти пеят песни на маса за събития от преди 1000 години, носят торбички Била, лапат за трима, а когато трабва да се опънат на нагло-саксите се крият като мишки.
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никъде досега не видях абсолютното обвинение на прокуратурата. По каква причина е извършил това убийство(ако го е извършил, и обяснението за сторенето, има ли мотив), или е просто някакъв епизод от живота му в който му е скимнало ей така да убие някого от скука. Ако е последното да се изясни - вменяем ли е, или невменяем.
15
3
 
12
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Душата на България? Онз дебелия пожарникар ли имаш предивид?
14
11
 
7
 
! Отговори
СССР преди 4 години
Америка и Русия се борят за душата на България и Русия ще загуби.
13
10
 
11
 
! Отговори
Левскарче преди 4 години
Ние от фенклуба на Левски искаме да кажем че Полфрийман щеше също да е мъртъв ако цесекарите не се бяха уплашили и не го оставиха жив. За да си цесекар трябва да си страхливец по природа.
12
19
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Никакъв смелчага не е Полфрийман, както не са смели и ромите. Те просто разбират, че се намират на територия, в която управляващите обслужват Господари.А, политиката, която налагат Господарите е политика на привилегии към такива като Полфрийман и ромите в България.Те усещат, че са над законите и затова са спокойни. Спокойни са, защото са недосегаеми.Затова Джок Полфрийман се прави на герой и на правозащитник.Той буквално се гаври със съдебната система в България. Не, че тя не е за гаврене де
11
20
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Никакъв герой и никакъв защитник на правата на затворниците не е Джок Полфрийман.Той просто е един достатъчно интелегентен ненормалник, който е осъзнал, че се намира в колониална държава.Като представител на страните от англо-саксонския господарски свят Джок е недосегаем за властта и законите в България.Те са направени за гоите, сиреч за нас българите.И ако престъплението му не беше толкова тежко ине беше извършено на пъпа на София вероятно Джок отдавна щеше да си е у дома в Австралия.
10
13
 
6
 
! Отговори
Фрийман преди 4 години
Поздрави от Австрия ще си гушкам акулите!
9
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудя се това младо симпатично и интелигетно момче от развита демократична държава за какво се е завряло в Ко чината Тикволандия.
8
15
 
23
 
! Отговори
Спасов преди 4 години
Австралиеца е видял група цесекари да бият *** и понеже полицията в България спи се е опитал да помогне на ***. В мелето е извадил нож и е заклал един от цесекарите. Да, виновен е но човека има чуство за справедливост което липсва на българските полицаи, съдии и прокурори.
7
9
 
11
 
! Отговори
Атака преди 4 години
До Джоко Разбира се , че е по нареждане на краварското посолство , то всичко което се случва идва от там ! Прави едно-хвани се за палците , прави две -пак се хвани и прави три -го поеми!
6
24
 
15
 
! Отговори
Агент Гибс преди 4 години
Да лежиш само 6 години за убийство ?! Това е то герберастка държава ...