Ще проверяват как Божков е придобил антиките и произхода им

Прокуратурата възложи проверката на министъра на културата
7 фев 2020 11:53, Анисия Иванова
31
Ще проверяват как Божков е придобил антиките и произхода им
Архив: Булфото

Прокуратурата възложи на министъра на културата Боил Банов да провери колекцията на Васил Божков.

Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности, съобщиха от Прокуратурата.

Още по темата

В изпълнение на законовите си правомощия по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира по повод спазване административноправните норми на Закона за културно наследство (ЗКН) и подзаконовите нормативни актове по прилагането му относно идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация "Тракия".

От институцията допълват, че изпълнението на проверката е възложена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на ЗКН и нормативните актове по прилагането му.

Предвид обема и съдържанието на поставените въпроси, изготвяне на справки, анализи и доклад от страна на министъра, е определен срок за изпълнението от два месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не може да му се конфискува.Всичките му имоти са фейк,ала-бала.Той няма нищо на негово име.Големите тарикати винаги се измъкват сухи.Дори не се пише за съпруга и деца,сякаш е някакъв прирзрак никога не съществувал.Ще му приберат дрънкулките,и докато ни занимават с тях,той вече си е сменил фейса и личноста.Куче влачи рейс,диря няма,няма ей.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един се изцепи,че човека събирал цял живот тия антики и ги е опазил.От къде ги е събирал,питам аз.Ми то един обрал банка и съхранил парите в мазето си и ги е опазил толкова години??? Много тъпоъгълници има от БСП
27
3
 
1
 
! Отговори
GG преди 4 години
До 23ХАХхахахаха ! Забавен си, пич... Още по смешното е, че си вярваш на 100 процента. Траките са описани детайлно в римските книги. То даже има и немалко тракийски императори... За "славяните" не ми се говори, защото това е една голяма пропаганда. За пръв път се говори за "славяни" чак през средновековието от някакъв хърватин. Преди това какви се били точно ние с нашата богата и велика история ? Евтини руска пропаганда...
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
такава диващина може да се случи само в българия
25
1
 
2
 
! Отговори
мери преди 4 години
И как ще усеят за 2 месеца събирани с години не знам пак ургулешката както дойде ама нейсе те сигурно ще са 10 бр законни другото е натъманено за пред Бг власти ама кото ги знам колко са прецизни в търсенето на доказателства пак нищо няма да разберем
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иманярска работа. Или е наследник на траките. Много отдавна трябваше държавата да ги конфискува. Това е богатство на България.
23
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не докосвайте колекцията на човека,това са български ценни артефакти,които той е спасил и съхранил!
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не сте пипнали колекцията му,тя е негова,той е спасявал тези артефакти и давал средства за тях!Да се държи в музея в София под ключ!А "тракизма" е новоизмилено в 19 век понятие,както и елинизма измислен през 17 век.На Балканите Аспарух е заварил само славяни и славянски племена,това е описано от Средновековните автори и през Средновековието е имало само две държави България,по-късно и Сърбия и малка част е владяла империята Византия.Всичко друго е измислица.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ги ли провериха преди години до като бяха изложени в НИМ и Брюксел или тогава бяха други времена и всичко беше точно.А какво стана с разследването на убийството на данъчният служител до офиса на Московска
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами Божков не си държи колекцията у дома. Хвърля огромни пари, каквито музеите нямат, за да реставрира и съхранява експонатите. Дали ако бяха попаднали в други ръци, нямаше отдавна да са продадени навън. Истина е, не неуки иманяри съсипват артефакти и ги продават на съмнителни лица. Тук всеки може да я види колекцията , а и тя пътува по света и разнася сравата на България. Това поне не може да се отрече.
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много ясно как. спестявал от закуски човека. после отишъл в кварталното магазинче и купил антики.
18
3
 
7
 
! Отговори
Асана преди 4 години
След като гонят иманярите да гонят и до дупка колекционерите мисля че така е справедливо!
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех...колко са активни мутрите, когато трябва да се разправят с някой свой враг.
16
1
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
кой те кара да му купуваш билетите?
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз знам как ги е придобил-платил е за тях повече отколкото плаща държавата,ако държавата плащаше както трябва, иманярите нямаше да продават другаде,вярно,че дейността им е криминална донякъде,но щом страната няма ресурс да открива антики,по-добре е да ги изкупува поне,и да разреши частната археология
14
1
 
27
 
! Отговори
30Г. преди 4 години
30 г. къде бляхте? Или сега той вече не плаща на НЕГО и затова го погнахте?
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как се е сдобил?От разпродажбата в мола през някой черен петъкС чисти пари от чист бизнес
12
5
 
11
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Станишев и Корни не казват виното по вкусно ли е да се пие от златен ритон?ха ха ха Някои хора се самозабравиха.Сега ще пият гола вида от алуминиево канче в панделата.Падение на човешкото достойнство.
11
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега другарите от Бузлуджа ще ревнат и за антиките си,събирани ои закупени с наши крадени пари.Голям вой ще има.
10
3
 
19
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 4 години
много ясно че ще избяга, колко хора ги загробиха за да сложат ръка върху къде-къде по-малки предприятия и печалби. И съвсем нормално е арабите да не ни го върнат, като се обосноват че в една от най-корумпираните държави, няма как да му се гарантира справедлив съдебен прроцес