Банов за колекцията на Божков: Глупости, не е иззета!

Никакви антики не са изнасяни в чували, обясни министърът
31 яну 2020 17:22, Анисия Иванова
66
Банов за колекцията на Божков: Глупости, не е иззета!
Снимка: БГНЕС

Нищо от колекцията на Васил Божков не е изнасяно с чували. Министерството на културата подхожда изключително отговорно и работи не за първи път съвместно с полицията и прокуратурата. Всякакви хипотези и такива глупости, че се слагат в чували са несъстоятелни, съобщи на брифинг министърът на културата Боил Банов.

Към този момент колекцията не е иззета, не е ясно кога ще стане. Тепърва експертите ще подготвят и опаковат по специален начин изнасянето. Когато се стигне до този момент на изнасяне, ще се ползват депата на НХА. Там има специални условия, където ще се съхраняват, обясни министърът.

Още по темата

Реакцията на Министерството на културата е след възмущение на бившия културен министър Вежди Рашидов, който в интервю заяви, че разследващите са се опитали в чували и кашони да конфискуват колекцията на свързаната с Божков фондация "Тракия".

Тази сутрин информацията за изнасяни антики в чували излезе от фондацията, която ги стопанисва.

"Инспекторатът към министерството има постоянни представители, реставратори от Националния исторически музей и Националната художествена галерия. Наша грижа е да опазим културното наследство без значение на кого е и на какъв адрес. Гарантираме, че всичко ще бъде опазено, проучено и съхранено“, увери министърът.

Предметите от колекцията на Васил Божков се изземват в присъствието на най-добрите експерти в България, коментира по-рано днес и говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
4
 
! Отговори
Нагли преди 4 години
Кои са "експертите", които спазват всички правила за пренасяне на антиките при кофискация - Банов, цитирай имената на специалистите, кой ръководи акцията? Темата е от обществен интерес.На всички е ясно, че лъжете. Защото този път не смеете да пуснете кирливия пиар материал от конфискацията по медиите. А от всички други "акции" пускате, нали? Гешев заснема всичките си "акции" с камери още от времето преди да стане ГП. Дайте да видим какво сте надробили този път?
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Banov laje, neka dokaje s video i snimki.
51
1
 
6
 
! Отговори
до к.53 преди 4 години
До АнонименПрофесорката от фондация "Тракия" казва истината. Не може за много ценни за фондацията, за колекционера, България и Европа експонати да се идва с чувалите и кошници. Това много прилича на 1922 г., когато селяните от Оранжевата гвардия на Стамболийски са "експроприирали" скъпоценностите на богаташите в София. Остава само някой прокурор или цивилен полицай да застане пред началника си с пълна кошница старини и с грейнало лице да докладва "Шефе, взехме ги антиките!"
50
1
 
5
 
! Отговори
Пипи преди 4 години
Уверяваме ви, че в Националната галерия има отлични условия - навън ако вали един ден, вътре вали цяла седмица. Ама тази зима е суха, другата е далече.
49
0
 
7
 
! Отговори
Срам преди 4 години
Чрез "избора" на Гешев за гл.прокурор, иницииран от Б.Б. и Цацаров и осъществен от гласуването на всички прокурори под строй, в БГ се върна тоталитаризмът в най-уродливата си форма. Не може без влезла в сила присъда да конфискуваш много скъпи исторически експонати и картини със световна известност и да ги складираш в депа вместо да бъдат на показ в заделена за тая цел сграда с осигурени климатични и топлинни условия. Не може да не се вслушваш в съветите на професорка, отговаряща за колекциите.
48
1
 
0
 
! Отговори
прав си преди 4 години
До ГошоАми трагедия е,защото няма трепанье!Ако имаше държавата щеше да бъде като образцова детска градина!А българина щеше да реве по цялото земно кълбо,че му отнемат правата и му мачкат демокрацията!Щото без далавера това живот ли е!?
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой казва истината от фонд Тракия казват едно а Банов друго.
46
1
 
3
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
До АнонименНе само какво има, а и как е придобито. Това би било доста любопитно да се узнае.
45
3
 
17
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Тоталитарната система се завръща!Как така ще изземват нещо без да има съдебно решение.Струва ми се, че с тази акция и подхода по ,който действа прокуратурата се цели да се затворят устата на някой за да не се разкрият кирливите ризи и на други хора имащи покровителство на власт...Рано или късно истината излиза на яве.
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мародери.Така са действали само мародерите по време на война.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разнопосочните отговори на един и същи въпрос относно археологически цености от национално значение,от служебните лица по заповед на прокурор е най-точното доказателство че тези национални ценности ще си сменят собственика на търгове в чужбина.Вече има случай на предлагане на такива на аукциони в чужбина и новите им собственици са анонимни лица от чужбина а не от България.След като ограбиха всичко в България и го разпродадоха на безценица на чужденци,сега се заеха и с националните ни цености.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разнопосочните отговори на един и същи въпрос относно археологически цености от национално значение,от служебните лица по заповед на прокурор е най-точно го доказателство че тези национални ценности ще с сменят собственика си на търгове в чужбина.Вече има случай на предлагане на такива на аукциони в чужбина и новите им собственици са анонимни лица от чужбина а е от България.След като ограбиха всичко в България и го разпродадоха на безценица на чужденци,сега се заеха и с националните ни цености.
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изказване на Министър !:))))
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало, Банов
39
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, аз не разбирам сега, Веждито ли лъже, говорителката на прокуратурата ли лъже (която каза, че изнасянето ставало в присъствието на експерти) или министърът лъже, щото разправя че нищо още не е пипано. Голяма мистика. Или Божков е успял да изфабрикува новината за изнасянето? Ама пък показваха снимки от имотите му, оценки на картините му, що да не вземат и антиките. Та кой лъже другари?
38
13
 
6
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Подгониха телефонните измамници , сега и най големия измамник в държавата.Заради Гешев престъпниците избягаха зад граница. Сега ясно ли е защо бяха протестите срещу Гешев ?
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този мърляв господин не е желан на монитора
36
2
 
7
 
! Отговори
мак преди 4 години
Щом антиките са толкова важни, как се стигна до там, че въпросния ги е купил, както се купува зарзават.
35
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някъде има ли снимки или кадри от дома на Борисов ? Интересно ми е какво има вътре, предполагам мини-Ермитаж...
34
2
 
13
 
! Отговори
Странно преди 4 години
Гешеф атакува на широк фронт. Опасявам се, че няма да има свободни прокурои да слухтят и подслушват най-вече президента.