Фондация "Тракия" за антиките на Божков: Опитаха да ги вземат с чували, варварско!

Академичният състав и служители са били подложени на нехуманен стрес
Обновена: 31 яну 2020 09:17 | 31 яну 2020 09:15,
185
Фондация "Тракия" за антиките на Божков: Опитаха да ги вземат с чували, варварско!
Снимка: БГНЕС

Фондация "Тракия", която ръководи колекцията на Васил Божков, излезе с официална позиция по повод твърденията, че безценни антики са били изнасяни с чували от полицията.

Още по темата
"В момента органите на властта отново погазват грубо основни закони, като се опитват без каквато и да било правна обосновка да изземат безценни предмети от Kолекция Васил Божков. По време на нерегламентираната акция, проведена в сградата на Нове АД Холдинг, която е със статут на музей, бяха направени опити да се изнесат крехки и уникални произведения на изкуството в чували. Стресът, на който бяха подложени академичния състав и служители на Фондация "Тракия" е меко казано нехуманен, твърдят в позицията си от фондацията и продължават:

"Подобна варварска показност, насочена към безценното културно-историческо наследство на България е не само безпрецедентна и лишена от елементарно разбиране на значимостта на предметите в колекцията, но е и напълно законово необоснована.

От името на Фондация "Тракия" остро се противопоставяме срещу нецивилизованите и неправомерни действия на властите и призоваваме за прекратяване на опитите за публично пресиране от страна на властимащите чрез унищожаването на безценни антики, част от българската и световна история.

Важно е да се отбележи, че колекцията е собственост на музей, съхранявана е от фондация "Тракия" и има всички необходими документи. Експонатите трябва да се съхраняват при определени условия и транспортират при строго определени правила", пишат още в своята позиция от фондацията.

Според тях всяка непрофесионална намеса ще доведе до огромни щети върху предмети с уникална научна и културна стойност.

"Тяхното принудително изземване без необходимата експертна подготовка и набор от документи, които да гарантират опазването им, е ужасяващо посегателство върху световното културно-историческо наследство и би могла да доведе до унищожаването им. Напомняме и че унищожаването на културно и историческо наследство в някои случаи може да бъде разглеждано като военно престъпление по международните закони.

Посегателството над предметите от Колекция Васил Божков ще се отрази в дългосрочни международни имиджови последици за България и българската позиция на световната културно-историческа карта", смятат още експертите.

По думите им с тези действия в момента се прекъсва работата по няколко каталога с предмети от колекцията. По тях работят от месеци международно признати учени, сред които проф. Михаил Трейстер (Немски археологически институт), както и проф. д-р Атанасиос Сидерис. През септември т.г. е планирано и посещението на водещ испански специалист от университета в Барселона, изявил желание да публикува предмети от въоръжението в колекцията. Ограничаването на достъпа до предметите би означавало и невъзможност за завършване на тези проекти от световно академично значение.

"Повече от година се водят преговори с музея "Пол Гети" и Фондация "Тракия" е в комуникация с негови представители във връзка с предстоящата през 2023 г. изложба, посветена на Тракийското изкуство. Предмети от колекция Васил Божков са заложени като централна част в концепцията на изложбата. Като следствие от нерегламентираните действия на органите на властта, предстоящата визита на главния куратор от департамент "Антики" към музея "Пол Гети" също ще трябва да бъде отменена.

Факт е и работата по планираното изграждане на уникален по рода си музей, в който ще бъде изложени всички антики от колекцията. Екипи от десетки специалисти от цял свят работят по плановете за музея и експозициите в него. Необмислените и лишени от логика дейстивя на държавния апарат ще лишат София от културен център без аналог в държавата ни, който би допринесъл както за развитието на културния туризъм, така и за позиционирането на българското културно-историческо наследство на едно ниво със световното", пишат от Фондация "Тракия" и завършват:

"Наред с гореизброените неосъзнавани последици от незаконното изземване, разрушаване и унищожаване на безценните антики, налице са и множество други потенциални имиджови и научни щети, които българските власти не са предвидили. В този смисъл, апелираме към цивилизовано и професионално отношение, съобразено със законите на Република България, поне що се отнася до националното ни културно-историческото наследство.

Към момента Фондация "Тракия" е алармирала десетки световни организации, имащи отношение към съхранението и опазването на световното културно-историческо наследство за зверствата, случващи се на територията на частен музей "Васил Божков".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 151:Разрешения за износ от къде за къде? Коя държава? Нещо послъгваш. Това са тракийски антични предмети намирани тук. Документи се издават много лесно срещу изпуснати случайно на земята едни 10000 евро и хоп всичко е ток.Това е национално богатство и то пренадлежи в музей, а не в частна колекция на мафията.Години всички са затваряли очи срещу заплащане, парите не са били проблем и ето го доказателството ... *** народ.
145
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я да видим произхода на всички антики,къъде са копнати или от кой иманяр са закупени или отнети с бухалки?
144
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Играчите от фондация Тракия ще се наемат да правят разкопки към Националният музей през новият сезон,за да не останат без работа!
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На кого да вярвам вече Банев,който беше на косъм от подаване на оставка казва,че не са изнасяни в чували ,или на фондацията.
142
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Nakraya Bojkov shte si kupi I darjavata, Narodno sabranie I Prezidenstvoto, kakto be tragnal. Lizenzite mu sa nezakonni.
141
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***! Той щом е имал ресурс да командва цялата държава, да му се пускат лобистки закони и поправки и накрая с цялото си нахалство да счупи и 500 млх от данък, мислите ли , че изкопани антики не се сдобиват с документи. Не е особено трудно, ако си Васил Божков предполагам. И да има някой принципен по веригата, от страх е "съдействал". Той е събирал тракийски предмети, няма да са копани в Андите или в Конго. Поне едно добро за държавата
140
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До румен георгиевКак ги сметна? Много е лесно да се хвърлят големи цифри в публичното пространство и всичките глупaци веднага - "оуууу, тоя престъпник...". Най-големите престъпници са във властта
139
1
 
1
 
! Отговори
баланасьор преди 4 години
Хвани бОжков, удари полицаите, онея от "фондацията" сами ще паднат.
138
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗВЕРСТВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ФОНДАЦИЯТА, А УЧЕНИ ПОДЛОЖЕНИ НА НЕЧОВЕШКИ ТОРМОЗ И СТРЕС- А ЕДИН МАРМОТ ПУШИ ПУРА И СЕ ХИЛИ ОТ ДАЛЕЧЕ- ТЕ МЕНЕ ....НЕ АЗ ТЯХ- НЕАМ СТИНКЪ ДА ПЛАЩАМ НА ТАЯ ИЗМИСЛЕНА ДЪРЖАВА РЕЧИ ЧЕРЕПА- ЛЮБИТЕЛ НА АНТИКИ ЗА 600 000 000 ЕВРО- ЕХ ДЕ ТОЯГА ДЕ- ИСКАМЕ СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ БАНДИТИ МАГУРАДЖИИ.----------------------------------------А за "сините" бандити искате ли? Тояга.За герберастките?
137
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
155- ВИЖДАШ ЛИ ВЕЧЕ ИМАШ ДВА МИНУСА- ХОРАТА СА КУПЕНИ ЗА ДА ЗАЩИТАВАТ ОВНОТО ОТ МАГУРАТА С ПУРАТА- ЧЕРВЕН Л А Й Н О М Е Т С МИЛИАРДИ- ВСИЧКИ ЗАЕДНО ОТ ЧЕРВЕНАТА МАГНАУРСКА ШКОЛА В ЗАТВОРА ДО ЖИВОТ.
136
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не варвари,а неандерталци.
135
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗВЕРСТВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ФОНДАЦИЯТА, А УЧЕНИ ПОДЛОЖЕНИ НА НЕЧОВЕШКИ ТОРМОЗ И СТРЕС- А ЕДИН МАРМОТ ПУШИ ПУРА И СЕ ХИЛИ ОТ ДАЛЕЧЕ- ТЕ МЕНЕ ....НЕ АЗ ТЯХ- НЕАМ СТИНКЪ ДА ПЛАЩАМ НА ТАЯ ИЗМИСЛЕНА ДЪРЖАВА РЕЧИ ЧЕРЕПА- ЛЮБИТЕЛ НА АНТИКИ ЗА 600 000 000 ЕВРО- ЕХ ДЕ ТОЯГА ДЕ- ИСКАМЕ СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ БАНДИТИ МАГУРАДЖИИ.
134
10
 
10
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 4 години
А че тия антики са незаконно придобити ? Някой нещо няма ли да каже ?
133
10
 
8
 
! Отговори
румен георгиев преди 4 години
защо никой не коментира 500те милиона неплатени данъци?
132
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали ни управлява Конан Варварина.Така че не плачете.
131
1
 
12
 
! Отговори
Вин Дизел преди 4 години
До стоящ: И как ще докажем дали е придобита законно? Или викаш като нарочим някой, по презумпция решаваме, че не е. И решаваме да му я отнемем първо, за всеки случай, пък после да определяме законно ли е придобита или не. :)
130
2
 
16
 
! Отговори
СЪДИЯ преди 4 години
А стига сте плямпали глупости.Кой ви каза , че това е открито в България ?То е купено по търгове в навсякъде .Има платежни документи , разрешения за износ..Че ако някой е толкова ***, мислите ли че ще купи сградата на БТК ,ще я преустрои в МУЗЕЙ и всеки софиянец ще може да го види и....
129
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
герберунгелите -- съвременните варвари
128
14
 
9
 
! Отговори
Здравко преди 4 години
От фондацииката се оказаха лъжци. Оказа се, че антиките се пакетират от специалисти от Националния Археологически Музей, и не се събират в чували, а се пакетират в специални кутии. Нали ще останат без работа и защитават крадливия Череп. А, че колекцията с безценни антики са изровени от крадци и иманяри - унищожили множество тракийски могили намиращи се единствена в българските земи за тях няма значение. Или лъжците от фондацийката ще кажат, че тракийските ритони са от Южна Америка????
127
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръгнали с чувалите да събират антики?!?! Няма ли един средно интелигентен там, дето е чел в 4-ти клас за траките.....