След "черния печат" от САЩ – уволняват съдия Миталов?

Правосъдният министър иска от ВСС да го освободи от поста
312
След "черния печат" от САЩ – уволняват съдия Миталов?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи на ВСС да бъде освободен от длъжност съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд.

Още по темата

През седмицата държавният секретар на САЩ Майк Помпейо оповести, че Миталов вече няма да има право да влиза в страната, защото името му е замесено в корупция.

"Държавният секретар на САЩ има достоверна информация, че българският съдия Андон Миталов е участвал пряко и непряко в сериозна корупция, която подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България“, посочи и днес в съобщение Държавният департамент на САЩ.

Според Данаил Кирилов с действията си Миталов е накърнил престижа на съдебната власт, което е основание за освобождаването  му от поста.

"Неблагоприятния резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, като се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът  на върховенството на закона в нашата държава“, посочва в мотивите си до ВСС правосъдният министър.

Според него вредата от този случай е само за българко-американските отношения , но и за тези с останалите страни от ЕС и останалите партньори на България, работещи за утвърждаването на принципа на върховенството на закона.

Кирилов посочва още, че Миталов е нарушил законови разпоредби, когато е разрешил на на разследвания за шпионаж в полза на Русия лидер на движение "Русофили" Николай Малинов да напусне България и да замине за Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До баба мара - без доказателства никои не трябва да бъде уволняван а това че му е отказана виза за сащ е чест за него...то, чест, чест, ама в съдийската колегия мигат като плъхове в брашно и се оглеждат като пpъднaли!
261
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бг - България се управлява от САЩ чрез поставени лица.Е, и какво от това? То известно е, че и Путин го управляват с доларите на САЩ!
260
4
 
35
 
! Отговори
бг преди 4 години
България се управлява от САЩ чрез поставени лица.
259
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати и пропадналата територия дето сме ! САЩ ударили черен печат на наш съдия по политически причини и говорят за корупция но без никакви доказателства и нашите наведени слуги го уволняват ! Е нема такава държава !
258
2
 
21
 
! Отговори
До пияница мистик преди 4 години
Пий си нискокачествения алкохол и не удряй клавиатурата. Не ти се отдава нито мисленето, нито писането. Ние не искаме окупатори. Ти си обречен мазохист по душа, след като мечтаеш за чужд окупатор.
257
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американските решения са основани на политически аргументи. Никой не откри складовете с химическо оръжие на Садам Хюсеин, но войната беше в ход. Имаше полуизвинение от Тони Блеър, че бил подведен, но стотиците хиляди избити, ранени иракчани са факт!
256
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен ме е срам, че български министър на правосъдието е Данаил Кирилов. Такова "дъно" не сме удряли! Политически номад и нулев професионалист!
255
19
 
6
 
! Отговори
До Конституция. преди 4 години
Наглецо, какво вмешателство бълнуваш? САЩ обявяват, че няма да допуснат на територията си мирталов и & поради корупция, което е право на всяка държава. Срам ме е, че корупцията в съдебната ни система, и нежеланието на всички правителства да се справи с корупцията, е стигнала до там, че да се налага от САЩ и ЕС да ни сочат корумпетата.... Всеки нормален българин потърсил справедливост в български съд знае за каква безумна корупция става дума, особено при проблем с мафия, монопол, администрация...
254
5
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
без доказателства никои не трябва да бъде уволняван а това че му е отказанавиза за сащ е чест за него да не стане като отряването на скрипал никои не говиждал и чувал ама бил отровен историята с така наречения шпионски скандале една измишлъотина няма такъв скандал
253
3
 
22
 
! Отговори
хах преди 4 години
Достоверна информация, като тази за нападението на Ирак през 2003?
252
1
 
8
 
! Отговори
Барни го Ръбъл преди 4 години
Не ни плащат.Вие ни плашите.Образи без подобие.
251
9
 
35
 
! Отговори
конституция преди 4 години
ТОВА НЕ Е ЛИ ВМЕШАТЕЛСТВО НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА?ПРАВИТЕЛСТВО КОЕТО ИЗПЪЛНЯВА ЧУЖДИ ПОРЪЧКИ И НЕ РАБОТИ В ИНТЕРЕС НА НАРОДА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕНО ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА В ЧАСТНОСТ ТОВА ЗАСЯГА ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР КОЙТО ИСКА ОСТАВКА НА СЪДИЯТА ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН ВСЕКИ УСМЕЛИЛ СЕ ДА ИЗПЪЛНЯВА ПОРЪЧКИТЕ НА САЩ.В ТОВА ЧИСЛО БОЙКОВЦИ ГЕШЕВЦИ И МНОГО ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ.
250
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
260 коментара под статия, която не засяга или интересува почти никого пряко.Хора, някой плаща ли ви?
249
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мустафа каза, че ще има и още уволнени....
248
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горкият човек! С това фамилно черно печатче му запряха пътя към сметките. Ко шъ праи завалийката сега? Бедняче!
247
5
 
14
 
! Отговори
Барчо преди 4 години
Барни Ръбал е истински министер, много е кадърен
246
6
 
27
 
! Отговори
А тези прависти преди 4 години
защо не уволнят Боко, нали много държат на правото, по закон той няма право сам да управлява служебният автомобил на министерството. Затова си има установен ред, трябва де се вози в служебен автомобил и шофьор, но не да го шофира сам. Нашият Бай Боко си гази законите редовно, окепази цяла България, тези за един нищо незначещ съдия се хванаха!? Но поне чрез нашите тъпани разбрахме, че и краварите са същите чукундури, те затова и си паснаха толкова, хвани едните та удари другите.
245
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Завалията ще се надява до последният си ден да му дадат виза за русията,ама едва ли ще го огрее.Ненужен навеки.
244
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пияница мистикАз искам да има баланс,няма ли баланс,изпадаме в едната крайност и окончателно тотално робство,не ми пречат американците,нито руснаците!
243
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направете в неутрална лаборатория химически анализ на предметите и книжнината на западните артефакти и ще видите,че 95% са тотална фалшификация,дори картите,които ви представят са фалшиви,особено след 15-16 век се развива масова фалшификация!А на Хитлер "ариите" в Тибет се оказаха тъмнокожи монголоиди,та учените им се смеят на глупостта!