Отменят условната присъда на лекаря, застрелял Жоро Плъха

Делото ще бъде разгледано наново от друг съдебен състав
Обновена: 27 май 2020 15:11 | 27 май 2020 14:53,
142
Отменят условната присъда на лекаря, застрелял Жоро Плъха
Снимка: БГНЕС

Апелативният съд в Пловдив отмени условната присъда на д-р Иван Димитров, който застреля крадец пред гаража си през март 2018 г.  Делото ще бъде разгледано наново от друг съдебен състав на същия съд, пише "24 часа".

Още по темата

Съдът прецени, че рентгенологът, при условията на превишаване пределите на неизбежна отбрана, е застрелял с незаконно притежаван пистолет Жоро Джевизов-Плъха, който заварил да краде в гаража му малко след полунощ.

На първа инстанция д-р Димитров бе осъден на 2 години лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок за незаконното държане на пистолет и боеприпаси.

Апелативният съд установи, че при постановяването на присъдата, Окръжният съд е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила, изразяващи се в липса на пълен и задълбочен анализ на противоречията, които съществуват между събраните по делото доказателства.

Заключението на Окръжния съд, че Плъха е нападнал д-р Димитров,  не се потвърждава нито от обясненията на подсъдимия, нито от показанията на свидетелите, смятат апелативните съдии.

От разпитите им става ясно само, че са чули изстрели и викове, а един от тях заявява, че видял двама мъже да тичат в различни посоки. Не са обсъдени и противоречивите доказателства, че пострадалият е нападнал доктора с нож, за което има данни само в обясненията на подсъдимия.

При извършения оглед на мястото на престъплението не е бил намерен нож. Два ножа са открити в дома на рентгенолога по време на претърсването му. И по двата ножа е имало следи от кръв, която не е могла да бъде изследвана, поради малкото й количество.

Двата ножа са с различни характеристики (размери на острието, цвят на дръжката и т.н.), като не е ясно защо окръжният е приел, че нападението е извършено точно с единия от тях.

Освен това, на двама от свидетелите подсъдимият е казал, че е получил нараняването от хвърлена по него рекламна табела, а на трети - че се ударил при сборичкване с „нападателя“.

Съдебната медицинска експертиза е приела, че нараняванията на подсъдимия е възможно да са получени и чрез самопричиняване, което също не е обсъдено.

Не е обърнато внимание и на изчезналите записи от охранителните камери на близкия магазин за периода, в който е извършено престъплението. Също не е изяснено и заявеното от свидетеля, предал записите, че сутринта, преди да дойде полицията, И.Д. го помолил да изтрие час от тях.

Апелативният съд отменя присъдата и заради липсата на мотиви
, което  винаги е съществено процесуално нарушение, ограничаващо правото на страните да поставят пред по-горна инстанция въпросът за правилното приложение на закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Подобни отмени на ( смешни ) присъди заради дребни, често несъществени, процесуални нарушения е практика в Бг. Няма последстващ преглен на делата, няма наказани съдии, има една голяма съдийска мафия, която дърпа България назад.
101
1
 
22
 
! Отговори
Няма морал преди 3 години
Вместо юристите да се борят за нови закони, как да имаме право да браним домовете си и семействата си от посегателства, те защитават рецидивисти с множество присъди.
100
1
 
8
 
! Отговори
тука чета разни сен преди 3 години
--тенции една от тях гласи следното ,,по-добре 6 човека да ти идват на свиждане ,отколкото 6 човека да ти носят дървеното пардесю,, това е относно въпроса какво да правя ,ако се случи да ме нападнат ????
99
1
 
19
 
! Отговори
та колко преди 3 години
народ е лежал по затворите и има неблагоразумието да влиза отново в скандали и после винаги виновен е пандизчията ,зашото има един неписан закон-- не е важно какво е станало найстина ,важно е какво ще стане в съда.....по принцип ,аз съм за защита на имуществото със всички средства и възможности на нападнатия ,включително когато при скандал на пътя някой дойде и ти отвори вратата на автомобила..
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рентгеновите изследвания, заемат важно място за диагностициране на много заболявания... или има и нещо и друго.
97
21
 
3
 
! Отговори
Юрист преди 3 години
Законите не са ли еднакви за всички? Или считаш, че твоя живот е по-ценен от живота на други хора? По какви критерии? Гонил го е на улицата и го р разстрелял в гръб. Това нещо без умисъл не става. Ако всеки доктор грабне пишака и започне да въздава правосъдие наред верно може и тоя да го сложиш начело на държавата. Така или имаче държава вече няма да има.
96
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЮристМоже и да е както казваш ! Но като се има предвид , кого е застрелял и най - важното къде и при какви обстоятелства , тогава този доктор трябва да се постави начело на държавата ни , а ти да бъдеш съден за клевета , поради публично изказване на теърдение , очернящо човека, без да представиш доказатества и без решение на съда !
95
37
 
4
 
! Отговори
Юрист преди 3 години
Лекаря е престъпник и хладнокръвен убиец и трябва да лежи поне 15 години ефективно. Точка.
94
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко много расизъм има в коментарите. Вярвам, че това са тийнейджъри които и хал хабер си нямат от живота цъкащи кол ъф дюти и други шутъри.
93
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един казус преподаван още в соца в Симеоново: Ако някой бандит влезе в спалнята ти,докато спиш,с нож в ръка и го убиеш със законно притежаваният ти пистолет,ще бъдеш осъден,защото си привишил със средството за самоотбрана....?При въпрос към преподавателя как да постъпим,да помолим бандита да почака,за да си вземем ножа от кухнята,за да бъдем с равнопоставено оръжие? Отговора бе,че законът е такъв и не може да коментира законодателя.Абсолютен *** ще да е бил законодателя.
92
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички граждани трябва да са еднакви пред закона. Недупостимо е привилегии и ограничения, основани на народност, образование, религия, произход, материално и обществено положение. Законите се прилагат еднакво спрямо всички граждани на България. Жалко е, че някои са с вечен,, имунитет,, ДО 94
91
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влезне ли в затвора този доктор ще се вдигнеме всички пострадали от ромската престъпност и то само в София!
90
65
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този "доктор" трябва да лежи 15 г. в затвора за УМИШЛЕНО убийство, извършено като екзекуция и с изкл. циничност. След убийството лъже и маже....Роднатата милиция и съд го пазят...
89
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И без друго няма доктори, Вие искате да ни оставите и без още един доктор, заради един рецидивист нанесъл стотици хиляди левове щети на хората и държавата!
88
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, ще вкарате доктора в затвора, заради един рецидивист, нали знаете какво се случваше по Живково време с рецетата, след третата присъда за едно и също нещо остава в затвора доживот, май сте забравили господа съдии и прокурори! Тоя така или иначе щеше, ако е онове справедливо време да е останал завинаги в затвора!
87
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съд има, доказателствата в наказателното производство, които подлежат на доказване ги няма. Да питам от една докторска заплата какво може да е имущественото му положение и финансово състояние?
86
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Случаят на доктора ми напомня на дядо ми- стреля по 2ма шведи преди 10 години. Реставрираше стара къща във възрожденско село и го обраха. Сподели как е искал да ги застреля на място, но ги простреля в краката. И двамата са куци и му козируват до ден днешен, защото знаят, че следва смърт при следваща беля. Едвам отърва затвора- с условна е. С американско гражданство е и от там има тази смелост- споделя как там би ги убил на място без да им мигне окото, но не иска тук да ни тежи като затворник.
85
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНедей да плашиш с гражданска война. Знаем ви с каква смелост сте известни - на тумби от 20 срещу един, с моторни триони срещу безпомощни баби и т.н. Идат като тигри, бягат като овци.
84
27
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако,има причина и условия способствали за извършване на престъпление. В до съдебното производство се събират както доказателства. В никакъв случай не бива да се оправдава обвиняемия, или да се смекчават вината му. В живота има много примери на самонарявания-за,, законно,, вземане на пари, или престъпление.
83
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо не се коментира колко следващи кражби е щял да направи тоя рецидивист?А можеше и някоя баба да ограби и изнасили!Предвид предишните му престъпления е напълно възможно.Отървал ни е доктора от престъпник-рецидивист!Повече такива хора трябват на България!