Трайчо Трайков: Министър няма правомощията да продава дялове от EVN

Обвинен съм в това, че не съм възпрепятствал решение на Министерски съвет
26 юни 2020 10:25,
22
Трайчо Трайков: Министър няма правомощията да продава дялове от EVN
Снимка: БГНЕС

След няколко неуспешни старта, специализираният съд сложи финал на делото за приватизацията на ЕVN. Съдебното решение ще се оповести тази неделя.

Още по темата
Сред подсъдимите са двама бивши министри - Трайчо Трайков и Симеон Дянков и бизнесменът Иво Прокопиев. Нито един не се призна за виновен по обвинението, че продажбата на държавния дял от енергоразпределителното дружество е ощетило държавта с 21 млн. лв., съобщава bTV.

"Обвинен съм в това, че не съм възпрепятствал решение на Министерски съвет. Правителството взема решение, а Агенцията по приватизация, която е на подчинение на МС, извършва процедурата. Ролята на министъра на енергетиката като принципал е да разреши агенцията да продаде дялове", заяви Трайчо Трайков.

В "Тази сутрин" той подчерта, че министърът няма правомощията да продава дялове от EVN, като това би било законово нарушение. По думите му решението не е само за EVN, но и за всичките миноритарни пакети на елетроразпределителните дружества.

Тогава шеф на Агенцията за приватизация беше настоящият министър на икономиката Емил Караниколов. Обвинението няма претенции към него или въобще към работата на Агенцията. Нито за тази сделка, нито за следващите две", уточни бившият министър

"Аз съм се съобразил с решението, както се е съобразил и следващият министър. Прокуратурата е направила качамак от сметки, в които сравнява ябълки с круши", коментира Трайков.

Според него експертизата е показала, че постигнатата на борсата цена е по-висока от някои от вариантите за справедлива цена. Той изтъкна, че Агенцията за приватизация има изпълнителен и надзорен съвети, през които минават всички решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Където е текло газ, пак ще тече!" - след срещата с Путин, краля на Саудитска Арабия и посланика на САЩ.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продадоха 3 по 33%, защото им липсвал единият процент до 34.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"И все пак АЕЦ Белене ще се строи!" - на излизане след срещата с Путин, Тръмп и Макрон
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А 30% държавно участие в ЧЕЗ,кой го продаде?_Бойко Методиев Борисов!!!
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като знаем,че в тая държава всичко се разрешава и забранява от един човек,защо ни хвърлят прах в очите с арести не на когото трябва.
14
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трайчо Трайков, Иво Прокопиев, Николай Ненчев и пляскащият руснаци по дупетата Симеон Дянков са извършили най-тежкото престъпление за българското кривораздаване не са русофили. Това е главното им "престъпление". Ако бяха русофили можеха безнаказано да лъжат, да крадат и да убиват.
13
1
 
11
 
! Отговори
к.12 преди 3 години
А не беше ли голяма загуба за държавата закупуването на апартаменти на 2-3 пъти по- ниска цена (аферата "апартаменгайт") от видни дейци на ГЕРБ, скандалът със зам.министър, изградил чрез посредничка хасиенда в Сандански, "кумгейтът" в Хасково. И.Г. беше шеф на спецпрокуратурата. Защо тогава не ги обвини в злоупотреба със служембно положение, умишлено причинени вреди на държавата? Замълча си.
12
1
 
12
 
! Отговори
до к.7 преди 3 години
СпП се формира като някакво ГEC-TA-ПO,което безмилостно мачка всички,които не са от ГЕРБ и ДПС,независимо дали имат или нямат вина.На богатите бизнесмени им отнемат богатството,печелившия бизнес -пример производство на акумулатори МОНБАТ, на масла,търсят се минимални поводи за доказателства, дори предположения. Министрите на МЕ не продават,те дават мнение. Има цяла агенция АП начело с юрист -Караниколов. Спецсъдът изпълнява това, което каже СпП.Той трябва да отпадне и делата да се гледат в СГС.
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престъплението е било скрито и неизвестно по време на продажбата.Разкрива се задкулисие и уговорки с посредници и загуби за държавата.
10
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съдят ги не за приватизацията, а за далаверите, спекулациите и уреждането на цената на продажба по приватизацията.
9
9
 
3
 
! Отговори
Ццц преди 3 години
И той един експерт-крадльо, дава и той мнение.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокурорите от. СпП не са по-умни от тези от СГП, отличават се от тях по полицейския си нрав, второ- че пишат откъси от обвиненията си в медиите, което е забранено, спазвайки основния принцип от ЗСВ, че човек е невинен до доказване на противното, трето - мерят своята работа в томове обвинения. Пишат по 12-16 тома на седмица. Спецзвеното реално е под опеката на СпП. Съдиите от СНС и АСНС правят каквото им се нареди. Проблемът трябва да се реши: спецпрокурори, съдии от СГС,БЕЗ СПЕЦЗВЕНО.
7
2
 
28
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
По принцип не харесвам Трайчо Трайков, но в случая е прав - това което прави прокуратурата е изцяло мутренска поръчка. Просто мутрите завзеха прокуратурата и преследват бизнесмени и хора с грешни политически възгледи. Наистина става много уродливо....
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава шеф на Агенцията за приватизация беше настоящият министър на икономиката Емил Караниколов. Обвинението няма претенции към него или въобще към работата на АгенциятаЕто това казва достатъчно - Караниколов , безценното нekagърно кадърче на ДПС , никой не смее да го пипне. Въпреки ,че смoтaн на квадрат и крадлив колкото и Бойко.
5
6
 
7
 
! Отговори
Дялове не, но цялата преди 3 години
държава топтан продадохте на краварите, че пари отделно им наривате за несъществуващи самолети!? Долни продажници!
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Личи си ,че си *** наето от Шехеразада - от най-евтините.Трайков е представител на различна политическа партия от 'комундилите' ,но явно за да схванеш такова нещо ти трябва двойна доза гинко-билоба. И пак не е сигурно дали ще успееш.Не знам защо на ментално затруднените гербави фенове ,като теб всеки несъгласен със грабежите на герб им се вижда ,като комунист. Гласуващите за ГЕРБ са 30% за БСП 10% - т.е. имаш едни 60% ,които мразят и ГЕРБ и БСП - ако можеш сметни сам.
3
3
 
7
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
А Спящият от Банкя що мълчи за увеличението на нощната енергия със 70 % ??? А ,Бойченце ? Мецни нещо ! Продумай,бе !
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наближава 1 юли и се мълчи ще има ли увеличение на тока и с колко ,явно ще е в последния момент ,правителството на герб мълчи защото ерп им плащат високи комисионни
1
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аууу ми сега? отново шок за дъртите комундили