Прокуратурата обискира дома на висш полицай, Рашков заподозря атака срещу него

Прокуратурата вече открито се намеси в политическата борба, заяви той
2 юни 2021 07:11, Нели Христова
248
Прокуратурата обискира дома на висш полицай, Рашков заподозря атака срещу него
Снимка: БГНЕС

Прокурори са обискирали дома и кабинета на висш полицай от Главна дирекция "Национална полиция", съобщава БНТ.

Според източници на "По света и у нас" разследването е за организирана престъпна група за трафик на предмети от културно-историческото наследство и пране на пари. Твърди се, че има данни уличения полицай през годините многократно да се е срещал с укриващия се в Дубай хазартен бизнесмен Васил Божков.

Разследваният по подозрение за трафик на културни ценности полицай е Ангел Папалезов, станя ясно малко по-късно. Именно той заема в ГДНП поста шеф на отдела за борба с трафика на културни ценности. Назначен е за титуляр след пенсионирането на Кирил Христосков, който пък след това започна да работи във фондация "Тракия" на Васил Божков.

Ангел Папалезов миналата седмица е бил включен в екипа, който да проверява дейността на ГДБОП, където са разработките срещу Божков, твърдят още източниците на БНТ. Вчера е отстранен от проверяващия екип.

Засега няма информация за арести.

От прокуратурата отказаха коментар.

Малко по-късно служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви пред пред сайта bird.bg, че в министерството текат обиски и претърсвания.

"Онзи ден подписах заповед, с която разпоредих проверка в службите "Вътрешна сигурност" и ГДБОП във връзка с публикациите за СРС. Като естествено, че възложих на Инспектората проверката и определих персоналния състав. Още на следващия ден получих писма от прокуратурата, с които се искат данни за част от служителите, на които възложих проверката, и дали срещу тях има материали в МВР. Имаше и други въпроси, които се искаше да се изяснят за един работен ден. Някои въпроси, струва ми се, не можеха да се отработят за един ден поради необходимост от елементарно технологично време. Изкуствена припряност, която цели да създаде напрежение. В един от тези списъци, какъвто списък беше изпратен и в друга една служба в МВР, най-накрая е името на новия председател на ДАНС Пламен Тончев", казва още Рашков пред bird.bg.

Според Рашков новият председател на ДАНС е призован на разпит. За сряда бил призован новият шеф на ГДБОП. "По какви въпроси ги викат - не знам", казва Рашков.

Министърът обяснява още, че след като прокуратурата е изискала материали за двама от групата за проверка по СРС-скандала, той ги е изключил от екипа. “Единият е бил подложен на личен обиск и претърсване на кабинета в националната полиция”, казва Рашков.

"Тези няколко дни се характеризират с изключителна активност на прокуратурата по отношение на личния състав, с ръководни качества най-вече", казва Рашков. И прави извод, че "прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР". Така се разстройвала работата в министерството и най-вече дейността по проверката на проблемите около СРС. Рашков смята, че прокуратурата не желае такава проверка да бъде направена. "Не знам защо се пречи. Изглежда целта е да се осуети проверката, включително и като се бави този процес, и това е в нечий интерес", казва министърът. Имал информация, която все още не е документирана, че в миналите дни през шредерите са минали необичайно много материали. "Някой прави опит да заличи следите", смята Рашков.

Според него прокуратурата като че ли се старае да стресира тези новоназначените служители и да разстрои работата на службите.

"Прокуратурата предприема активни действия по отношение и на други представители на правителството", твърди Рашков. И дава за пример Министерството на финансите. "Там под обстрел, бих казал, е директорът на НАП Спецов", каза министърът пред bird.bg.

"Образували са десетки дела, като на конвейер и вероятно без да са налице законовите условия. Една от моите версии е, че са образували дела по тежконаказуеми текстове, за да могат да използват СРС. Тези всички длъжностни лица да се подложат на контрол с цел постигане на политически цели. Възприемам доста сериозно ситуацията, тя съдържа много тревога, защото прокуратурата вече открито се намеси в политическата борба в нашата страна", смята Рашков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
7
 
14
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
ЧЕ го играе недосегаем! Защото си е ДС= КГБ!!
139
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма начин тиквата да не изсипала поне едно шкафче в каскета...
138
13
 
28
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Рашков още не е разбрал, че прокурорите НЕ са подвластни на никой министър!! И.д.иот от отминали времена, пенЦионер от бсп!
137
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП пак реве на умряли
136
8
 
15
 
! Отговори
Кога ще арестуват ЧЕ преди 2 години
Лечева е защитен свидетел...... Спират парите за Радев.....
135
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май и стрелби скоро ще започнат между групите...
134
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ше хвърчат каскети скоро
133
13
 
7
 
! Отговори
БОЙКО ДО БОЖКОВ.. преди 2 години
КАЖИ КЪДЕ СИ ОСТАВИЛ МИЛИОНИТЕ.... НЕ МОГА ДА ГИ НАМЕРЯ.... ИНАЧЕ ЗНАМ, ЧЕ СИ МНОГО ЩЕДЪР.......
132
2
 
4
 
! Отговори
Бай Хей преди 2 години
До 134. А що не влезеш ти в спалнята му?
131
5
 
9
 
! Отговори
ГЕШЕВ.. ДО АНОНИМЕН преди 2 години
ВЛЯЗОХ В СПАЛНЯТА НА БОЙКО БОРИСОВ......... НЯМА НИЩО ПРОТИВОЗАКОННО.....
130
15
 
10
 
! Отговори
Божков преди 2 години
тиквата кога ще ми върне 60-те милиона ,които му дадох и с тях си напълни шкафчето...
129
4
 
10
 
! Отговори
От чужбина преди 2 години
Купувайте долари и евро.Иначе глад.
128
3
 
23
 
! Отговори
Затвор за Ч*репа преди 2 години
Дължи ми много пари........ Финансира БСП, РАДЕВ срещу интересите на българите.....
127
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
докога ще го търпим този Гешев...къде е Кьовеши да го арестува...
126
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя ще дойде Кьовеши и на Рашков ще му се стъжни!
125
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕШЕВ КАКВО ЧАКА ОЩЕ ,ЧЕ НЕ ПОДКАРАЛ КЪМ ЗАТВОРА БОКО ТИКВАТА...НЯМА ЛИ ДА ВЛЕЗЕ В СПАЛНЯТА МУ И ДА ПРОВЕРИ СЪДЪРЖАНИЕТО НА ШКАФЧЕТАТА ...
124
0
 
2
 
! Отговори
БО преди 2 години
До Анонимен 128Ако те питам какво е реваншизъм едва ли ще ми кажеш точно. Много думи научихте напоследък брех брех
123
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Oчaквaшe ce - Мaфиятa зaпoчнa кoнтрaнacтъплeниe. БНБ пoкри инфoрмaциятa зa крeдитнитe дocиeтa в ББР, Гeшeв нaхлу в МВР и прaви oбиcки нa рaзcлeдвaщи пoдcлушвaниятa, зa дa пoкaжe нaдмoщиe, тaкa кaктo нaпрaви при нaхлувaнeтo в прeзидeнcтвoтo. Вижтe кaк рaбoти cхeмaтa - cъдия в cпeциaлизирaния cъд c измиcлeни мoтиви, рaзрeшaвa oбиcкa, нe e вaжнo кaквo щe нaмeрят, вaжнoтo e дa диcкрeдитирaт чoвeкa и гo извaдят oт aктивнaтa рaзcлeдвaщa рaбoтa.
122
6
 
14
 
! Отговори
ООН преди 2 години
Играта загрубява! МаяМа се усети че може тя да го отнесе и изчезна. Няма майки, няма татковци, даже Дионисий Зарята се покри. Ще играе хурката на Боко МНОГО СКОРО!!!
121
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези си действия главния прокурор подтиква хората да излязат пак по улиците,за да искат оставката МУ...