Делото за кражба на лични данни от НАП влиза в съда

Обвиняеми са Иван Тодоров и Кристиян Бойков
15
Делото за кражба на лични данни от НАП влиза в съда
Иван Тодоров. Снимка: БГНЕС

Почти 4 години след хакерската атака срещу Националната агенция за приходите делото влиза в съда. Обвиняеми са собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителят в компанията Кристиян Бойков. На разпоредително заседание съдът трябва да реши дали делото ще тръгне по същество, или ще бъде върнато на прокуратурата за отстраняване на пропуски

На 15 юли 2019 г. се разбира, че от масивите на НАП са изтекли данните на общо 6 074 140 физически лица - 4 104 786 живи български и чужди граждани, и 1 989 598 починали. Малко след това бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те получиха обвинения за кибертероризъм.

Търговският директор на дружеството Георги Янков беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака. Янков обаче няма да се изправи пред съда. Досъдебното производство срещу него беше прекратено поради липса на доказателства.

Ако вината на Тодоров и Бойков се докаже в съда, ги заплашват от 5 до 15 години затвор.

В обвинителния акт е обяснено, че Тодоров и Бойков са извършили престъпление по глава Първа от НК - "Престъпления против републиката". И че всички престъпления по тази глава имат "политическа цел или цел да засегне властта в републиката". Според прокурора в кориците на делото има доказателства, от които да се направи извод, че дейността на Бойков "е била насочена срещу установения с Конституцията обществен и държавен строй"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
2
 
! Отговори
Готин преди 1 година
По закон, масивът с лични данни трябва да се съхранява и опазва от НАП. НАП не ги е опазил!!! А, може би са изтекли преди "хакерската атака" и сега има "виновник" подбуден умишлено към такива действия!? Буди недоумение безотговорността на НАП и съответно безнаказаността на "пазачите" на данни. "Не е виновен, този който яде баницата. Виновен е този, който му я е дал!".
8
0
 
1
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
Всяко чудо за 3 дни. Не забравяйте, че идват избори!
7
0
 
5
 
! Отговори
мак преди 1 година
Ако добре помня, тогавашната шефка бе в екзотичен отпуск. Нея обвиниха ли? Май дори й вдигнаха заплата за добре свършена работа. А тя има същата вина като тези двама.
6
3
 
3
 
! Отговори
:) преди 1 година
Престъплението беше извършено от медиите, защото те ги публикуваха. И от НАП - че не ги пазеше изобщо. Тези двамата нямат нищо общо и са следващите, които ще ни осъдят в Страсбург, заради каскета.
5
0
 
7
 
! Отговори
каНАП преди 1 година
Личните данни не са собственост на НАП, за да има "кражба". Отговорността е изцяло на служителите и ръководството на агенцията.
4
4
 
4
 
! Отговори
Бай 100ян преди 1 година
Оставете човека на мира бе. Той хакна НАП за да може после да им продаде услугите си по Кибер сигурност. Доста амбициозен човек с много добър бизнес нюх.
3
2
 
11
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
То давността почти изтече, те тепърва ще решават дали да започне. Има дост агнили неща тук.
2
0
 
13
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Ехе, това дело още в съда ли не е влязло бе. Мярката за неотклонение каквато и да е тя се брои за излежано време. Излиза че той е излежал повече отколкото му е присъдата.
1
3
 
6
 
! Отговори
До асанка преди 1 година
И сигурно тиквата ти е откраднал акъла