Съдия от СГС: Гешев, Сарафов и Тодоров няма да останат в системата

Държавата може да се отвоюва от мафията, смята Мирослава Тодорова
21 май 2023 16:16, Анисия Иванова
82
Съдия от СГС: Гешев, Сарафов и Тодоров няма да останат в системата
Снимка: БГНЕС

Когато има воля, правно средство ще се намери, коментира пред БНР съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова от Съюза на съдиите в България.

"Правните процедури са средство хората да живеят по-добре. Правни средства за отвоюване на държавата от мафията има... Уникалното на нашия модел не е централизацията на прокуратурата във функционално отношение. Но когато главният прокурор има и голяма власт, и кадрова власт, става най-силната фигура в държавата. Главният прокурор трябва да бъде напълно обезвластен от правомощия в прокурорската колегия. Тя трябва да се състои от съществена по брой, надделяваща обществена квота. Това ще даде свобода на редовите прокурори в кадрово отношение", обясни тя.

Според съдията всяка криза е шанс, а сегашната - на политическа злоупотреба с целия модел на управление на съдебната власт, не е безпрецедентна, но е модификация, която качва профанизацията и насилието върху системата на следващо ниво.

Още по темата

"Като член на Европейския съюз не сме сами и това е аргумент в подкрепа на това, че този път съпротивата може да бъде успешна. Дългогодишните процеси на отрицателна селекция в прокуратурата, особено в ръководните постове, доведоха до това, че сега ръководителите са такива, че много лесно се разбира какъв е мащабът на вредите... Тази сцена показва държавен разпад и преврат. Когато институциите са похитени, се изисква от всички нас да се отнесем сериозно, да не позволяваме да бъдем разсейвани и да не подходим инфантилно".

Тодорова посочи, че "ако не се стигне до източника на проблема, смяната на Иван Гешев, Борислав Сарафов или Ясен Тодоров с други от същия вид, със същия бекграунд, избрани през същите сенчести центрове, няма да бъде достатъчно":

"Това не означава, че всички споменати не трябва да се отдръпнат. Никой не може да бъде съдия на самия себе си. Авторитетът на правосъдието е единственият социален капитал, с който разполага съдебната власт... Какъв сигнал се дава на гражданите и на престъпниците, ако прокуратурата се демистифицира в този непривлекателен вид".

И тримата, замесени в събитията, няма да оцелеят на административната позиция, която заемат, "защото това би било самоубийствено за политическата система".

Според нея, когато има драматични проблеми със съмнения в компетентността и обективността на Висшия съдебен съвет, това означава, че Народното събрание трябва да направи анкетна комисия от политици.

По думите ѝ, ако бъде създаден механизъм - политиците да се оттеглят доброволно от възможността да прекрояват непрекъснато съдебната власт, това ще бъде добра основа чрез съдийското самоуправление да се осъществи реорганизация на органите.

"Съдебната власт е овладявана, принуждавана от 1991 година. Това е травматизирана общност и на тези проблеми трябва да се гледа като на социални процеси. И бавно - с грижата по обезвреждане на мина, да създаваме комплексни мерки, които да неутрализират риск по риск".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Тангра преди 11 месеца
Като ти се обадят, че детето ти може и да закъснее след училище, просто ще почнеш друга песен да пееш. Срещу мафията няма победа, но да се молим за по милостива мафия.
62
1
 
6
 
! Отговори
Готин преди 11 месеца
През 2006 година, един много уважаван юрист на висок пост ми сподели, че в разговор с неговият брат (съдия), същият е заявил: "За да се оправи правосъдието в България, трябва да се напълни стадион "В, Левски" със съдии и прокурори. След това да се действа по чилийския метод !"
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички съдии са милионери!!За всяко дело си има тарифа!!
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мдаа, Гешев, Сарафов и Намкойси няма да останат в системата а всички останали ще си останете там и ще си крадете както досега, нали?! Удобно.Сякаш до ден днешен само тия тримата вземаха подкупи а останалите с вилите в Гърция, сметките в Швейцария и онези с по 10 апартамента в София бяхте неподкупни?!?!Всички в затвора без изключение!! Това е управията!!
59
3
 
6
 
! Отговори
Поредната преди 11 месеца
от сороските хранилки.
58
1
 
4
 
! Отговори
Сатир преди 11 месеца
Добра гуша,пеликанска и добре напълнена! С какво ли?????
57
10
 
5
 
! Отговори
Ангелина преди 11 месеца
Мирослава Тодорова е една от малкото свестни от правосъдната система ,която се противопостави на ГЕРБ и компания и не им стана обслужващ персонал.
56
2
 
4
 
! Отговори
Ангелина преди 11 месеца
ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ СА "ЗАВЛАДЯНИ" ОТ МАФИОТИЗИРАНИТЕ ПОЛИТИКО- ИКОНОМИЧЕСКИ КРЪГОВЕ ,ОТ ГЕРБ И КОМПАНИЯ ,БЕЗ ОГЛЕД НА "ЦВЯТ"- БАШИБОЗУШКИ ОРДИ ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ ,КАТО ТЕХНИТЕ СЕБЕПОДОБНИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ,КОИТО СА ИЗБРАЛИ ДА ГИ ПРЕДСТАВЛЯВАТ В НС ,ВМЕСТО ДА СА В ЗАТВОРА ,АКО БЯХМЕ ПРАВОВА ДЪРЖАВА.В МАЛКИТЕ ГРАДОВЕ СА СЕ ФОРМИРАЛИ ОПГ- ТА ОТ ВСЯКАКЪВ ХАРАКТЕР ,КОИТО СА В ПРЕСТЪПНА СИМБИОЗА ПОМЕЖДУ СИ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ТОРМОЗ И РЕПРЕСИИ СРЕЩУ НЕУДОБНИТЕ ИМ ХОРА.
55
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тази скандална съдийка ,освобождавана ,назначавана ,пак освобождавана ,съдила България в Страсбург има сурат да обяснява какво трябва да стане
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За да се срещнат с бившия банкер Цветан Василев. Гешев коментира, че в сръбската столица са кацнали "обвинемите по делото Nexo"."Аз нямам съмнение с кой ще се виждат. Събраха се. Сега очаквам да кацнат Божков, може би този Овидиу от Швейцария, може би вашият колега Димитър Стоянов от BIRD, може би някои политици и политически партии и да си направят една голяма оперативка. И да си разпределят задачите кой ще се занимава с финансирането, кой ще се занимава с медиите и с компроментиране на магистрати и на работещи колеги. По делото са криптобанката Nexo четирима души, сред които и бившият депу
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А в Ботевград бившият кмет и вече покойник Тулата изкупи половината град на безценица.Няма съд,прокуратура и закони.
52
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А вие съдиите сте най виновни за беззаконието и не нормалните присъди и закрила на престъпниците ! Виждаме го и в момента! Прокуратурата обвинява-съдът освобождава
51
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Уволнена от ВСС с 19гл. за, бавила дела по 4г., и после прекратени по давност
50
1
 
19
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 11 месеца
Присъдите ги раздават съдиите, често съдийски ООД, съдия, татко, прокурор сина, мама адвокат. Няма осъден съдия, те са безглешни, за изнасилване, 3-4г., за убийство 7-8, а понякога изобщо отказват да съдят престъпниците, защото им били близки...
49
2
 
12
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 11 месеца
Гешев е сам срещу всички .Излезе ли, БГ потъва.
48
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
тази беше дисциплинарно отстранена преди, сега ще дава акъл и мнение... сбъркана работа
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че няма ли други ,браво само трима!
46
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
МАФИЯТА СТЕ ВИЕ СЪДИИТЕ, ТОДОРОВА! ПУСКАТЕ И НАЙ-ЗАКОРАВЕЛИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ, КОГАТО СИ ПЛАТЯТ! АЙДЕ СЕ СКРИЙ И НЕ ФИЛОСОФСВАЙ, ЧЕ НА НАРОДА НИ ДОЙДЕ ДО ГУША!
45
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Защо се казва СЪДЕБНА РЕФОРМА, а не прокурорска?! Съдиите са най-корумпираната каста, и тази ще ми говори!
44
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
На тази, изобщо не и е чиста работата, като на всички съдии! Прокуратурата повдига обвинения, а корумпираните съдии, пускат престъпниците! Вярвам на Гешев! Дано разбута цялата ***!