Гешев пита КС допустимо ли е ВСС с изтекъл мандат да взема решения

Мандатът на ВСС е изтекъл на 3-ти октомври 2022 г.
29 май 2023 10:01, Стела Стоянова
48
Гешев пита КС допустимо ли е ВСС с изтекъл мандат да взема решения
Снимка БГНЕС

Главният прокурор внесе искане в Конституционния съд (КС) за задължително тълкуване на чл.130, ал.4, изр.1 от Конституцията на Република България (КРБ), съобщава сайтът на прокуратурата.

В искането се поставят три основни въпроса, свързани с най-представителния орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет. Два от въпросите са - прекратяват ли се функциите на съвета с изтичане на мандата му и допустимо ли е да се формира нов с избраните през 2022 г. членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите заедно с членовете по право – председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и главният прокурор.

Третият въпрос е - конституционно допустимо ли е Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да взема решения по отношение на председателите на ВКС, ВАС, главния прокурор и другите административни ръководители в органите на съдебната власт.

В искането се посочва, че отправеното питане за задължително тълкуване е от изключително значение за формирането и функционирането на ВСС. То се отнася до реален проблем – най-висшият кадрови орган на съдебната власт функционира извън мандата си, въпреки че е налице избор на членове от професионалната квота.

Конституционно установеният мандат на членовете на ВСС е 5 години. Сега действащият Висш съдебен съвет е конституиран на 03.10.2017 г., а мандатът му е изтекъл на 03.10.2022 г.

В периода 4 юни - 9 юли 2022 г. на общи събрания на съдиите (18.06 и 25.06.2022г.), на прокурорите (02.07. и 09.07.2022г.) и на следователите (04.06. и 11.06.2022г.) са избрани 11 нови членове на ВСС. До настоящия момент обаче те не са встъпили в длъжност, тъй като Народното събрание не е упражнило правомощията си да избере останалите нови 11 члена на кадровия орган на съдебната власт. Така настоящият състав на ВСС продължава да функционира извън мандата, определен в Основния закон. Това поставя въпроса за легитимността на неговите решения, а съмненията за тяхната валидност застрашават правната сигурност, се посочва в искането до Конституционния съд.

В искането на главния прокурор до Конституционния съд се прави преглед на различните интерпретации за възможни решения на проблема с изтеклия мандат на настоящия ВСС и неговата легитимност да взема кадрови решения. Обръща се внимание на практиката на КС, включително на решение №12 от 27.09.2022 г. на КС по к. д. № 7/2022г. В него изрично е посочено, че „конституционно предвидените правомощия на държавни органи не могат да се отнемат с бездействие на друг орган, който е отговорен за тяхното конституиране и Народното събрание не прави изключение“.

Главният прокурор обръща внимание, че несъщинското удължаване на мандата на Инспектората на ВСС е определено от Конституционния съд като „защитен механизъм, приложим в изключителни ситуации, при който не са избрани членовете на състава на определен колективен конституционно установен орган, минимално необходими, за да функционира“. В случая обаче е налице избор на членовете от професионалната квота на ВСС.

Още по темата

Наличието на противоречия и различни тълкувания на разпоредбата на чл.130, ал.4, изр.1 от Конституцията застрашава реално правната сигурност и засяга важни обществени отношения. Под съмнение се поставя законността на действията на Висшия съдебен съвет, а оттам и на съдебната власт, се посочва в искането за тълкуване, отправено до Конституционния съд.

Припомняме, миналата седмица с 14 гласа "за" ВСС реши да гледа искането за отсраняване на Иван Гешев, внесено от шестима негови членове.


48
Още по темата: ВССКСИван Гешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако не могат, да не са в дом за нежни души на наша издръжка, а техните заплати хич не са малки, като презумпцията е да не са корумпирани, ама дали е така.
40
0
 
1
 
! Отговори
Я ДЕПУТАТИТЕ.... преди 3 месеца
....ДА КАЖАТ КАК..."СКОРОПОТИЖНО" ---ШЕ ПРИЕМАТ БЮДЖЕТА НА БЪЛГАРИЯ...хахахайааа..!!!!!!
39
1
 
0
 
! Отговори
Кики е Нащо Послушно преди 3 месеца
Момче, Кики Не Иска Пердах да Яде, Кики е Нашто Послушно Момче, Кики Съгласува Вашто Дуупе!
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
...Тошко Африкански -също
37
0
 
7
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 месеца
....АЙДЕ ДА ПИТАМЕ---КОЛКО ОТ "ДУПЕТАТИТЕ" КОИТО КОВАТ ЗАКОНИТЕ ИМАТ ИЗОБЩО "ОБРАЗОВАНИЕ" .....ха,ха,хаааааааа.....ИЦО ХАЗАРТА --КВО Е ЗАВЪРШИЛ , ТА ГЛАСУВА ЗАКОНИ----ТА ДА ГИ ИЗПЪЛНЯВАТ ВИШИСТИ В ПРАВОТО??!...
36
2
 
3
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ ,БЕ: преди 3 месеца
...А "юмручето" на Рундю ---ЗАКОННО ЛИ БЕШЕ ???!!!....ГЕШЕВ , НЕ СТАНА ЛИ ЖЕРТВА НА ДАЛАВЕРИТЕ НА БОБОКОВИ ЗА ВНОСА НА ОТПАДЪЦИ----ЗАЩИТЕН ОТ РУНДЬЮВИЯ ЮМРУК??!!!.....ТА ---КОЕ МУ Е ЗАКОННО "НА ЮМРУКА"..??!!!/..това че е размахан от делегата на 14-конгрес на БКП , ли..ЗАЩОТО ГЕШЕВ ГО ПРИТИСНА С ДОКУМЕНТИ/...ХА,ХА,ХААА...
35
5
 
2
 
! Отговори
да питам и аз преди 3 месеца
Допустимо ли е човек завършил милиционерска школа и без диплома по право да е главен прокурор?
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От кога законите в България станаха валидни .От когато Гешеф се почувства застрашен ли .По конституция няма народно въстание Обаче народно въстание сваля и премиери и прокурори Да вземем за пример Румъния.Там , законно никой не беше свален.А чрез протести и бунтове..Но никой не съди народа за това Защото народа е съдник.Господин Гешеф, закъсняхте.Трябвяше по рано да помислите за законите .Вие докарахте беззаконието.Сърбайте това което дробихте.
33
1
 
5
 
! Отговори
Питам преди 3 месеца
Работил ли е Гешев като прокурор ПРЕДИ да стане Главен прокурор?!? И дали такъв " избор" е ЛЕГИТИМЕН ВЪОБЩЕ?! ПИТАМ ЮРИСТИ.
32
1
 
2
 
! Отговори
До 36 преди 3 месеца
Така е, НО ВЕЧЕ СА ИЗБРАНИ НОВИ 11 ОТ ПРОФЕСИОНАЛНОТА КВОТА. МАЙ НЕ ВИЖДАШ РАЗЛИКАТА,А?
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много *** въпроси отправя Си еоновският "юрист" към КС. Всички органи в държавата работят напълно законно дори и при изтекли мандати на членовете им до избиране на нови. Същото важи за цялата държавна администрация, президента и всички без министерски съвет и парламент. Иначе решенията на КЕВР всичките щяха да са незаконни че техния мандат е изтекъл от повече от година.
30
2
 
3
 
! Отговори
Чудя се преди 3 месеца
...дали докато КС обяви решение, него няма да го махнат до дни???
29
3
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 месеца
АМИ ПРАВ Е ГЕШЕВ.... ТИЯ ОТ ВСС , СА "АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННИ"!.....НАЛИ ВСИЧКИ РЕВАТ ЗА "ЗАКОННОСТ И СПРАВЕДЛИВОСТ"...ХА,ХА,ХАААА...ЕГАТИ ЛИЦЕМЕРИЕТО...!
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Питайте , питайте , не е срамно , и ние питахме , и както казва Баце : ТУКА Е ТАКА !!!!А сега оправяйте се по между си за ПИТАНИЯТА . Политическите назначения така завършват , ....ПО МУТРЕНСКИ , а именно : ---''Аз не искам много пари , аз искам ВСИЧКИТЕ'' !Нещо много ви порасНА работата ...
27
3
 
5
 
! Отговори
Карлос Сайнц преди 3 месеца
КС има изрично решение в тази насока.Може.Това е тупане на топката.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как може да бъде НАЗНАЧЕН за гл. Прокурор човек , КОЙТО НИКОГА НЕ Е БИЛ И ЕДИН ДЕН ОБИКНОВЕН ПРОКУРОР ,... А НАПРАВО ОТ ШКОЛАТА В СИМЕОНОВО ...???
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
жАлби и оплаквания , при ДПС и герб !
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По-тъ п главпрокур никога не сме имали това гологлаво плешиво същество счупи държавата
23
1
 
6
 
! Отговори
след НеоСталинистите преди 3 месеца
Кики и Коко - вече всичко е ЗаКонно, а дори и да е НеЗаКонно - няма значение - казаха си го сами и на запис!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не бавете купона , ами си подавайте ОСТАВКАТА доброволно , за да не стане ---ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !Не разбрахте ли че и вашите шефове , не ви искат ВЕЧЕ ?