Сарафов: Спешно приключете делата "на трупчета"

Той поиска да се установят причините за забавянето им
13 юли 2023 17:07, Стела Стоянова
23
Сарафов: Спешно приключете делата "на трупчета"
Снимка БГНЕС

Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов издаде заповед, с която на административните ръководители на прокуратурите се възлага създаването на организация по установяване на причините за забавяне на дела, както и ускоряване на тяхното приключване. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

На административните ръководители на апелативните прокурори е възложено да извършат преглед на наблюдавани в съответните окръжни прокуратури четири групи дела: неприключени и нерешени досъдебни производства, както и спрените, чието наблюдение е било поето от окръжните прокуратури след закриването на Специализираната прокуратура преди една година; неприключени и нерешени досъдебни производства, образувани преди повече от пет години; неприключени и нерешени дела, образувани преди повече от три години, ако по тях има привличане на обвиняем; спрените досъдебни наказателни производства, по които има привлечени обвиняеми. Става дума за т.нар. "дела на трупчета", за които преди време говори предшественикът му Иван Гешев.

Същите действия спрямо районните прокуратури следва да извършат и административните ръководители на съответните окръжни прокуратури.

Още по темата
До 30 септември 2023 г. ръководителите на апелативни и окръжни прокуратури следва да изготвят доклади за причините и затрудненията, довели до неприключване на досъдебните производства в разумен срок. Докладите следва да съдържат и отчет на взетите мерки от управленско и организационно естество.

Административните ръководители трябва да представят анализи на приложените основания за спиране на досъдебни производства и наличието на предпоставки за възобновяването им, както и евентуални предложения до главния прокурор за методическо и организационно подпомагане за трайно осигуряване на приключването и решаването на досъдебни производства в разумен срок.

На Национално съвещание на прокуратурата, проведено на 30 юни 2023 г., главният прокурор обърна специално внимание на срочното приключване на досъдебните производства, в т.ч. и на тези, които след закриването на Специализираната прокуратура са били разпределени към окръжните прокуратури. „Едно разследване в продължение на 3-4 години е лошо правосъдие, а бавното правосъдие води до недоверие в обществото към работата на съдебната власт“, подчерта Борислав Сарафов, като изтъкна, че бързината не следва да се отразява на качеството на работата на прокурорите и следователите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
6
 
! Отговори
Посолството преди 10 месеца
Важното е да оневините Борисов
19
0
 
3
 
! Отговори
Тулупа преди 10 месеца
Затвор за Сарафов ООД
18
0
 
6
 
! Отговори
Сарафов: преди 10 месеца
Прегрупираме се.
17
1
 
7
 
! Отговори
... преди 10 месеца
Значи то е ясно какво по принцип трябва да прави прокурора! Ама тука в България прокуртурта НЕ прави нищо от това което трябва да прави прокурора! Ясно на всички е, че прукуртурта в България е сложена там само за да покрива прикрива и да притиска "неудобните"! Инак за дела на трупчета, че то в БГ има дела дето са на по 30 и нагоре години! при това да са 1000 - 10000 ми те са стотици хиляди такива дела! виновни нема!
16
0
 
10
 
! Отговори
Анализатор преди 10 месеца
Гъста пушилка пред очите на простолюдието от страна на ИД гл. прокурор.Тлъстите дела на тлъстите субекти,ще бъдат смъкнати от трупчетата и преместени в чекмеджетата, на по сигурно място,където ще си изчакат давността.*** народ сме,затова и сме най зле в Европа,че и зад континента! Господ и силно да желае,не може да ни помогне!
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПРОМЯНАТА ИЗЧЕГЪРТА МИЛИЦИОНЕРСКАТА САТРАПИЯ НА БАТЕ УМОЧКО
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ОСТАВКА
13
0
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 10 месеца
С други думи всичко което досега събираше прах по бюра и етажерки да се хвърли в кофата и на всички бивши БКП-ци да се заличи досието. Така Бойко Искариотски ще бъде изпран, прострян и изсушен, за да може на свобода да си харчи заграбеното и платено с кръвта на десетки българи! Порнокомедия със зоофилски наклонности е нашата проституткатура!
12
1
 
8
 
! Отговори
Токмаков преди 10 месеца
Нека знаят всички, че нищо не остава неизплатено на този свят. Хората вършат престъпления и мислят, че никой не ги е видял. Не е така! Всичко се вижда и идва време, когато провинилият се трябва да плати!...Няма хитрец, дори и най-големият, който да е надхитрил съдбата си. Ще хитрува толкова, колкото му е дадено от Бога. И после няма право на снизхождение!...
11
0
 
14
 
! Отговори
Джо преди 10 месеца
мижи да те лажем е всичко! съдебната система е тумор! и прокуратурата! и параламента! и всички министерства!
10
1
 
15
 
! Отговори
Гейшеф преди 10 месеца
Да започнем с твоето!
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сарафе, за 8-те Джуджака ли говориш? А къде твоят добър приятел Пепи Еврото?
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хайде сега,някой да ме Убеди,че Прокуратурата Цялата,не е подвластна на политиците???!-:(((( Който и да " падне" или бъде " избран" е " техен"!!-:(((Ех Гешев,пионко долна!!!
7
0
 
11
 
! Отговори
Един от промяната преди 10 месеца
Омекотявам след пране само с кокориноОмекотител за чисто и свежо пране -н 1 вьв бьлгария
6
0
 
15
 
! Отговори
Упс преди 10 месеца
Редно е да няма " трупчета" в парламента. А има доста. При това - твърде ящни трупчета.
5
2
 
13
 
! Отговори
анонимен келеш преди 10 месеца
Давайте делото на Кака *** и Техноимпекс да видиме за какво става въпрос:):):)
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Програмата за следпране и центруфугиране е пусната...
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бившия най-добър приятел на Гешев и едно от осемте джуджета искал прекратяване на трупчетата, ама то ако има прекратяване на това, требва и него да го прекратят :))
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
с една дума - на два на три да ги приключат и "изперат" Боко и компания
1
1
 
19
 
! Отговори
сигурно преди 10 месеца
Деветото джудже ,ще скрие снежанка в Банкя , без проблем !!