Радев наложи вето на Закона за съдебната власт

Оспорва механизма за разследване на главния прокурор
118
Радев наложи вето на Закона за съдебната власт
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за съдебната власт.

Поправките бяха приети от парламента на 21 юли 2023 г. и с тях се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен 6-месечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет.

Според Радев този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността.

В мотивите си той посочва, че напротив, внасяйки съществени изменения в току-що приетия механизъм за определяне на специален прокурор, той е приет в ущърб на принципите на предвидимост и стабилност на нормотворческия процес. Законовата регламентация на нов срок за избор на членове на Висшия съдебен съвет накърнява принципа на мандатност като базисно правило за конституирането и функционирането на органите на публичната власт.

Според него първата процедура по определяне на съдия, който да изпълнява функциите на прокурор, не е приключила с назначение във Върховна касационна прокуратура и оспореният закон не дава ясен отговор доколко въвеждането на нова система за подбор няма да забави допълнително този процес. По думите му това е отстъпление от реализираните ангажименти, които бяха позитивно оценени от Европейската комисия в последния й Годишен доклад относно върховенството на закона.

В прессъобщението на Президентството се казва още, че връщането за ново обсъждане на този закон държавният глава дава възможност на народните представители да не допуснат възпрепятстването за дълъг период от време на конкретното приложение на новосъздадения механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Коментатор 97 улучи десятката. Радев наистина се държи като говорител на Путин пред българите. При положение, че същият този Путин обяви родината му за вражеска държава. Не ходих да гласувам на президентските избори, бях омерзен, още като чух от устата на кандидата, че "Крим е руски", а другите кандидати ми бяха неясни. Съжалявам. Вероятно са броили гласа ми в негова полза с мадуровските машинки. Да бях гласувал поне с "не подкрепям никого". Една птичка пролет не прави, ама... все пак.
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сакън. Ако има импийчмънт, ще си загуби правата на доживотна заплата, охрана и други привилетии, каквото се полага на бившите президенти. Да внимава.
105
10
 
6
 
! Отговори
Добре, че е той преди 8 месеца
Добре, че още има някой с някакви, макар и силно ограничени правомощия (а искат и тях да махнат) поне да забави глупостите на узурпиралите властта! И да - правилен е терминът, защото хората са гласували на база обещания и заявки преди изборите. герб-сдс и пп-дб нарпавиха точно обратното на тях СЛЕД изборите и поставиха хората пред свършен факт без право на избор! Ако искаха да си нарушат обещанията-избори и ако получат одобрение! Те отказаха! Това е УЗУРПИРАНЕ на властта! ОСТАВКА, ПРЕДАТЕЛИ!
104
5
 
3
 
! Отговори
хм преди 8 месеца
горивата нагоре! готино, а?
103
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 103. Умник възрожденски, президент се пише с малка буква, освен ако не е в официално писмо (заявление напр.) или в началото на ново изречение. По-добре не пиши нищо за никого, за да не се излагаш.
102
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До двоен евро стандарт: Горкият възрожденец ти. Твоите комшии са ти взели мерника заради проруски изцепки и - айде - да плачем на форумците. Да би мирно седяло, не би чуло видяло.!
101
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колко плаща Посолството да пиша глупости за Президента ни ?
100
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Платените *** които вият срещу Президента ни са Национални предатели !
99
7
 
9
 
! Отговори
ЗЗ Ваттен преди 8 месеца
Руските клоуни как се радват.Радват се,но явно не познават законите и правата на Президента.Румбата ще наложи вето,а те ще прегласуват закона и той пак ще влезне в сила.Каквото и да правят.Румбата е една паркетна личност в България.И добре,че е така,защото ако бяхме президентска република вече щяхме да пазарим кока-кола в рубли.
98
6
 
17
 
! Отговори
Дон Кикот преди 8 месеца
Това подобие на президент може ли да не се изходи на метеното.
97
11
 
6
 
! Отговори
до 93-ти напротив, преди 8 месеца
новинарите го дебнат за всяко нещо, защото им трябват новини. Не Радев иска да е в новините, а журналята го искат там.
96
9
 
22
 
! Отговори
На снимката преди 8 месеца
Единственият представител на Русия в НАТО))))))
95
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Румен коремното Абе, ти да не си изповедника на Путин? Много си "навътре" в нещата. Я дай още малко сведения за Путин, че да се посмеем още.
94
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щом трябва!
93
13
 
12
 
! Отговори
радев преди 8 месеца
ти си срам и позор- докара шарлатаните кико и кокура и нанесе щети, които може би няма да се оправят никога
92
3
 
10
 
! Отговори
Васко маслото преди 8 месеца
Аз не знаех,че дядо ми е ДС. Разбрах го от вестниците.През 97-*** събрах от заплатата на баща ми, която е 5$ за да уча в АУБ
91
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чуди се какво да направи да влезе в новините :D
90
3
 
21
 
! Отговори
... преди 8 месеца
Ами той Радев само пречи ! Откакто размаха.юмрук, държавата рови дъното, и все другите му виновни! А като му отрежат допуска до властта, съвсем ще изкрейзи!
89
13
 
6
 
! Отговори
ъцз преди 8 месеца
защо "свободните" медии не питат Асен Василев зашо ограничава достъпа на журнаслити до брифингите на МФ??? Нима това не е цензура? Или ако получаваме грантове от НПО-та няма проблем правим се че не виждаме...
88
15
 
5
 
! Отговори
дасе преди 8 месеца
Удри, бай Румене, шарлатаните