Радев наложи вето на Закона за съдебната власт

Оспорва механизма за разследване на главния прокурор
118
Радев наложи вето на Закона за съдебната власт
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за съдебната власт.

Поправките бяха приети от парламента на 21 юли 2023 г. и с тях се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен 6-месечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет.

Според Радев този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността.

В мотивите си той посочва, че напротив, внасяйки съществени изменения в току-що приетия механизъм за определяне на специален прокурор, той е приет в ущърб на принципите на предвидимост и стабилност на нормотворческия процес. Законовата регламентация на нов срок за избор на членове на Висшия съдебен съвет накърнява принципа на мандатност като базисно правило за конституирането и функционирането на органите на публичната власт.

Според него първата процедура по определяне на съдия, който да изпълнява функциите на прокурор, не е приключила с назначение във Върховна касационна прокуратура и оспореният закон не дава ясен отговор доколко въвеждането на нова система за подбор няма да забави допълнително този процес. По думите му това е отстъпление от реализираните ангажименти, които бяха позитивно оценени от Европейската комисия в последния й Годишен доклад относно върховенството на закона.

В прессъобщението на Президентството се казва още, че връщането за ново обсъждане на този закон държавният глава дава възможност на народните представители да не допуснат възпрепятстването за дълъг период от време на конкретното приложение на новосъздадения механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 65 отивай в русия там има диктатор Да е..а *** ви копейски
65
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Др. Цанев Само на "Възраждане" е. С Нинова са скарани, откак тя го издигна за президент, а той я ритна. С Копейкин е друго - от една копанка ядат, на едно място с.рат, дет се вика.
64
4
 
1
 
! Отговори
бойку бой преди 9 месеца
Литъл рук бил магистрален магистрат и цар на българите
63
9
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 9 месеца
На Бьлгария е нужен Президент диктатор Иначе нама оправия.ПП и Герб ще си развават баирака
62
8
 
8
 
! Отговори
:D преди 9 месеца
Явно президента не иска да има закони в България, за да може да прави каквото си иска.
61
5
 
8
 
! Отговори
двоен евро стандарт преди 9 месеца
Живеем във времена когато всеки може да обвини дори съседа си в подкрепа за русия само защото кучето му лае вечер.
60
8
 
8
 
! Отговори
до др. Цанев преди 9 месеца
При едни избори сега, Възраждане е първа политическа сила, а БСП трета! Смяташ ли, че това са малко български граждани? А от 60% негласували на Парламентарните избори, голяма част също подкрепиха Радев на Президентските избори!
59
6
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 9 месеца
Радев, ясно, че ще слагаш вето на всичко наред. Лошо няма. Но друго ми е по-интересно. Вече изказа мнение за всьо и вся в тая държава. Обаче не чухме ни дума за "Възраждане". Отговори нещо: харесвам ги, не ги харсвам, от тях съм... или друго. Макар че се досещаме за отговора. Ти си генерал и ВОЕНЕН летец, следователно имаш професионална деформация за насилие. Плюс това подкрепяш Русия. Знаем от кои си, но ако си мъж, дай честен отговор. Иначе все така ще мислим, че си руски шпионин в НАТО.
58
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бойку правеше френска любов на насердоган, затова е безсмъртен
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 55, след това конституционния съд, това за банковата тайна си плаче за КС, на мен ми е чудно че нито една медия не го отрази това, а ни занимаваше с националния празник
56
5
 
7
 
! Отговори
Др. Цанев преди 9 месеца
Няма, ли кой да наложи вето на Радев? Та вижте , той е президент само на БСП и ,,Възраждане".Толкова.
55
11
 
7
 
! Отговори
Васил Левски преди 9 месеца
Г-н Радев - достоен мъж и политик! Жив и здрав да е! Жалко, че нямаме повече политици като него, а всички са подставени лица на Козяк! Киряк Стефчовци като Бойко и Киро имаше и по мое време, неслучайно 500 години бяхме под Османско иго, защото чорбаджиите се бяха продали на султана, а народът си мислеше, че от него нищо не зависи!
54
6
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 9 месеца
Майка и татко са живели през комунизма и затова правилно им казвам че са копейки , те не ми се сърдят защото и аз съм плод на копейки дори и да изглеждам красив като евроцент.
53
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 51 Ще му пръдне на ку..а на кокорчо Радевото вето е смях Прегласуват го и е без никаква стойност Два пъти няма право на вето!!!
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ветото единствено забавя леко определен закон, нищо друго
51
8
 
9
 
! Отговори
VladTepes преди 9 месеца
За разлика от Ч.ехльо Плевнелиев Радев поне налага вето на недоразумения, дело на неуки юрист-милиционери с висше милиционерско образование и при най-явните недоразумения сезира КС.
50
7
 
4
 
! Отговори
ТОВА Е! преди 9 месеца
Положението в България е следното: Пеефски клати всички "демократи от ПП и ДБ" на бавни обороти, докато бойко ги пердаши с 300 образно казано!
49
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ще се изкефя ако наложи вето на закона за бюджета в часта му за банковата тайна и задължителното изплащане на заплатите по сметка, ама много ще се изкефя да вида Кокорчо ококорен:)
48
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Алоо копеките не се радвайте бре овце Радевото вето не струва и пукната копейка Дупетатите на коалицията Ще го прегласуват за точно 5 минути И конец с ветото Радев е на колене не го ли разбрахте вече
47
6
 
6
 
! Отговори
Жабок преди 9 месеца
До АнонименТо как няма още десетина като РАДЕВ ,че това блато Бг да заприлича нещо като държава !!!