Радев наложи вето на Закона за съдебната власт

Оспорва механизма за разследване на главния прокурор
118
Радев наложи вето на Закона за съдебната власт
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за съдебната власт.

Поправките бяха приети от парламента на 21 юли 2023 г. и с тях се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен 6-месечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет.

Според Радев този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността.

В мотивите си той посочва, че напротив, внасяйки съществени изменения в току-що приетия механизъм за определяне на специален прокурор, той е приет в ущърб на принципите на предвидимост и стабилност на нормотворческия процес. Законовата регламентация на нов срок за избор на членове на Висшия съдебен съвет накърнява принципа на мандатност като базисно правило за конституирането и функционирането на органите на публичната власт.

Според него първата процедура по определяне на съдия, който да изпълнява функциите на прокурор, не е приключила с назначение във Върховна касационна прокуратура и оспореният закон не дава ясен отговор доколко въвеждането на нова система за подбор няма да забави допълнително този процес. По думите му това е отстъпление от реализираните ангажименти, които бяха позитивно оценени от Европейската комисия в последния й Годишен доклад относно върховенството на закона.

В прессъобщението на Президентството се казва още, че връщането за ново обсъждане на този закон държавният глава дава възможност на народните представители да не допуснат възпрепятстването за дълъг период от време на конкретното приложение на новосъздадения механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
7
 
15
 
! Отговори
хм.. преди 9 месеца
Никой вече не си спомня, че този когато се кандидатира за Президент, не се беше все още уволнил от армията. Имаше пълно основание да бъде разжалван !
85
7
 
15
 
! Отговори
Някой преди 9 месеца
А кога ще назначат на длъжност човек, разследващ поразиите на Фигуранта? Този, който размахваше юмрук и приканваше тълпата към насилие в най- голямата Ковид-криза, да говори за "беззаконие ", си е повече от перверзия!
84
7
 
18
 
! Отговори
Митрофанова преди 9 месеца
Шапкаря разбира и от Право и Конституция?Яко му дърпат юздите неговите ДС съветници,което означава,че не той,а друг налага ветото,а нас ни дърпа към руското блато!
83
9
 
18
 
! Отговори
до 60 годишния преди 9 месеца
Радев все повече заприличва на бай Тошо. Визуално и по начин на говорене. Затова неслучайно носталгиците по соца много го харесват. Само един каскет трябва да си сложи, Гешев може да му заеме неговия.
82
8
 
19
 
! Отговори
Импиичмънт преди 9 месеца
я да го махате тоя
81
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако този комунист налага вето , може и да не е толкова зле закона
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До до др. Цанев 62. Верно, възрожденците, сте голям майтап. Ти го пъдиш от двора, то ти влиза в къщата. Вас няма да ви има в избирателните листи, вие с Нинова ще се сдрушавате. Нинова може да е комунистка, но е интелигентна, не е мал.оумна да се събира с фашизоидни елементи. Пък и евроатлантическият и син не би го допуснал. Може нейната партия да и е скъпа, но семейството и е по-скъпо като православна християнка (вметка: Путин не е истински християнин). Ту не би продала майка си на Русия.
79
10
 
9
 
! Отговори
Коцето преди 9 месеца
Всички предатели, псевдо демократи и евроатлантици, Ай тита, Ейч Ари, Пи Ари и други рразглезени ***, на запалати на западни фирми и господари... Много Ви е страх от Радев!
78
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Па то президент зад сянка е Десата.Жалко,ако не ви е ясно.
77
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По примера на много държави президентт трябва да е жена. Жените, създателки на живот, отричат войната и насилието и пазят семейните ценности, закрилят децата, болните и слабите и т.н.
76
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Toзи ще остане в историята с уникалните си прякори: Рундьо, Радев Ветото, руския Резидент, льотчика, зеления чopап, и пр.
75
8
 
2
 
! Отговори
60 годишен преди 9 месеца
Радев започва да ми заприличва на Сергей от филма на всеки километър, все повече и повече
74
7
 
9
 
! Отговори
кух евроцент преди 9 месеца
Те нашите евро близачи видели че импийчват тръмп и сега и те тръгнали да се правят на модерни
73
7
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 9 месеца
И кво като е наложил вето? Нали сте одобрени от посолството?
72
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Плаче за импичкът.Пардон-импийчмънт.
71
8
 
20
 
! Отговори
Ганди преди 9 месеца
Руменее,не ставаш за политик, най добре се качвай на самолетчето и отивай да пръскаш нивите за вредители, та белким свършиш нещо полезно за тая държава
70
7
 
5
 
! Отговори
евро цинизъм преди 9 месеца
Ще се учудите колко патенца на хранилка коментират тук.И те незнаят защо президента е толкова мразен но нали има просо кой го интересува.
69
6
 
4
 
! Отговори
гербероиден паразит преди 9 месеца
Бойку мазния магистралджия за президент ли ?
68
8
 
0
 
! Отговори
Тонката преди 9 месеца
До АнонименТи варви в Америка Да те обработат *** че да ти тоиде акьла
67
1
 
17
 
! Отговори
Румен коремното преди 9 месеца
Според Путин Радев най всеотдайно защитавал Руските интереси но бил доволен и от БСП и Възраждане също!